torsdag 30 april 2015

Hemma!

Landade i Sverige i lördags och spenderade först helgen i Stockholm hos familj och vänner och körde vidare hem till Värmland i tisdags.

Själva resan från Sydafrika gick så bra det nu kan gå när man reser med små barn...när vi väl kom iväg dvs.

Dagen innan vi skulle flyga, försökte vi checka in oss online men kunde inte hitta Wilmers bokning. Tänkte först att han kanske automatiskt är inkluderad på min biljett men hade för mig från flygresan ner att man checkade in även honom så ringde till Turkish nästa morgon för att dubbelkolla och hon försäkrade att allting var i sin ordning.
Som tur var åkte vi ut till flygplatsen i tid för när vi väl stod vid incheckningsdisken visade det sig att personen som utfärdade våra nya biljetter när vi ändrade hemresedatum för några månader sedan, hade glömt ändra Wilmers biljett!
Klantigt!
Och till råga på allt så var det en trainee som försökte hjälpa oss åtgärda misstaget så det tog ju en hel evighet... Klockan tickade iväg och nästan 2 timmar senare skyndade vi oss igenom säkerhetskontroll och passkontroll. Hann precis byta på Wilmer innan det var dags att boarda.

Lite smått svettiga och sura tänkte vi att jaja, bara att förbereda sig för en riktigt jobbig resa men Wilmer skötte sig kanon och sov stora delar av resan.


 Eftersom Wilmer inte fanns med på bokningen till att börja med, var naturligtvis alla babysäten tagna men vi hade med amningskudden som han sov riktigt gott på så det gick det med.

 Men jag ska villigt erkänna att flyga med småbarn inte hör till favoritsysslorna som kommit med föräldraskapet.

 Hemma!


torsdag 16 april 2015

Direktflyg mellan Istanbul och Kapstaden i höst

Just nu pågår den stora resemässan WTM i Kapstaden och vi var där igår för att träffa våra leverantörer och hitta lite ny inspiration osv.

En glad nyhet som vi såg vid Turkiets bås är att Turkish Airlines kommer börja med direktflyg mellan Istanbul och Kapstaden i höst. Yippie säger vi!

Tiderna passar bra med flygen från Sverige och det kommer korta ned resan med ca 1.5 timme och man slipper den irriterande mellanlandningen i Johannesburg.

Jag gjorde precis en sökning på slumpvalda datum i nov och priset hamnade på 5462kr t/r så det är helt ok pris också!

måndag 13 april 2015

Nedräkning

Ja, nu börjar det verkligen närma sig "hemresa" och om 2 veckor sitter vi redan i Sverige igen.

Just nu blir det mest en massa fix plus att jag legat däckad i två hela dagar med någon konstig maginfluensa. Så himla typiskt!

Men några dopp i poolen med vårat lilla vattendjur har jag iallafall orkat med.
Han börjar bli så stor nu Wilmer. Man kan skymta hans två små tänder på bilden och han har ytterligare en där uppe som kom fram i förra veckan.


Och nu under helgen har han äntligen tagit sina första steg själv! Prick på dagen lika gammal som sin pappa var när han började gå: 9 månader och 3 veckor.

Man blir ju löjligt stolt över alla framsteg som ens barn gör, men samtidigt känns det ju lite sorgligt när han inte längre är en liten bebis...


Vi har även gått igenom alla Wilmers kläder för att se om vi har något lite varmare som kommer passa i Sverige och han var inte alls imponerad av att behöva ha långärmat och skor var inte ens att tänka på!..är svårt nog att få på strumpor på vårat lilla barfota barn...men vi har ju några veckor kvar att träna på.





torsdag 9 april 2015

Bästa restaurang-upplevelsen på länge

I tisdags hade vi fixat barnvakt för att tillsammans med goda vänner äta lunch på The Flagship som ligger strax utanför Simon´s Town.

Och wow vilken eftermiddag det blev!

Är svårt att förklara vad det är som gör det här stället så speciellt så tänker inte ens försöka, men rekommenderar verkligen detta till alla er "foodies" där ute.

The Flagship startades av den legendariske kocken Bruce Robertson som tragiskt gick bort i cancer i slutet av förra året.
 Nu har hans goda vän Duncan (som för övrigt är gift med Margot Janse som är köksmästare på The Tasting Room), tillsammans med Graham Beck tagit över verksamheten och det är vi mycket tacksamma för.

Duncan Doherty


Själva konceptet går ut på att man äter lunch i kocken egna hem och måltiden (som sträcker sig över flera timmar) består av en 5-rätters fisk och skaldjursmeny med tillhörande viner, inte helt otippat alla från Graham Beck.

 Atmosfären är väldigt avslappnad och man känner sig genast välkommen. Vid entren blir man serverad ett glas bubbel och sedan uppmuntras man till att ta av sig skorna och sätta sig i en av de bekväma sofforna i loungen, med utsikt över hela False Bay.
 
Under lunchen sitter alla gäster runt ett långbord och i tisdags var vi totalt 12 personer, alla från olika delar av världen.

Duncan berättar själv om varje rätt och det är kul att se hans passion för mat. Han svarar gärna på frågor och förklarar att han alltid försöker använda närproducerat i den mån det går.

Maten var riktigt bra och ihop med det trevliga sällskapet och atmosfären som Duncan och hans personal skapat, blev det som sagt en av de trevligaste måltiderna på väldigt länge och jag glömde nästan helt bort att fota!

En av de få bilder jag tog. Huvudrätten bestående av tonfisk tillagad på flera olika sätt.

Lunchen kostar R720 per person och bokas enkelt via hemsidan.

På nedervåningen finns 4 rum som hyrs ut som B&B och detta är ett perfekt ställe för den som vill ha några avkopplande dagar vid kusten. Boendet kostar från R990 per person och natt inkl frukost.


För fler foton tycker jag absolut ni ska kika på min goda vän Kats blogginlägg från samma lunch där hon inkluderat flera fina bilder. 


torsdag 2 april 2015

Safari i Sydafrika

De allra flesta Sydafrika-resenärer vill ju självklart göra någon slags safari under sin resa och på den HÄR sidan förklarar jag mer utförligt skillnaden på de statliga parkerna och de privata viltreservaten och helt enkelt hur det går till när man bor på en privat safari-lodge.



Vi tipsar också om några av våra favoriter i områden som Kruger, KwaZulu Natal, Madikwe Pilanesberg och Eastern Cape.


Här har jag valt ut tre av dessa, som jag kanske inte skrivit så mycket om på bloggen tidigare:

Prisvärd safari med lyxiga boenden i Nambiti


Nambiti Private Game Reserve- Detta privata reservat ligger i de norra delarna av provinsen KwaZulu Natal på ca 3.5 timmes körning från Johannesburg och 2.5 timmes resa från Durban. Passar perfekt för er som planerar besöka Drakensbergen och det är dessutom Malariafritt.

I reservatet finns sammanlagt 10 olika lodger att välja på i olika priskategorier och rent generellt så är priserna riktigt bra! Deras lyxigaste lodger kostar ca R2750 per person och natt.

Great Fish River Lodge på Kwandwe.

Kwandwe Private Game Reserve- Detta lyxiga reservat ligger ca 2 timmars resa öster om Port Elizabeth och är en av de bättre alternativen i detta område.

Ett av de få reservaten i Eastern Cape där man faktiskt har chans att få syn på Leopard (flesta reservat marknadsför sig som "Big 5" men det är ytterst sällan man ser leopard). Kwandwe har 4 olika lodger, varav Homestead och Melton Manor passar lite större sällskap eftersom man kan boka hela stället för sig själv. Ecca Lodge är anpassat för familjer och Great Fish River Lodge är perfekt för enskilda par. Även Kwandwe är helt fritt från Malaria.

Pris: R5950 per person och natt

(Bor man 3 nätter, får man 10% rabatt)

Bild tagen av gäster som bott på Bush House i Madikwe


The Bush House- Madikwe Game Reserve, som också det är malariafritt, är Sydafrikas femte största viltreservat, ca 3.5 timmes bilresa nordväst om Johannesburg, nära gränsen till Botswana.
Här finns ett flertal lyxiga lodger att välja mellan och safarin är alltid riktigt bra!

Här finns de flesta djur och man har ett väldigt lyckat "wild dog" program så vill man ha stor chans att kunna få vildhund, så är det Madikwe man ska besöka.

The Bush House drivs av ägarna själva och här finns bara 6 rum så det blir en väldigt personlig upplevelse.
 Precis intill lodgen finns ett stort vattenhål och man har byggt en sk "Underground hide" där man kan stå och spana på djuren som kommer till vattenhålet för att släcka törsten.  Pris. R3550 per person och natt.