torsdag 29 maj 2014

Familje-vänliga hotell i Kapstaden

Att planera en resa för hela familjen är inte alltid det lättaste och i Kapstaden kan det ibland vara svårt att hitta mindre B&B´s och Guesthouses som är barnvänliga. Är många ställen som har 12 el 14-års gräns.

Reser man med lite yngre barn, är det många ggr smidigast att boka ett lägenhetshotell så att man kan laga lite egen mat om man vill det. Plus att det då ofta finns separat vardagsrum och kök så att man helt enkelt har lite mer utrymme.

 Finns ett stort utbud av lägenheter som man enkelt bokar via samlings sajter som: www.booking.com, www.hotels.com, 

En agent som vi använder en hel del är: FZP Apartments som har lägenheter utspridda över hela Kapstaden. Bra priser.

Vill man hellre hyra ett hus, kan man kika på ställen som:

www.capestay.co.za

www.capsol.co.za

www.flipkey.com

Vi har i år bestämt oss för att inte längre hjälpa till med hushyra. Anledningen till detta är att husägarna oftast vill att vi som agent ska lägga på vår provision på deras vanliga priser, vilket skulle innebära att det blir dyrare för er att boka genom oss, och detta är mot våra principer...
Dessutom har vi haft en del andra problem med just hushyra och känner rent generellt att det gett oss mer huvudvärk och jobb, än det varit värt.

Vill man hellre bo på hotell så är exempelvis: Southern Sun Waterfront ett riktigt bra alternativ.
De har nämligen rum med 2 dubbelsängar där barnen bor gratis (men betalar extra för frukosten). Hotellet har helt ok standard och ligger på ca 10-15 min gångavstånd ner till Waterfront och samma avstånd in till centrum. Finns en gratis shuttle buss som går till Waterfront en gång i timmen och hotellet har även pool och alla rum har A/C.

Pris: ca R2000 per natt för en familj på 4 personer (ca 1300kr per natt).

40 Winks Guesthouse


Vill man komma ner i pris, har 40 winks Guesthouse ett par familjerum till riktigt bra pris: R1390 per natt inkl frukost (ca 900kr per natt). Detta är ett lite enklare Guesthouse men funkar helt ok för de som ändå spenderar mesta tiden ute och bara vill ha någonstans att sova, ta ett dopp i poolen osv...

Planerar man att göra en lite längre rundresa, har vi ett paket som heter just Familjeresan där vi valt ut boenden som passar bra för familjer med barn under 12 år.

måndag 26 maj 2014

Ny samlingsportal för svenska resebloggar

Själv läser jag mestadels bloggar som handlar om resor el som skrivs av andra svenskar som också bor utomlands och nu finns det en sida där man försöker samla så många av dessa bloggar som möjligt: Svenska Resebloggar.
En riktigt bra idé tycker jag och perfekt med en översikt och flöde så att man enkelt kan se vilka bloggar som uppdaterats.

Om ni själva har en reserelaterad blogg som ni vill ha med på sidan så kan ni registrera er blogg genom att maila Svenska Resebloggar, samtidigt som ni upplyser era egna läsare om sidan så att den förhoppningsvis får fler användare.

Svenska resebloggar
www.svenskaresebloggar.se

torsdag 22 maj 2014

The waiting game...

Nu handlar våra dagar mest om väntan.
En vecka kvar till beräknat datum och vi känner oss såklart oerhört förväntansfulla , men också en aningens nervösa..Eller iallafall jag.
Fredric är som alltid lugn som en filbunke och läääängtar till tusen!

Medan jag oroar mig för själva förlossningen, smärtan. ifall något skulle gå fel osv...Ansvaret för en annan människa...Många tankar som snurrar. Men försöker fokusera på det positiva och faktum att vi nu står inför det absolut häftigaste i livet.

Att bli föräldrar.

Det känns vidunderligt stort och alldeles, alldeles underbart.

Om lilla bebis bara ville ta och komma ut nu...

Familjen har alla fått gissa födelsedag, vikt, längd och kön och som jag hade hoppats att min svärmors gissning den 17:e maj hade stämt. Men icke...Inte heller papsen el svägerskan hade rätt som gissade på igår och idag.
Jag och Fredric har båda gissat 7 juni (helt ovetande om den andres gissning) och dit känns det ju som en evighet just nu...

Nu är det bara bebis som fattas...

Ja, ja..medans vi väntar så fixar vi med diverse bebisgrejer, jag har passat på att sova mycket och faktiskt även jobbat lite...För att det är roligt och får tiden att gå...


tisdag 20 maj 2014

Kirstenbosch Treetop Canopy walk

Efter en hel del förseningar så har man äntligen blivit färdiga med "gångbron" uppe bland träden i Kirstenbosch botaniska trädgård och i måndags var det första dagen som folk fick möjlighet att prova den. Har läst på flera bloggar att det var en riktigt trevlig upplevelse och jag ser fram mot att själv besöka den senare i år.



Kirstenbosch Botaniska trädgård är definitivt värt ett besök när man är i Kapstaden och även om man inte själv har ett intresse för botanik, så är omgivningarna underbara och mitt tips är att man tar med sig en picknick att njuta av under de stora maffiga träden, med baksidan av taffelberget i bakgrunden.

Befinner man sig i Kapstaden en söndag (nov-april), ska man absolut köpa biljetter till de populära söndagskonserterna med kända sydafrikanska artiser.

Inträde till parken kostar R45 per vuxen och R10 för barn under 17 år. Enklaste sättet att ta sig dit är att åka den blåa linjen med sightseeing hop-on hop off bussen.

onsdag 14 maj 2014

Nu kan man köpa Notutus armband även i Sverige

Under senaste halvåret har vi ju med spänning följt 5 Steps och även varit med och sponsrat några av deras projekt i en av kåkstäderna utanför Johannesburg.

 Deras första projekt/steg var att samla ihop ett startkapital till Notutu som ville börja tillverka armband som hon sedan skulle kunna sälja till turister som besöker området hon bor i.



 Projektet har gått över all förväntan och Notutu jobbar på för fullt och nu kan de som vill, köpa dessa armband även i Sverige.

Armbanden kostar 30 SEK + Porto 7 SEK (inom Sverige). Vill du köpa ett eller flera armband så sätt in pengar på 5 Steps Bankgiro och maila dem er adress till: swedenfivesteps@gmail.com så skickas armbanden så snart som möjligt.




tisdag 13 maj 2014

Amazink fortsätter under vintern

Om några av er som läser den här bloggen planerar att åka ner till Kapstaden med omgivning nu under Sydafrikanska vintern (maj-sep) så är ett hett tips att ni köper biljetter till showen Amazink Live i Stellenbosch.

Föregående år så har man bara kört showen under sommaren men i år kommer man glädjande nog fortsätta även genom vintern :)

Varje fredag kväll kl 19.00 står de duktiga ungdomarna redo för att underhålla med sång och dans i högt tempo!



Missa inte!

Biljetter bokar ni via Webticket och dessa kostar R200 per person.

Och för er som planerar en resa till Sydafrika under svenska hösten och vintern, är detta något man absolut ska uppleva...

fredag 9 maj 2014

Mammaledig

Idag är tanken att det ska vara min sista dag på jobbet. Vilken konstig känsla!

Som egen-företagare blir det självklart väldigt många timmar och framförallt kvällar och helger och annat man fått offra, så att nu helt plötsligt vara ledig känns minst sagt främmande.

Sydafrikaexperten har ju varit min bebis de senaste 5 åren...

Har ett fåtal bokningar som vi försöker bli klara med och Fredric kommer ju köra på "som vanligt" så företaget kommer ju rulla på men jag har lovat att hålla mig borta från kontoret och vila upp mig nu innan vår efterlängtade bebis förhoppningsvis gör entré inom kort.

Sedan får vi se hur det blir framöver. Hela juni kommer vi iallafall ha stängt och sedan är det ju dags att börja förbereda inför nästa säsong som för oss börjar lite tidigare än vanligt..Har en hel del bokningar redan i aug-sep...Blir med andra ord ingen "vanlig" mammaledighet utan kommer nog få ta den i omgångar och ta ut strödagar här och där men det har vi ju varit inställda på hela tiden.

Vi har ju en enorm fördel genom att vi jobbar hemifrån och är båda involverade i företaget och på så vis kan bytas av.
Detta med föräldraledighet är ju något som vi i Sverige länge legat före stora delar av världen och vi ska vara enormt tacksamma för systemet vi har.

I Sydafrika får man vanligtvis som mamma 4 månaders obetald mammaledighet (pappan får några dagar ledigt vid barnets födsel) and that´s it!

torsdag 8 maj 2014

Vinter-special på Amakhala

Nu under sydafrikanska vintern kan man hitta riktigt bra erbjudanden och ofta är det safari-lodgerna som passar på att sänka sina priser.

Amakhala Game Reserve utanför Port Elizabeth erbjuder t. ex. hela 50% rabatt mellan maj-sep om man bokar sent inpå (3 veckor innan el senare).

Man kan alltså få boende, måltider + 2 safaris per dag för så lite som R1390 per person och natt (875kr).

 Snacka om Value for money!

Amakhala är ett av de större viltreservaten i området och här är det 11 olika lodger, i olika prisklasser som delar på reservatet.
Jag och Fredric besökte Hlosi Lodge för ganska exakt ett år sedan och vi tyckte det var riktigt bra. Mysigaste sovrummet:



Morgonsafari i Amakhala Game Reserve

söndag 4 maj 2014

Paket-erbjudande på Tempel Wines

Som ni vet så är ett ställe som jag och Fredric ofta återvänder till för att ladda våra batterier: den lilla vingården Tempel Wines som ligger en bit utanför Paarl, dryga timmen utanför Kapstaden.



Pytteliten vingård i vackra omgivningar och ett perfekt ställe för några dagars avkoppling, varvat med besök på trevliga vingårdar m.m.



Inför nästa säsong kommer vi prova något nytt och det är att alla som bokar ett hotellpaket genom oss där det ingår 2 nätter el merTempel Wines, kommer få en flaska vin + charkis-bricka av oss som man sedan kan avnjuta första kvällen man bor på gården. På så vis slipper man tänka på middag och kan bara landa och verkligen koppla av!



Vi har ju ett paket som heter just "Minnas Favoriter" och där är Tempel Wines självklart med och nu har jag uppdaterat alla priser och inkluderat denna lilla "extra grej" som jag hoppas kommer uppskattas.

Pris på Tempel Wines:

Från R500 per person och natt inkl frukost och vinprovning.

Mysiga rum i det ombyggda "stallet"


lördag 3 maj 2014

Project Playground

Vi får titt som tätt mail från läsare och även kunder som rest med oss som undrar om vi kan tipsa om bra välgörenhetsorganisationer där man kan vara med och bidra.

 Har man varit i Sydafrika så har man säkerligen sett med egna ögon att behovet är stort och det är naturligt att vilja hjälpa till, men desto svårare att veta vart man ska börja. Hur vet man att pengarna hamnar rätt och kommer till användning på bästa sätt?

 Själva har vi ju några småprojekt som vi valt att sponsra men en organisation som jag också gärna vill pusha lite extra för och rekommendera är Project Playground. 




En av grundarna, Frida Vesterberg, och jag träffades en hel del genom en gemensam kompis precis när jag själv hade flyttat till Kapstaden för 7 år sedan och det är så himla inspirerande och häftigt att se vad hon åstadkommit sedan dess. Go girl!

Project Playground håller till i en av Kapstadens kåkstäder: Langa och dit kan barnen gå efter skolan för diverse olika aktiviteter...Ett väldigt bra sätt att få bort ungdomarna från gatan och gängen, samtidigt som de utvecklar och lär sig massa nya saker.

Finns också ett riktigt bra repotage om projektet på TV3 som även kommer visas nu på tisdag, el så kan man se programmet via TV3 play HÄR.  

torsdag 1 maj 2014

Knappt en månad kvar...

Till beräknat datum för bebis....

Kommer ju med största sannolikhet inte ske just den 30 maj men nu har förberedelserna börjat på riktigt...Är inställd på att jag mycket väl kan gå över tiden men vill hinna färdigt de bokningar jag sitter med och hinna jobba ikapp så gott det går den närmaste veckan ifall att bebis bestämmer sig för att komma tidigt.

Magen för ett par veckor sedan...


Därför kan jag heller inte ta mot några fler jul och nyårsbokningar utan rekommenderar folk att antingen leta själva på nätet, el ta kontakt med någon av de andra researrangörerna. Börjar bli extremt uppbokat överallt så har ni planer på att spendera jul el nyår i Kapstaden el längs Garden Route så är det hög tid att man bokar nu.

Tanken för oss är att vi kommer köra på halvfart hela maj och sedan ha kontoret helt stängt under juni månad... Men det beror ju såklart på hur allt fortlöper med graviditeten...

Nu....Dags att deklarera och sedan blir det dagliga dosen av glass. Har inte haft några riktiga gravid-cravings som så ...men den här slinker alltid ner: