tisdag 15 april 2014

Rocktail Beach Camp – Väl värt en avstickare

Idag gästas bloggen av Katarina, som tipsar om ett av sina favoritställen: Rocktail Beach Camp.

"Sydafrika är inte direkt en strand destination. På många ställen är vattnet alldeles för kallt, på andra är strömmar och vågor lite för tuffa och sen är det ju det där med hajar... 

Men på Kwa-Zulu Natal kusten finns en liten pärla som erbjuder en alldeles underbar strand och hav upplevelse.



Rocktail Beach Camp är en relativt nybyggd ecolodge som har varit öppet sen 2009 (om ni ser referenser till Rocktail Bay Lodge så är det den tidigare lodgen som fanns här) och har vunnit många priser för sitt miljöengagemang. 

Rummen är så kallade ”luxury tents”, med solida trägolv, fullt utrustade badrum och elektricitet men med en grov tältkanvas som väggar och tak. Detta ger en helt underbar upplevelse av att vara mitt i naturen, eftersom ljud och dofter kommer in, utan att kompromissa på lyxen.


Lodgen ligger cirka 10 minuters promenad från stranden (som är skyddad, därför kan man inte bygga närmare) och där vattnet tar vid börjar Maputaland Marine Reserve, ett unikt område som kommer få dig att häpna:  ett 150km långt och 3 sjömil brett marint reservat där Rocktails gäster är de enda besökarna så långt ögat kan nå.



 Här kan man snorkla i grunda tidvattenpooler; vandra längs milsvida stränder; simma med delfiner och dyka på orörda korallrev.

 Men den största attraktionen är sköldpaddorna som under oktober-mars kommer upp på stranden nattetid för att lägga sina ägg. Rocktail jobbar aktivt med att skydda dessa sköldpaddor, och ett begränsat antal gäster kan följa med på deras nattliga patruller för en helt unik upplevelse. 



Har man riktig tur kan man också få se de små nykläckta sköldpaddsungarna när de kryper ur boet och snabbt pilar ner mot havet.

Om inte det räcker, så har man också tillgång till the Bigger Picture från Rocktail: reservatet är en del av iSimangaliso Wetland Park; ett 332,000 hektar stort område med bla tre sjösystem, Afrikas största flodmynnings område, 526 fågelarter, 25000 år gamla sanddynor och ett folk som fortfarande lever på ett traditionellt sätt (bla genom att fiska enligt 700 år gamla traditioner). 

Namnet iSimangaliso är Zulu och betyder ”underverk”, och jag tror att du förstår varför!


Rocktail Beach Camp passar bra för familjer, och flera av tälten är familjerum för två vuxna och två barn. 

De kan även ordna underbart romantiska lösningar för smekmånad och liknande, tex middagar på tu man hand under stjärnorna och romantiska picnics på stranden.

Helpension, inklusive alla måltider, två aktiviteter per dag (inklusive vissa till iSimangaliso), tvätt och strykning, transfer från och till parkering för icke-fyrhjusdrivna bilar och alla skatter kostar från ZAR 2343.00 per person (ca 1500kr) per natt."



Katarina har bott i Sydafrika sen 2005, och jobbar i turistbranschen med fokus på hållbar utveckling.

 Hon jobbar även som guide, och reser på egen hand så ofta hon har tid. 

Ni kan följa hennes äventyr och engagemang här:


Inga kommentarer: