tisdag 30 april 2013

Ompackning hemma

Gör ett snabbt stopp hemma i lägenheten på väg till flygplatsen. Efter två härliga dagar på Sanbona, är det dags att packa om väskorna och få med sig det man kan tänkas behöva för ytterligare 5 dagars safari...Ikväll flyger vi till Port Elizabeth och imorgon checkar vi in på Shamwari.

Har inte tid att berätta om Sanbona just nu men här är ett par bilder därifrån...Det mysigaste av allt var utan tvekan att komma riktigt nära vilda geparder...till fots!




söndag 28 april 2013

Perfekt start på semestern

Igår gick jag upp tidigt, tidigt för att göra färdigt vårt bokslut och deklaration m.m och sedan packade vi väskorna och åkte drygt 2 timmar österut till Robertson vindistrikt och den supermysiga lilla vingården Fraai Uitzicht.

Här har vi haft det såååå bra...Vi fick bo i deras Luxury Cottage och här mår man verkligen som en prins. Stora lyxiga rum med massa fina och annorlunda detaljer. Finns även en utomhusdusch.


Vi började vistelsen med en lunch ute på terrassen och självklart beställde jag min favorit-rätt: Vanilj-räk pastan...sååå gott!


På eftermiddagen tog vi det lugnt, gick runt lite i den vackra trädgården och jag lyckades t om ta en liten tupplur...


Förutom massa fina rosor och andra blommor så har de också en liten kaktus del...

På kvällen vankades ännu mera mat och Karl-Uve och Sandra är verkligen det perfekta värdparet...



Jag vill inte verka tjatig men det här stället är verkligen som balsam för själen och jag rekommenderar alla att boka in sig 2 nätter... Jag lovar att ni inte ångrar er! Vill inte avslöja för mycket men det är de små detaljerna som gör det här stället till en sån höjdare!

Nu har vi precis avslutat en underbar champagnefrukost och ska dra vidare mot Sanbona och safari...

Life is good!

fredag 26 april 2013

Pirret innan semestern

Många ggr tycker jag att planering och längtan inför en resa/semester är halva nöjet. Jag älskar att kolla på kartan vart man ska åka, googla info, kolla på bilder, läsa andras reseberättelser osv...

Som egen-företagare har man sällan råd/tid att ta semester och jag har under de senaste 4 åren aldrig riktigt varit helt ledig men för snart ett år sedan åkte vi på en studieresa till Zanzibar och väldigt lägligt så fungerade inte mailen under veckan vi var där så då var jag liksom tvungen att bara njuta av nuet.

Zanzibar var precis lika härligt som jag föreställt mig, och lite till. Den intressanta kulturella biten hade jag kanske inte greppat innan resan. Sedan beror det lite på vad man vill ha ut av semestern, vilken del av ön man ska bo på osv. Hotellen håller mycket hög standard, stränderna är härliga (men kolla noga då många områden faktiskt inte har stränder) och det finns en hel del dagsutflykter man kan roa sig med när man tröttnat på att bara vara...

Vi bodde bl a på dessa ställen:

Jafferji House i Stone Town och Breezes Beach Club & The Palms

Breezes Beach Club



Godaste ananas jag någonsin smakat


Lyxiga Palms Resort







torsdag 25 april 2013

Bättre sent än aldrig...

I våras hade jag ju ett litet planterings projekt då jag planterade chili, basilika, tomater m.m (eller ska jag vara helt ärlig så var det Fredric som planterade och jag som vattnat och tittat till dem sedan dess)...Tomaterna gick det sisådar med och basilikan glömde vi mer el mindre bort och chillin...njae..tyckte inte det hände mycket alls...

Men nu så!


Bättre sent än aldrig!



Note to myself: Börja plantera betydligt tidigare nästa år...

Idag har vi haft hela 28 grader i skuggan och strålande sol. Tänk om det fina vädret kunde hålla i sig över helgen också...Fredric har nämligen aldrig varit på en regnfri safari tidigare...Hoppas, hoppas!

Stänger kontoret

Imorgon jobbar vi vår sista dag här på kontoret och kommer sedan ha semester-stängt i hela 10 dagar!...Har varit en lång säsong och alla behöver vi ett break från rese-snickrande och mail.

Vi ska ju iväg på en studieresa och bl a besöka massa olika safarilodger så självklart kommer det bli en hel del jobb ändå, men att faktiskt kunna sätta på "out of office" och glömma bort mailen ett tag ska bli riktigt skönt.

På lördag ska vi bo en natt på Fraai Uitzicht, en gömd liten pärla i Robertson vindistrikt.

Utsikten från restaurangen på Fraai UItzicht


Jag och Fredric snubblade över den här gården i början av 2010, när vi precis hade träffats och Fredric reste till Sydafrika för första gången. Då avnjöt vi en underbar lunch på deras terrass och har återvänt flera ggr.

Första gången på Fraai Uitzicht feb 2010


Detta är ett av de ställen ALLA våra kunder älskat. Självklart är Fraai Uitzicht med i rundresan: Minnas Favoriter.

onsdag 24 april 2013

Spontan middag

Sent igår eftermiddag damp det ned ett mail från vår revisor om att jag och min businesspartner här nere behövde fylla i ytterligare en bunt papper som SARS (skatteverket) här nere behöver, och eftersom jag och Fredric planerar att gå på semester till helgen, kändes det som att det var lika bra att ta tjuren vid hornen och åka in till Kapstaden för ett snabbt möte...

Vi bestämde oss för att käka middag ihop och den här gången blev det favorit i repris: Hussar Grill. 


Hussar Grill är en "Steakhouse-kedja" med 6 i princip identiska restauranger utspridda över Kapstaden med omgivning. Igår besökte vi "original" restaurangen i Rondebosch och som vanligt var köttet supergott.

 Det jag gillar med dessa restauranger är att de verkligen uppmuntrar till B.Y.O (Bring Your Own=man får ta med eget vin till restaurangen) och till skillnad från de flesta restauranger så tar de inte betalt för att öppna vinet. I vanliga fall brukar restauranger ta mellan R20-40 per flaska i "Corkage fee".

Så ofta när jag och Fredric blir sugen på en riktigt god köttbit, väljer vi ut en av våra finare viner som vi har hemma och åker till Hussar Grill...

För er som ska till Kapstaden, prova gärna restaurangerna som finns i Green Point och Camps Bay.

Hussar Grill hittar man i:

Rondebosch

Green Point

Camps Bay

Willowbridge

Stellenbosch

Constantia (Steenberg Village)


tisdag 23 april 2013

Off the beaten track

Om man vill uppleva landsbygden i Sydafrika, kanske ett besök i byn Cata i Östra Kapprovinsen vore nåt...

Jag fick ett mail från en grupp studenter på Färnebos Folkhögskola som spenderat tid i denna lilla by och klippt ihop en video där de visar varför man ska åka dit som turist.
När man kör runt på egen hand i Sydafrika (utanför Western Cape som är väldigt europeiskt) passerar man ofta små byar som Cata, men det är inte ofta man har möjlighet att stanna till och faktiskt träffa människorna.

Titta på videosnutten och sprid gärna vidare!



måndag 22 april 2013

Hotell i Johannesburg

Johannesburg har länge haft ett fruktansvärt dåligt rykte om sig... Och tidigare fanns det nog anledning att hålla sig borta från många områden i Johannesburg men mycket har hänt de senaste åren.

Jag åker till Johannesburg flera ggr per år när jag guidar grupper och jag måste säga att jag tycker Johannesburg är riktigt spännande och får man tag i rätt guide som visar sina små smultronställen tycker jag absolut att man kan spendera några dagar i Sydafrikas största stad.



För de flesta blir det bara en övernattning i närheten av flygplatsen när man landat och ska vidare till krugerparken nästa dag, men det finns flera mysiga stadsdelar och ett flertal intressanta turistattraktioner.

 Gillar man shopping finns det hur många shopping malls som helst att välja mellan och ett bra område att bo i för detta är Sandton. 

Ska man spendera säg 2 dagar i Johannesburg så rekommenderar jag att man bor i exempelvis Rosebank el Melville och att man bokar in sig på guidade turer hos några av de samarbetspartners vi har.

Liese och Roger t. ex. är ett supertrevligt guidepar som kan sälja in Johannesburg till vem som helst. De är oerhört passionerade över sin hemstad och gör annorlunda turer där man är garanterad att se och uppleva ett helt annorlunda Johannesburg än det som tyvärr ofta basuneras ut i media.

På den HÄR sidan har jag listat några av de boenden vi rekommenderar i Johannesburg och vill man ha hjälp att sätta ihop ett trevligt 2-3 dagars paket inkl aktiviteter så hör av er till oss...


Söta elefanter och ännu sötare bebis...

Jobbade hela lördagen men igår gick vi upp tidigt, tog en morgonpromenad och körde ganska tidigt ner till kaphalvön och Simon´s Town.

Var en helt underbar höstdag igår med strålande solsken och ingen vind överhuvudtaget...Så himla vackert! Varje gång vi kör längs kusten på dagar som denna, suckar vi lite och börjar klura lite på om vi ändå inte ska flytta tillbaka till Kaphalvön och närmare havet...

Ja, ja..just nu har vi ingen aning om vart vi kommer bo nästa säsong och det känns ju rätt spännande det också..Kan bli kaphalvön, vindistrikten el kanske centrala Kapstaden...Det får tiden utvisa.

Vårt mål med utflykten igår var att besöka Jasper nere vid Boulders Beach. Ni som följt bloggen ett tag, vet att Jasper och hans fru är de som tillverkar våra små söta nyckelringar som alla våra kunder får.



Den här gången hade vi beställt 200 elefanter och istället för att bara använda grå pärlor, hade Jasper  även använt färgade pärlor på vissa av elefanterna. Vi är supernöjda och ni anar inte vad glad Jasper blev när han såg att vi förutom betalning för elefanterna, hade lagt ner en större summa kontanter till honom och hans familj.



För ett tag sedan skrev jag ju om Jasper och hans familj här på bloggen och hur vi har bestämt att lägga 100kr från varje bokning vi får, till att hjälpa Jaspers familj ekonomiskt. Förutom dessa pengar, har ett flertal personer som läst bloggen, samt våra familjer och vänner, satt in pengar och just nu har vi mer än drygt R7000 i Jasper kassan!

STORT TACK alla ni som bidragit.
Som Jasper sa igår: God Bless you all!

Han är så enormt tacksam för att det finns folk i Sverige som vill hjälpa honom att ge sin son den vård han behöver. Nu när säsongen börjar gå mot sitt slut, har Jasper svårt att få ihop till hyra m.m så vi kommer varje månad sätta in pengar på hans bankkonto så att vi sprider ut bidragen över flera månader.

Om några veckor får vi träffa Jasper och hans familj igen då vi planerat en lunch tillsammans.

På eftermiddagen åkte vi hem till M & A och gosade med lille Nathan....Världens sötaste!



Blev en helt ok söndag på alla sätt och vis!




lördag 20 april 2013

Minnas favoriter

Jag får ofta frågan om hur jag själv skulle lägga upp en resa om jag reste till Sydafrika för första gången. Efter snart 7 år här nere, har jag självklart hittat en del små guldkorn och smultronställen, som blivit mina egna favoriter.



Fick jag idag sätta ihop en resa till Minna för 7 år sedan, innan jag själv hade rest runt, så skulle jag lagt fokus på en bra safari, självklart några dagar i Kapstaden och sedan lagt resten av tiden ute i vindistrikten.

På toppen av Taffelberget


Jag personligen har ju ett stort mat och vin-intresse och eftersom jag själv jobbar som guide och reser mycket och långa sträckor i jobbet, så har jag ingen lust att spendera hela semestern i bil...

Jag gillar sol och bad, fast då helst vid en pool eftersom vattnet i havet ofta är ganska kallt här nere och jag snabbt tröttnar på att få sand överallt.
Kapstaden med omgivning har i mitt tycke bästa klimatet och i vindistrikten blåser det inte lika mycket och det är där man hittar flest och bäst restauranger enligt mig.

Jag älskar vackra omgivningar, hav, berg, blommor och djur.

En av mina favoritutsikter och platsen Fredric friade på


Så med mig själv och mina behov och önskemål som bas, har jag nu satt ihop ett paket som jag kort och gott kallar för Minnas favoriter. 



Detta paket tycker jag representerar det jag älskar med Sydafrika, men självklart skulle jag t. ex. lägga till några nätter nere i Hermanus om det var valsäsong, kanske spendera några nätter nere på kaphalvön, åka upp på västkusten osv...Finns ju så himla mycket att se och göra men detta tycker jag är en bra start...

Eller vad tycker ni?

När Sydafrikanska randet är så här lågt...

...får man ju så himla mycket mer för pengarna än bara för ett år sedan. Håller sig randet på den här nivån nästa säsong, uppmanar jag alla ni som ska resa till Sydafrika, att ni lägger några extra hundralappar och uppgraderar boendet om ni kan.

Standarden på B&B´s och Guesthouses här nere är generellt riktigt bra, men vill man lyxa till det, så kan man få fantastiska hotell till bråkdelen av det man skulle betala för liknande standard hemma i Sverige.

Här kommer tips på några ställen jag skulle boka för ett par nätter om man bara vill slappa och bo riktigt, riktigt bra.


Tintswalo Atlantic

Tintswalo Atlantic- Lyxigt hotell strax utanför Hout Bay, några mil söder om Kapstaden.  Ligger precis nedanför Chapman´s Peak med utsikt mot havet. Pris: R4290 per person (ca 3100kr) och natt inkl frukost och vissa lokala drycker.

Atlantic Suites Camps Bay-  Camps Bay är ett väldigt populärt område i Kapstaden och Atlantic Suites är ett av Camps Bays populäraste Guesthouses. Ligger högt upp på berget med makalös utsikt. Pris: R2250 per person (1600kr) och natt inkl frukost.

One & Only Resort- One & Only är en hotellkedja med lyxiga hotell på platser som Dubai, Maldiverna, Mauritius osv. Hotellet i Kapstaden ligger precis nere vid Waterfront. Pris från ca R2500 per person (1800kr) och natt inkl frukost och här kan man ofta få rabatt om man bor 4 nätter el fler.

Westcliff hotel- Detta hotell ligger i Johannesburg med fantastisk utsikt över hela området. Hotellet har stor Spa avdelning. Perfekt för bröllopspar. Pris: ca R1400 per person (1000kr) och natt inkl frukost. Här lönar det sig ofta att boka Spa-paket.

Delaire Graff Lodge


Delaire Graff- En av de mest spektakulära vingårdarna i Sydafrika erbjuder även boende. Pris: R4910 per person (3500kr) och natt inkl frukost

Strandloper Ocean- Åker man upp längs västkusten, kommer man till pytte-samhället Paternoster. Bo precis vid havet i fräscha, ljusa rum och koppla av! pris: R1550 per person (1100kr) och natt inkl frukost.

The Plettenberg Hotel-  5-stjärnigt hotell vid havet. Ett av de bättre hotellen längs Garden Route. Pris: R2200 per person (1600kr) och natt inkl frukost

Bushmans Kloof Wilderness Reserve- Om man kör ca 300 km rakt ut i bushen från Kapstaden, kommer man fram till detta Wilderness område i det som kallas för Great Karoo. Ett annorlunda lodge och minne för livet. Pris: R3200 per person (2300kr) och natt inkl alla måltider.


Ja, listan kan göras lång men hoppas några av er fått lite inspiration och vill man ha förslag på en passande rutt med det lilla extra, hör av er till mig så hjälper jag er sätta ihop en resa utöver det vanliga!


fredag 19 april 2013

Mycket planering just nu

Bråda dagar just nu.

Måste planera utflyttning ur lägenheten inkl målning och byte av en heltäckningsmatta, förråd för alla våra grejor, vart ska vi göra av bilen? Möten med bank och revisor för nya företaget, planering av veckorna i Sverige, planering av de tre turerna jag ska guida till Kenya och även den studieresa vi ska iväg på i nästa vecka...Puh!

Hlosi Lodge på Amakhala


Studieresan är iallafall färdig-planerad och den kommer se ut så här:

28 & 29 april- Sanbona Private Game Reserve

30 April- Hem och packa om och flyga till Port Elizabeth på kvällen- Provbo på Guesthouse i Port Elizabeth.

1 & 2 maj- Shamwari Private Game Reserve

3 maj- Schotia Safaris

4 maj- Amakhala Private Game Reserve

5 maj- Pumba Private Game Reserve

6 maj- Resa tillbaka hem till Stellenbosch

Detta är några av de safari-lodger vi använder mest för våra kunder och självklart kommer vi rapportera ordentligt från varje ställe... så står ni i valet och kvalet över vilken lodge ni ska välja..håll utkik!

Date kväll

Igår var det dags för date-kväll, något som vi slarvat lite med den här säsongen. Har helt enkelt inte haft tid el ork, men efter middagen igår var vi båda eniga om att vi måste skärpa till oss för det gör så mycket gott..Att umgås, prata om annat än jobb och njuta av god mat och vin.

Visst, vi käkar ute mycket..ofta genom jobbet..men sällan vi gör det till en riktig date..klär upp oss (läs Minna sminkar sig) och verkligen går all in...

Igår hade vi bokat bord på Jordan restaurant, och det blev lite av en favorit i repris...Hittade ett inlägg som jag skrev för ganska exakt ett år sedan som ni kan läsa HÄR. Den gången åt vi 2-rätters och jag skrev att jag aldrig hade orkat 3-rätters...Detta hade jag naturligtvis glömt igår, så vi beställde glatt in 3-rätters...och orkade helt enkelt inte äta upp allt. Portionerna är enorma för att vara Fine Dining...

Mitt musselpaket



Jag beställde musslor till förrätt och det var de godaste musslorna jag ätit på länge, om inte de allra bästa någonsin! De kom in i en rund pappersförpackning och doftade ljuvligt av citrongräs och kokos...Mums!



Till huvudrätt åt vi rumpstek som också var riktigt bra och kvällen avslutades precis som vid förra besöket, av " a trip to the cheese room".


Maten på Jordan är vällagad och servicen riktigt bra. 3-rätters middag kostar R325 per person (235kr) och de har en trevlig vinlista med lite av varje och ett imponerande urval av portviner. 

Vi kommer tillbaka...

onsdag 17 april 2013

Köra runt i Krugerparken på egen hand

Läste en helt ok artikel i Sydsvenskan om att köra omkring på egen hand i Krugerparken.

Många tycker att R2000-3000 per person per natt som man får betala på safari-lodge, är alldeles för mycket pengar och då är de statliga lägren inne i Krugerparken ett betydligt billigare alternativ.

 Inträde till Krugerparken kostar i dagsläget R204 per person och dag och boendet från ca R200 per natt. Som journalisten skrev i artikeln jag länkade till, så kan man klara sig på runt tusenlappen i svenska kronor per dag för 2 personer. Om man lagar en del egen mat.



Däremot ska man vara medveten om att det är betydligt svårare att få syn på djuren om man kör i en liten hyrbil så ska man åka runt på egen hand, rekommenderar jag att man spenderar flera nätter, på olika läger och också att man bokar in sig på guidad safari någon av dagarna.

Bästa tiden för safari är under svenska sommaren men är man bara förberedd på en del regn el hetta andra delar av året, så tycker jag absolut att man kan besöka Krugerparken året runt. Varje årstid har sin charm.

 Jag rekommenderar starkt att man förbokar boendet långt i förväg antingen genom att ta kontakt med oss, el direkt på den statliga hemsidan: http://www.sanparks.org   och undvik sydafrikanska skolloven om ni kan.

Hyena bebis

Ska man spendera upp mot en vecka i kruger, el är en större familj (upp till 7 familjemedlemmar), kan det löna sig att skaffa et sk "Wild Card" som är ett årskort som ger inträde till alla Nationalparker i hela landet så ska man även besöka Kapstaden el köra Garden Route, så är det värt att kolla upp priset. I dagsläget betalar internationella gäster ca R1400 per person el R2330 om man är ett par.

 Om ni funderar på att göra er safari inne i Krugerparken, ta kontakt med oss så hjälper vi er sätta ihop en passande resrutt och välja ok boende på de olika lägren- Och kom ihåg. Det kostar inget extra att boka genom oss!

info@sydafrikaexperten.se

Snacka om att dra alla över en kam

Fick nedan mail från en Guesthouse ägare och kan fortfarande inte riktigt komma över hur arrogant och otrevlig man tycker sig ha rätt att vara.

Jag tog kontakt med detta guesthouse i hopp om att kunna komma förbi och titta på stället och förhoppningsvis kunna rekommendera det till våra kunder...men uppenbarligen är inte vi svenskar välkomna:


"Hi Minna-
Thanks for your enquiry about our XXXXX Guesthouse in Sea Point/CapeTown.
Referring to your questions I can say that we do work together with a few agencies, mainly from Germany and South Africa and the Netherlands.

 We did have 2 different Swedish travel agencies as well in the beginning of our business (one of them based here in CapeTown), but unfortunately our experiences with them – and also their experiences with us, of course – made us decide not to cooperate with any other Swedish agencies anymore. I know that this sounds horrible (and might not be justified or even fair at all) and I definitely do not intend to be impolite and say that all Swedish agencies might work like the ones we had bad experiences with, and I do have to apologize for this possible impression, but somehow we have to find our own way and stay to the way we like to do our business. I just believe that our “own strange way” does not really fit into the Swedish world…


Sorry again
And best regards out of an awfully rainy CapeTown right now"

Ok- Efter det svaret skulle jag aldrig någonsin skicka kunder dit även om jag fick... 


tisdag 16 april 2013

Årstider

En sak som jag tidigare alltid saknade från Sverige, var det här med årstider. Jag fullkomligen älskar höst och vår.

Tycker att svenska sommaren aldrig lever upp till mina barndomsminnen och kan inte tänka mig att bo i Sverige en hel vinter igen...Däremot saknar jag den mysiga hösten och den snabba förändringen som sker under svenska våren....

När man bor i varma länder så märker man generellt sett inte av årstiderna på samma sätt...

Tills nu.

I vindistrikten ser man verkligen hur bladen på vinrankorna ändrar färg från dag till dag och hur luften blir lättare och svalare att andas varje morgon.



 Jag ÄLSKAR våren och hösten i Sydafrika!

På våren när fynbosen blommar och valarna hoppar i False Bay. De första dagarna m sol på näsan och när man kan gå i t-shirt el linne. Och sen till de sprakande höstfärgerna i april-maj och när man äntligen kan sova ordentligt igen och ta en morgonpromenad utan att svettas ihjäl...

Tacka vet jag det varma klimatet här nere men visst vore det trist om det var sommar hela tiden...

måndag 15 april 2013

Rädda Noshörningen

I helgen har vi verkligen tagit det lugnt och bara slappat...Sovit ca 10 timmar per natt, tittat på massa filmer och tv-serier och knappt tagit oss utanför lägenheten..
Eller..Igår tittade Anna och Kenneth förbi med sina underbara barn så vi åkte till Zorgvliet för lite picknick och slapp på gräsmattan... Var nog en av de sista varma dagarna igår och denna veckan säger de kommer bjuda på en hel del regn...Så nu börjar säsongen verkligen gå mot sitt slut..

Har bara några få kunder kvar i landet och om drygt en vecka åker de sista kunderna hem. Känns alltid lite snopet så här på slutet. Man har jobbat ca 16 timmar om dagen i 6 månader och sedan blir det plötsligt tomt... Tar lite tid att vänja sig...

Nu blir det mest fokus på jul och nyårsbokningar. I år har folk varit ute i väldigt god tid så det börjar redan nu bli svårt att hitta boende i Kapstaden över jul. Helt galet!

Sedan håller vi även på att planera en ny studieresa.

Pumba Water Lodge


Förra året gjorde vi en hel del safari i de norra delarna av Sydafrika så i år tänkte vi hålla oss lite närmare Kapstaden.
Vi ska bl a besöka Sanbona, Shamwari och Pumba. ...Dessa tre safari lodger ligger alla i malaria-fria områden och nu när sydafrikanska randet är så lågt, har vi märkt att många fler väljer lite lyxigare safari än tidigare, så nu är det dags att se vilka uppgraderingar och förändringar som gjorts sedan sist jag var där..

Har väl inte undgått någon att vi har ett jätteproblem med tjuvjakt av noshörningar här i Sydafrika. Förra året dödades mer än 600 noshörningar och fortsätter slakten i samma takt, kommer det inte finnas en enda noshörning kvar inom 15 år.


 Sanbona och Shamwari tillhör samma hotellkedja och de är medlemmar i ett projekt som heter "Forever Wild" där de har sänkt sina priser så att man om man donerar minst R100 per person till deras insamling för noshörningar, får ett lägre pris för sin safari + att Shamwari-gruppen också donerar samma summa.

 Hittills har man samlat ihop mer än 1 miljon rand. Finns flera liknande organisationer och jag uppmanar verkligen alla att läsa mer om vad som görs i kampen mot tjuvjakten.

WWF´s sida kan man enkelt göra en donation.



 I dagsläget är det flera viltreservat som sprutar in ett gift i hornen, i hopp om att det ska avskräcka folk från att konsumera hornen, och att det i sin tur leder till att efterfrågan så småningom kommer försvinna...

Andra reservat har helt enkelt skurit av hornen för att på så vis rädda sina djur från en plågsam död...

Pågår också diskussioner om att upprätta stora farmar som ska föda upp noshörningar enbart för hornen så att man legaliserar handel av horn och på så sätt gör att tillgången höjs så att man kan kontrollera marknadspriset (lite på samma sätt man kontrollerat diamanthandel tidigare).

Jag hoppas innerligt att man får bukt på problemet så snart som möjligt så att generationerna efter oss, också kommer ha möjlighet att se dessa djur.

fredag 12 april 2013

Barnvänliga ställen i vindistrikten

Vi får många förfrågningar från barnfamiljer som vill resa till Sydafrika. Man undrar om säkerheten, bilar, avstånd, aktiviteter för barn osv...

Jag och Fredric har ju själva inga barn (än) men vi har haft våra familjer med småbarn på besök och även många småbarnsfamiljer med yngre barn som rest med oss... så lite erfarenhet har vi ändå.

När jag för några månader frågade allmänt här på bloggen om vad ni läsare vill ha mer info om, så var det flera som hörde av sig och ville ha fler tips på barnvänliga aktiviteter så jag ska absolut försöka skriva mer om detta när jag kan..

Eftersom vi bor i Stellenbosch, vindistrikten just nu, så känns det mest naturligt att tipsa om aktiviteter i det här området.



 Många tror kanske att det bara är fokus på vin när man är i Stellenbosch men personligen tycker jag att man gott och väl kan spendera 4-5 nätter i området även om man inte själv har något vinintresse...Ofta är det mer vindstilla här i Stellenbosch, än säg i Kapstaden el kaphalvön, så vill man ha några avkopplande dagar vid poolen så är ofta vädret väldigt bra här och sedan finns det massa aktiviteter och affärer och butiker också...

Först och främst vill jag påpeka att väldigt många vingårdar med lunch-restaurang har någon sorts lekplats för barn och att det i Sydafrika är barn-vänligt i princip överallt.

 När min ett-åriga brorson var här nere så nästan slogs köks och service personalen om att ta hand om honom... De gillar att ta tag i och bära runt på barn..kanske inte riktigt vad vi är vana vid från Sverige men man vänjer sig. Och jag gillar´t!

Här är några ställen som passar hela familjen i Stellenbosch med omgivning:

Blaauklippen- Vingård som verkligen passar familjer. Bra lekplatser, ponnyridning, menyer för barn, marknad som passar hela familjen osv.

Villiera- Vingården i sig kan till en första antydan se ganska stel ut och inget för barnfamiljer men här kan man boka in sig på en guidad safaritur i deras egna viltreservat där man kan få syn på ett antal olika antiloparter, zebror, fåglar m.m. Kostar ca R150 per person och turen tar 2 timmar. Måste förbokas.

Butterfly World- Perfekt utflyktsmål för familjer med yngre barn. Här finns fjärilar, spindlar, apor, reptiler m.m

Cheetah Outreach- Populära Gepardcentret har nu flyttat från Spier vingård till Somerset West (ligger bortanför Somerset Mall). Här kan man bl a klappa en gepard och lära sig mer om dessa vackra djur.

Drakenstein Lion Park- Denna lejonpark tar hand om skadade och misshandlade lejon från hela världen. Ofta djur som tidigare varit på cirkus, djurparker osv. Nyligen har de även öppnat ett Chimpans-center där de tagit hand om de chimpanser som tidigare fanns på Tygerberg Zoo som lades ned förra året. Detta är inget "viltreservat" utan inhägnaderna är ganska små och det kan kännas lite sorgligt att se lejonen men centret gör ett väldigt bra jobb.

Warwick- Vingård med bra lekpatser och stora gräsmattor. Här kan man beställa picknick.

Lördags-marknad vid Oude Libertas- Trevlig matmarknad strax utanför Stellenbosch. Öppet varje lör mellan 9-14.

Middelvlei- Den här vingården är känd för att på helgerna ha traditionell sydafrikansk Braai i lantliga omgivningar. Oerhört populärt bland "locals" och inte speciellt mycket turister...

Le Pommier- Vingård med barn-vänlig restaurang och en hel del fåglar och andra djur som barnen kan få klappa.

Spier vingård- En väldigt komersiell vingård men här finns det mycket att göra som t. ex picknick, Eagle encounter, åka på en Segway tur ute bland vinrankorna m.m

Hästridning- Har man äldre barn och tonåringar så brukar en ridtur bland vingårdarna vara uppskattat.

Le Bonheur Croc Farm- Besök en krokodil farm. Guidade turer.

Joostenburg Deli-  Riktigt trevlig deli och en Bistro som har öppet för frukost och lunch. Lekplats och avslappnad atmosfär.

Delvera- Aktivitets-center där man kan hyra mountain bikes, rida, det finns lekplatser, litet café, deli, stor vin-shop, vandringsleder och annat.

Jonkershoek Nature reserve- Hyr en mountain bike och cykla i ett vackert natur-reservat.

Vill man kolla vilka vingårdar som erbjuder "jungle gym", öppet tider osv rekommenderar jag denna sidan:

http://www.wineroute.co.za





torsdag 11 april 2013

Lägenheten är uthyrd!

I Stellenbosch så börjar i princip 90% av alla lägenhets-kontrakt 1 dec, i samband med början på läsåret på universitetet.
När vi flyttade hit för nästan två år sedan i augusti så kunde vi inte hitta en enda lägenhet...Vartenda jäkla kontrakt började inte förrän i december... Tillslut fick vi napp på grund av att det var en tjej som ville flytta ut 2 månader tidigt...

Nu står vi i samma sits..Vårt kontrakt går inte ut förrän i okt och vi vill helst flytta ut 1 maj...

Vi har lagt ut flera annonser och inte fått ett enda svar...
...tills nu....

En av föreläsarna på universitetet vill hyra ut sitt hus och istället bo i lägenhet. Perfekt för oss!

Så nu har vi bestämt att vi kommer flytta ut i mitten av maj och idag bokade vi biljetter hem till Sverige den 22 Maj :)

Den här gången valde vi att boka våra biljetter via en vän som jobbar på Ticket och det visade sig bli billigare än det vi själva kunde hitta på nätet. Hör av er till mig om ni vill ta kontakt med Dominique. Hon är superduktig!

Så, jag kommer vara i Sverige drygt en månad innan jag flyger tillbaka till Sydafrika för min första gruppresa som börjar 30 juni och sedan kommer Fredric vara hemma i Sverige lite längre.

Längtar tills jag får krama om mina brorsöner...Tänk! En hel månad med kvalitetstid i Sverige... Underbart!

onsdag 10 april 2013

Long Table Restaurant

Imorse hade jag och F bestämt att vi skulle åka på frukost-date. Blir väldigt mycket tid på kontoret just nu  så en kortare utflykt kändes välbehövlig.

Vi bestämde oss för att åka till Long TableHaskell Vineyards, granne med Rust En Vrede.

Här har de en supermysig restaurang som passar perfekt för frukost el lunch.

Detta är ett av våra absoluta favorit-områden i vindistrikten...Dels på grund av de vackra vyerna och för att det finns ett flertal riktigt bra vingårdar att besöka, med korta avstånd mellan...

Idag såg vi bl a ett gäng plockare fylla svarta backar med vad jag antar är den sista skörden på Bilton för i år.


Man börjar så sakteliga se hur vinrankorna börjar skifta färg och om några veckor kommer det vara gult, rött och orange så långt ögat når...



Efter frukosten gjorde vi en snabb vinprovning på Haskell, som har några helt fantastiska röda viner. Köpte bl a deras Haskell IV och Pillars Shiraz..sååå goda och nu gäller det bara att orka vänta några år innan de ska drickas upp.

Resten av dagen har vi spenderat på kontoret och det känns ovant men ganska kul med en ny arbetskollega (Fredric). Inka är självklart väldigt saknad men jag tror säkert att F kommer klara detta alldeles galant han också...



tisdag 9 april 2013

Startpaket i Kapstaden

De allra flesta som planerar en resa till Sydafrika, kommer förmodligen spendera tid i Kapstaden och då rekommenderar vi ett Startpaket i Kapstaden.



I detta paket ingår transfer från flygplatsen, boende på ett centralt beläget Guesthouse, vin på rummet, biljetter till taffelberget, samt sightseeing bussen.

Vi har ett 3-stjärnigt alternativ på Villa Cape Adventures och ett 4-stjärnigt alternativ på An African Villa.
Båda dessa guesthouses ligger i det trevliga området: Tamboerskloof, med kort gångavstånd till massa bra restauranger och nära till de flesta turistattraktioner i centrala Kapstaden.

Man kan välja om man vill bo 3, 4 el 5 nätter...och vill man bo längre än så, går det givetvis att lägga till fler nätter.


I detta Startpaket ingår alltså följande:
  • Transfer från flygplatsen
  • Boende på Villa Cape Adventures el An African Villa inkl frukost
  • Biljett för linbanan upp till Taffelberget
  • 2 dagars Biljett till city-sightseeingbussen. Gäller på båda linjer + gratis Night Tour, Canal Cruise och Wine tour
  • Flaska vin på rummet vid ankomst
  • Välkomstpaket hemskickat innan avresa med karta och tips på aktiviteter och restauranger
  • 24 timmars svensk-talande jourtelefon på plats i Sydafrika


3-stjärniga Villa Cape Adventures

PRIS: (paket baserat på del i dubbelrum) på VILLA CAPE ADVENTURES
3-NÄTTERS PAKET: ZAR 2100.00 PER PERSON
4-NÄTTERS PAKET: ZAR 2550.00 PER PERSON 
 5- NÄTTERS PAKET: ZAR 3000.00 PER PERSON 
4-stjärniga An African Villa

PRIS: (paket baserat på del i dubbelrum) på AN AFRICAN VILLA:
3-NÄTTERS PAKET: ZAR 2750.00 PER PERSON
4-NÄTTERS PAKET: ZAR 3450.00 PER PERSON 
 5- NÄTTERS PAKET: ZAR 4130.00 PER PERSON 



Ta kontakt med oss på info@sydafrikaexperten.se om ni vill boka.

VÄLKOMNA!

lördag 6 april 2013

Hektiska dagar

Är lite mycket just nu...
Vi försöker hyra ut vår lägenhet så att vi kan lägga våra saker i förråd och spendera en del tid i Sverige under svenska sommaren + att jag tackat ja till ett antal Kenya-turer i juli-okt.

Dessutom har vi ganska nyligen startat ett företag här i Sydafrika och det blir naturligtvis massa möten med revisor, bank osv...Men snart är det mesta på plats och så småningom hoppas vi kunna flytta över den svenska verksamheten till Sydafrika. Det är ju här vi vill bo permanent så för oss känns det naturligt att även företaget ska vara baserat här så att vi kan gynna den sydafrikanska ekonomin genom att anställa sydafrikansk personal osv...

Vi kommer då också kunna ta kreditkorts-betalningar och detta är en fördel för de kunder som har en extra reseförsäkring via sitt kreditkort... Man kan redan nu betala sin resa hos oss med kreditkort och paypal men eftersom paypals avgifter är ganska höga, tillkommer det tyvärr i dagsläget en avgift. Denna kommer vi kunna slopa när allt är på plats. Känns kul och spännande!

Igår mellan två möten passade vi på att svänga förbi hemma hos M & A  för att gosa med lilla N.



Sååååå söt!

Med min jättehand som halvt täcker honom kan ni se vad liten han är... Men han växer så det knakar!

Är ju inte mycket som slår en nyfödd bebis alltså.

torsdag 4 april 2013

Vintermeny på La Mouette

Nu under hösten och vintern brukar man ju kunna gotta sig i prisvärda avsmakningsmenyer på flera av restaurangerna i Kapstaden med omgivning. 



I Sea point ligger La Mouette och de har nyligen lanserat sin höst special: 6-rätters för R185.00

Vill man inkl vin så går kalaset på R295.00 som motsvarar ca 200kr....Helt ok!

tisdag 2 april 2013

Hösten är här

Har regnat och blåst hela helgen och det känns lite snopet för oss eftersom vi hade tänkt vara lediga hela den här veckan. Hade sett fram mot att ligga i en solstol och inte göra någonting.
Har generellt varit en svalare sommar och vi har inte behövt använda vår portabla A/C en enda gång i år vilket har varit jätteskönt, men + 20 och regn är inte ok i början av april om ni frågar mig.

Ja, ja..vädret kan man inte rå på.


I lördags var vi i Constantia vindistrikt med familjen Prytz och där åt vi bl a en jättegod lunch på Steenbergs Bistro Sixteen82.


En personlig favorit och inte helt oväntat köpte vi även med oss några flaskor av deras blend: Catharina.

På kvällen var det dags för säsongens sista Amazink show och vi var där med våra goda vänner K & D som spenderade påsken på sitt sommarställe här i Kapstaden.
Var en mycket trevlig kväll och känns lite sorgset att säsongen redan är slut. Hoppas verkligen att Amazink kommer tillbaka i höst...

På söndagen hade vi bestämt date med K&D på Dornier för lite eftermiddagshäng med sunset- och tapas platters. Många skratt blev det och är alltid trist när de åker hem till Pretoria. Önskar de kunde bo här nere istället, men kul att de har sin semesterlägenhet här så att vi ses en del ändå...

Igår var vi lediga och plöjde igenom 3 filmer, lagade lite mat, drack lite vin och bara va. Härligt!