fredag 29 mars 2013

Saker som gör en utlands-svensk glad

Igår landade familjen P i Kapstaden och ni kan ju tänka er min glädje när Fredric kom hem med detta från dem.. Som utlands-svensk finns det inte mycket som slår detta:


Såååån lyx!

Detta är tredje gången denna familj reser med oss och det är alltid så himla kul när folk är nöjda och kommer tillbaka som kunder, men också att man får chansen att lära känna dem lite bättre. Vid det här laget räknas de ju som våra vänner :)



Glad Påsk!

Nu är jag äntligen på benen igen, även om jag fortfarande inte känner mig riktigt hundra. Febern är borta tack och lov, men hals och huvud tar nog några dagar till...

Anledningen till att jag släpat mig ur sängen är för att vi idag jobbar vår sista dag på "The Beautiful South Guesthouse". Kanske kommer vi göra något gästspel el inhopp i framtiden, men vi kommer inte längre jobba där som management couple på heltid.

Kommer sakna alla trevliga gäster från världens alla hörn...men allra mest kommer vi sakna personalen såklart.

Idag har vi lovat tjejerna pizza till lunch..och självklart måste vi även ha en sista fika!

Påsken är fullspäckad med planer. Ska guida i Constantia vindistrikt imorgon och på kvällen ska vi gå och se säsongens sista Amazink show. På söndag blir det Tapas och Sunset platters på Dornier med goda vänner...

I nästa vecka ska vi ha ledigt och ladda batterierna.

Något påskfirande blir det inte men sånt har man vant sig vid de senaste åren..Att högtiderna oftast innebär jobb för vår del... Ja, ja...

Glad påsk till er alla!


torsdag 28 mars 2013

Fortfarande sjuk

Så här ser min värld ut just nu...

Tredje dagen som jag ligger nedbäddad men nu tror jag att jag är på bättringsvägen.

Igår kväll släpade jag mig ur sängen, för den efterlängtade middagen på La Colombe. Och det var verkligen superbra!

Återkommer med mer info om det när jag är på benen igen.




tisdag 26 mars 2013

Tips på bra bloggar?

Ligger nedbäddad i sängen och försöker sova bort värk i kroppen och lätt feber.
Vill inte bli sjuk! Och har framförallt inte tid att bli sjuk.

Ikväll ska vi äta middag på Hussar Grill. Inka flyger ju hem på torsdag och när vi frågade henne vilken restaurang hon helst vill hinna med innan hon åker så blev Hussar hennes svar.
Och imorgonkväll, som är hennes sista, ska vi på finmiddag på La Colombe.

Så influensa, eller vad du nu är..du får gärna vänta ett tag till...ingen vill väl bli sjuk, men måste jag, så kan du väl vänta till efter påsken....snälla?

Mellan kortare tupplurer och facebook-scrollande så skulle jag kunna tänka mig att läsa lite nya bloggar. Något jag tyvärr sällan har tid med. Så shoot...vilka bloggar tycker ni att jag ska läsa?

Gillar det mesta förutom rena mode-bloggar där folk mestadels lägger upp bilder på dagens outlook..är helt enkelt inte min grej... Förutom Cecilia Blankens blogg som jag tokgillar.

Ni får gärna tipsa i kommentarsfältet och att pusha för sin egna suveräna blogg är också HELT ok!

Måndagslunch

Igår smet vi iväg och käkade lunch på Terroir vid Kleine Zalze vingård som ligger i utkanten av Stellenbosch.

Är inget ställe vi besöker speciellt ofta eftersom det är i dyraste laget, men en gång per år försöker vi ändå åka dit för att se om det fortfarande håller måttet...Är ett ställe som många av gästerna på guesthouset bokar in sig på och med det svaga randet, så är priserna fortfarande helt ok, med europeiska mått mätt.

Jag och Inka åt dagens fisk som var kingklip och Fredric testade deras pork belly. Till efterrätt valde vi alla olika, och min dessert var utan tvekan snyggast.


Var en riktigt trevlig lunch och jag älskar de här sista sommardagarna när temperaturen är behagliga 25-28 grader och det är svalt och skönt på nätterna.

måndag 25 mars 2013

Sjukstuga

Så här i slutet av säsongen brukar alltid jag el Fredric bli sjuk...Är som om kroppen känner av att det börjar lugna ner sig och "tillåter" sig själv att slappna av och det slår aldrig fel... Vi har båda känt oss slitna och utarbetade de senaste veckorna så det har bara varit en tidsfråga.

Och i fredags var det så dags. Fredric vaknade med hög feber och ont i kroppen, huvudet osv så jag jobbade på guesthouset och helgen har spenderats hemma. Vi har alla gått runt i pyjamas och bara varit.

 Är skönt med sådana dagar också, men lite trist att det skulle hända Inkas sista helg. Vi hade egentligen bokat middag på Babel och planerat in härliga luncher osv men, men..

Vi har fortfarande några dagar kvar innan Inka flyger tillbaka till Sverige!


torsdag 21 mars 2013

Dag med stora kontraster

Idag har det varit en sådan dag då man blir påmind om hur otroligt lyckligt lottade vi är och vad himla bra vi har det!

Idag skulle vi varit på ett möte i Constantia, som är ett av de rikaste områdena i Kapstaden.

Halvvägs dit fick vi ett telefonsamtal om att mötet blev inställt..Eftersom det är helgdag här i Sydafrika idag (Human Right´s Day) och jag bestämt mig för att vara ledig, så kände vi att vi lika gärna kunde köra runt lite i området.

Tillslut hamnade vi på Constantia Glen, som är en av vingårdarna i området. Där åt vi en god ost och charkis-bricka och avnjöt en vinprovning i underbart väder och med vidunderlig utsikt.





En helt ok torsdag!

Därifrån körde vi tillbaka till Stellenbosch och åkte direkt hem till Nokuza, en av tjejerna som jobbar på guesthouset.

Hennes kusin är en av de tusentals som blivit hemlösa efter branden i Kayamandi och tidigare imorse hade vi packat med några kassar och lådor med kläder, skor, lite köksredskap osv som vi tänkt lämna till Benita som kvinnan heter.

Nokuza och hennes syster visar vägen och det är svårt att beskriva de känslor man får när man ser hur folk som redan tidigare hade så lite, nu står utan någonting över huvudtaget.

Det råder stor aktivitet på gatorna och alla hjälps åt att bygga upp skjulen så snabbt man bara kan. De vi pratade med var enormt tacksamma för att kommunen varit så snabba med att dela ut ny plåt att bygga med...Benita och hennes familj fick tillgång till sin andel redan igår och när vi kommer dit, är taket nästan färdigt. Man har använt så mycket av den brända plåten man kunnat, mestadels till väggarna, men den nya plåten kommer skydda bra mot regnet och kommunen har även gett svart plast som man ska kunna använda som provisoriska väggar, som skydd mot väder och vind. Benita ser nöjd ut och säger att de nog inte kommer frysa.

Själv blir man förbannad...Det är väl nu om någonsin som det hade varit läge att bygga riktiga hus, eller?



Jag och Fredric känner oss små och otillräckliga. Med varsin låda i famnen och några kassar fulla med kläder så känns situationen ganska absurd. Vi nästan ursäktar oss när vi lämnar över sakerna, eftersom det känns så himla fjuttigt.

Här är en kvinna med man och 3 barn som precis mist allt de äger och igår stod jag och Fredric och dividerade om vilken färg det skulle vara på filtarna vi köpte.

Benita är precis som jag ganska "storbystad" och när hon får syn på förpackningen med de behåar jag skickat med, börjar hon nästan gråta. Vi får oss ett gott skratt när vi diskuterar vad svårt det är att hitta bra support för brösten och sedan får jag en stor kram.
Benita visar oss hur skjulet som byggs, ska delas upp i tre delar, varav en del tillhör hennes familj.

 De kommer bo 5 stycken på en yta som jag uppskattar till ca 3 X 6 m stor...
Jag frågar Benita vad hon behöver mest och hon rycker på axlarna och säger att hon inte riktigt vet vart hon ska börja.
Jag och Fredric lovar henne vår gästsäng, den som Inka sover på nu och som blir ledig om en vecka. Vi har även lovat att vi ska fixa en spis, den dagen de får elektricitet. Även om det nog kommer dröja.




Vi åker därifrån och både jag och Fredric är väldigt tysta. Finns liksom inget att säga.

Vi får helt enkelt vara tacksamma för att vara så lyckligt lottade och känner självklart att vi har en skyldighet att hjälpa de som har det sämre.

Precis som med tidigare "Hjälpa till" projekt som vi haft, uppmanar och hoppas vi, att även ni som läser bloggen vill vara med och göra skillnad.
 Man kan antingen ge ett bidrag till insamlingen vi skrev om igår, eller så kan man sätta in en slant på vårt konto: 1141 206 2292. Se bara till att använda "Hjälpa Till" el "Kayamandi" som referens.

Appropå "Hjälpa till". Ni kommer kanske ihåg att vi skrev om Jasper för ett tag sedan?

Vi lovade att lägga undan 100kr från varje bokning vi fick i jan månad till Jasper och hans familj...Kan ni tänka er? Vi har fått ihop mer än 5000kr genom dessa bokningar + att ett antal läsare här på bloggen som varit så snälla och satt in pengar...Helt otroligt!
Efter påsk ska vi åka och träffa Jasper, och vi hoppas och vet att den summan kommer göra en stor skillnad för honom och hans familj..Så stort tack till alla er som varit delaktiga!


onsdag 20 mars 2013

Insamling för de drabbade i Kayamandi

Samira och Björn som skriver Sydafrikabloggen, har tillsammans med Peter och Katarina som driver guesthouset som vi jobbar på: The Beautiful South Guesthouse  dragit igång en insamling för de som förlorat sina hem i den hemska brand som svepte genom kåkstaden Kayamandi förra fredagen.

Peter och Kattis har under många år, stöttat och finansierat ett dagis i Kayamandi och nu är det många av barnen på det dagiset, som står hemlösa. Deras fokus är att hjälpa så många av dessa familjer som möjligt och man kommer bl a inhandla mat, kläder och andra förnödenheter, samt ge presentkort till några av de största butikskedjorna, så att folk kan handla det de behöver.

Samira och Björn kommer naturligtvis rapportera på sin blogg och jag uppmanar alla som kan, att vara med och hjälpa till genom att skänka en liten slant. Befinner man sig i Kapstadenområdet och vill vara med och donera filtar, kläder, mat, hushållsgrejor osv så kan man självklart ta kontakt med oss så kan vi komma och hämta och se till att det kommer fram till de behövande.

www.eikestadnuus.co.za


Det finns två olika konton man kan sätta in pengar på (dessa konton används sedan tidigare av Guesthousets gäster, för liknande ändamål).

Sverige
Swedbank servicekonto 810599948247326
Kontoinnehavare: Katarina O Stigsson

Sydafrika
ABSA account number: 9233035316
Branch code: 632005
Account holder: Cape Scandinavia Investment.

Glöm  inte att ange "Kayamandi" som referens så går pengarna direkt till att hjälpa brandens offer.


Mer info om insamlingen kan ni läsa om på Sydafrikabloggen HÄR. 

tisdag 19 mars 2013

Safari lodger utanför Port Elizabeth

Många som reser till Sydafrika väljer att börja sin resa i Kapstaden och sedan köra på egen hand längs det som kallas för Garden Route, med avslut på en safari lodge utanför Port Elizabeth.



Fördelen med safari i detta område är såklart att man slipper resa så långt, och dessutom är dessa lodger helt Malaria-fria.
Finns självklart ett myller av olika safari att välja mellan och här hittar ni länkar till några av de ställen många av våra tidigare kunder och vi själva gillar:

Schotia safaris- Lite enklare boende men MYCKET safari för pengarna. 2-nätters safari paket inkl boende, måltider och hela 7 safari turer kostar R3300 per person.

Kariega Game Reserve- Populärt reservat, speciellt för familjer. Pris: Från R3250 per person och natt.

Amakhala Game Reserve- Här finns ett flertal olika lodger att välja mellan. Pris från ca R2040 per person.

Shamwari Game Reserve- Anses av många vara ett av de bästa viltreservaten i landet. Pris från R4500 per person och natt.




Förutom de privata viltreservaten, så kan man självklart också bo på något av Guesthousen och B&B i området, och sedan boka in sig på guidade safariturer. För detta, kan vi förutom att bo inne i själva nationalparken, också rekommendera dessa ställen:

Stables Cottages- Mysigt boende på lagom från Addo National Park. Härifrån kan man boka in sig på dag-safari. Pris: R700 per person och natt inkl frukost. Vill man bo lite lyxigare så ska man istället välja Elephant House som ligger på samma egendomar.

Gerald´s Gift Guesthouse- Ligger också behändigt till om man vill utforska Addo National Park. Pris: R600 per person inkl frukost.

Vill man komma ner i pris så kan vi också rekommendera Rosedale B&B som delvis är en citrusfarm. Enkelt boende med mycket trevligt värdpar, mitt ute i ingenstans... Pris från ca R350 per person och natt.


Detta är bara ett urplock av alla olika alternativ som finns..Hör av er till oss så hjälper vi er välja det som passar er bäst.

info@sydafrikaexperten.se 

måndag 18 mars 2013

En fruktansvärd brand i Kayamandi

Vet att många av er redan läst om vad som hände här i Stellenbosch förra fredagen. En brand bröt ut i Kayamandi, kåkstaden vi har här i Stellenbosch och nu befaras så många som 5000 människor ha förlorat sina hem!

Jag har fått flera mail från tidigare kunder och läsare av bloggen om själva besökt kayamandi under sin Sydafrikaresa och som vill hjälpa till. Vart gör man det bäst, där man vet att man verkligen gör nytta?

Jag håller för tillfället på och luskar i vad som behövs mest och hur vi alla kan hjälpa till och lovar att hålla er alla uppdaterade. Självklart ska vi göra det vi kan!

Jag återkommer så snart jag har mer info...

Lite jobb och mycket ledigt..

Helgen har varit jättelugn och skön..trots att vi jobbat lite.

I fredagskväll åkte vill till Claremont för att äntligen få hälsa på lille Nathan!

Madde och Alistair blev stolta föräldrar i onsdags och lillkillen är bara sååååå söt!

Längtar redan tills nästa gång vi får träffa honom och är så glada att allt gick bra...

I lördags åkte vi in till Kapstaden och hämtade upp R & L för en guidad tur i vindistrikten. Det blev bl a ett besök på Chamonix i Franschhoek, som fått flera utmärkelser som årets vingård.



Jag kan bara hålla med.

Kanonbra viner och jag gillar stället för att det är ganska opretentiöst och enkelt. Dessutom har de en trevlig restaurang med bra mat och vill man bo på en vingård strax utanför Franschhoek, så erbjuder Chamonix även boende.

Efter vinturen tog vi en snabb drink/snack med Anna & Kenneth som driver Villa Cape Adventures och resten av kvällen spenderades på soffan och några avsnitt av Skavlan på SVT play.

Söndagen gjorde vi absolut ingenting! Jag tog mig ens inte utanför lägenheten på hela dagen och det var så skönt att bara vara...Läste lite bloggar, spelade dataspel, lagade lite mat och var i säng innan kl tio...

Snacka om att ladda batterierna!


fredag 15 mars 2013

Planer inför nästa säsong


Säsongen börjar gå mot sitt slut och om en månad landar de sista gästerna...Sen är det ett längre uppehåll under sydafrikanska vintern, då det oftast bara är safari och enstaka bokningar som gäller.

Just nu försöker vi planera för nästa säsong och det är hel del förändringar på g.

Den största förändringen blir att vi inte kommer jobba heltid på The Beautiful South Guesthouse längre och heller inte bo kvar i Stellenbosch.

 Vi trivs alldeles utmärkt här i området, men Sydafrikaexperten som företag växer så det knakar och därför måste vi lägga all fokus och energi på detta, och ska vi ha ner mer personal från Sverige nästa säsong, blir Stellenbosch för dyrt att bo i...Hus och lägenhetspriserna här är väldigt höga.

Så i påsk jobbar vi våra sista dagar på guesthouset och sedan är frågan vart nästa flytt ska gå?

Just nu är vi öppna för alla förslag och letar hus i hela Kapstaden med omgivning.

Spännande!

Vi planerar även en längre vistelse i Sverige i maj/juni och sedan kommer jag guida några grupper genom Sydafrika och Kenya resten av "vintern".

Kommer lägga ut en annons för trainee-platser här på bloggen så snart denna säsong tagit slut och jag har tid att gå igenom ansökningar, och för er som redan anmält ert intresse, så läggs dessa på hög tills dess...

Ser fram mot ytterligare en galen men rolig säsong!

onsdag 13 mars 2013

Hyra bil i Sydafrika

Förutom att förmedla boende på B&B´s och hotell, är det många som kontaktar oss för att få hjälp att hyra bil när de ska köra runt på egen hand i Sydafrika.

Vi använder flera olika företag men vår favorit är nog ändå Aroundabout Cars. De har förhandlat fram egna priser hos de större uthyrningsfirmorna och bokar man genom aroundabout cars, ingår det nästan alltid 2 gratis förare och deras envägsavgifter m.m är också nästan alltid lite lägre...




Vi har en egen bokningsportal som ni hittar HÄR 

Man får självklart samma priser genom oss, som om man bokar direkt via hyrbilsföretaget, och bokar ni via vår länk så gynnar ni ju vårt lilla företag :)

Är super enkelt att boka själv men självklart kan vi hjälpa till med bokning om man inte är helt säker på vilken bilgrupp som har plats för en familj på 4 personer, el bara vill vara helt säker på att det blir rätt.

Vårt stora problem här nere är att det inte finns några kombibilar, så ofta är bagageutrymmet minimalt om man reser som familj.

Ofta slutar det med att kunden bokar en minibuss för att vara på säkra sidan att alla ska få plats.

 Och dessa bokas upp snabbt så se till att ni är ute i god tid!

En sak man ska tänka på om man ska göra en längre resa genom Sydafrika, är att nästan inga hyrbilsföretag täcker skador på däck el rutor i sina vanliga försäkringar, utan detta får man oftast lägga till när man väl är på plats. Kostar oftast allt mellan R15-45 extra per dag. Läs noga igenom vad som gäller för det företag ni bokat genom.

En annan sak som förändrats bara sedan början av året, är att flera av hyrbilsbolagen inte längre tillåter sina bilar att bli körda genom SWAZILAND.

 Är många som kör igenom Swaziland under sin "Stora Sydafrikaresa" och har inte hyrbilsföretaget blivit informerade om att ni planerar att ta bilen över gränsen, och någonting händer i Swaziland, så står man helt utan försäkring. Kan bli riktigt dyrt!

Dessutom ska man kolla upp vad som gäller ang Internationellt körkort el inte då det varierar mellan olika företag. Man ska klara sig på svenskt körkort i Sydafrika, MEN det finns ett fåtal företag som kräver internationellt körkort för att man ska kunna hämta ut bilen..så återigen..läs noga vad som gäller.


tisdag 12 mars 2013

Fler nöjda kunder

Är så himla roligt att få mail från nöjda kunder!

När man känner att man satt ihop ett väl balanserat upplägg och lyckats lista ut ungefär vad kunden ville få ut av sin resa.

 Det är inte alltid så lätt ska ni veta.

Vi har ju alla ganska olika förväntningar och föreställningar om hur en semester ska vara, hur en plats kommer se ut osv.

Så när mail som DETTA dimper ned i inkorgen, blir man så jäkla glad! Alla timmar framför datorn, ute vid flygplatsen, ute på resande fot osv känns i dessa lägen bara roligt.

Stort tack till Kim och Helen som tagit sig tid att skriva ned sin reseberättelse och delat med sig.


Och ni vet väl att alla som bokar sin bröllopsresa genom oss, alltid får 500kr i rabatt som en bröllopspresent från oss...

Hop on-hop off buss i Johannesburg

Nu finns den populära Hop on - hop off bussen även i Johannesburg :)

 Riktigt kul tycker jag och bra  att det dyker upp fler turistattraktioner även i Johannesburg, som tidigare haft ett trist rykte som en livsfarlig stad att vistas i osv... Det finns en hel del att göra i Johannesburg och förhoppningsvis kommer sightseeingbussen bättra på ryktet ytterligare.



Rutten i Johannesburg har 12 stopp med bl a besök på Apartheid Museum som i mitt tycke är riktigt bra..Ett annat givet stopp är Constitution Hill. Dessutom har man arbetat hårt med att liva upp Johannesburg centrum och nu kan man utan problem, promenera runt även i de centrala delarna av stan...

Biljett kostar R120 per person om man bokar över nätter och R150 om man köper på plats.

Mer information om varje stopp finns på deras hemsida HÄR.

Garden Route del 3

Efter Bungy-hoppet körde vi således vidare till St Francis Bay, en pytteliten semesterort vid havet, drygt 1.5 timme utanför Port Elizabeth.

Här bodde vi på Sandriver Lodge som är ett av de enklaste B&B´s vi använder, men där folk oftast är jättenöjda. St Francis bay är ett gammalt fiskesamhälle och på Sandriver lodge är alla rum spartanskt inredda med ett marin-tema.


Värdparet Anneke och Marc är supertrevliga och Annekes omeletter är fantastiska!

Sandriver Lodge passar perfekt om man behöver bryta av resan om man t. ex. landat i Port Elizabeth tidigare på dagen...

Stranden vid St Francis Bay


Några hundra meter från boendet ligger dessutom en jättefin strand och bor man två nätter i området så tycker jag absolut att man ska åka på en båttur ut till havs.

Man kan antingen boka in sig på en fisketur, eller så åker man ut och hoppas få syn på delfiner och är det valsäsong har man god chans att få syn på Southern Right whales, till en bråkdel av priset man betalar i säg Plettenberg Bay el Hermanus.

Pris på Sandriver Lodge: R350 per person och natt inkl frukost.

Vill man ha lite lyxigare boende kan vi även rekommendera On the Spot B&B som kostar ca R550 per person och natt.

Från St Francis Bay var det dags för oss att vända och köra tillbaka mot Kapstaden igen och vårt sista stopp blev i Wilderness, en liten ort i början av Garden Route. Här bodde vi på Boardwalk Lodge som ligger högt uppe på berget, med fantastisk utsikt över hela området.

Utsikten från vår balkong i Wilderness


 Här bor man i timmerstugor och vissa av stugorna ligger högt, högt upp (ca 150 trappsteg) men det är väl värt mödan...
Boardwalk Lodge är ett hotell så efter att ha bott på mysiga små B&B´s och Guesthouses, kändes det lite opersonligt, men som hotell så är det helt ok. Frukosten är bra och det finns ett poolområde om man vill sola och bada.

Boendet på Boardwalk Lodge kostar från ca R560 per person och uppåt...

Jag gillar Wilderness för att det är lite mindre, det finns massor att göra i området och har man Wilderness som bas, behöver man nödvändigtvis inte köra hela Garden Route till Port Elizabeth.

Från Wilderness tar det ca 5 timmar att köra tillbaka till Kapstaden. Och ska man göra safari i krugerområdet, så finns det inrikesflyg från George (som ligger 10 min från Widlerness) till Johannesburg. Kika på vårt nya paket: Kapstaden, Garden Route och Kruger.




På kvällen åt vi en jättegod middag på Serendipity, den enda Fine dining restaurangen i Wilderness, som funnits under många, många år och som gör ett fantastiskt jobb med att framhäva sydafrikanska ingridienser och maträtter.  Vi åt bl a biltong Panna cotta & Honeybush sorbet...

Nästa morgon gjorde vi ett antal hotellinspektioner och sedan körde vi raka vägen (med lunch stopp i Swellendam) hem till Stellenbosch.



Under veckan har vi besökt och inspekterat ett helt gäng Guesthouses och vi har helt klart hittat några nya ställen som vi absolut kommer använda, men vi har också sett en hel del hemska ställen..Det som förvånat mig mest är hur vissa av de mindre bra ställena, kan ligga så högt upp på Tripadvisor??? Var 3-4 ställen som alla ligger VÄLDIGT högt upp på tripadvisor (nu snackar vi plats 2-3) som jag aldrig skulle sätta min fot på...?

Fattar inte!

Ja, ja...

Det var en mycket givande och produktiv resa, men som alltid så är det underbart att få sova i sin egna säng, kunna laga egen mat osv...

Garden Route del 2

Från Oudtshoorn körde vi vidare till Knysna, som är den stad där de flesta turister vill bo i.

Återigen inte min personliga favorit utan jag föredrar de lite mindre ställena, men eftersom alla våra konkurrenter och bransch-kollegor nästan enbart erbjuder Knysna som alternativ, är det platsen alla har hört talas om, och därför finns Knysna med även i vårat utbud.

Jag har spenderat mycket tid i Knysna, säkert sammanlagt ett par månader när jag guidade som mest, så jag tycker att jag har rätt bra koll på området men det är alltid kul att se nya ställen, få höra vad de som bor i området tycker osv...
Vi övernattade på Amber Guest Lodge som många av våra kunder bott på.



 Detta är ett lite enklare B&B i utkanten av själva staden..I ett lite lugnare område än själva centrum som jag tycker kan bli lite "stökig". Stora motorvägen N2 går rakt igenom Knysna centrum (!).

Detta guesthouse ligger på väg ut mot Knysna Heads som är de två uddar som bildar flodmynningen till den lagun som omgiver staden.

 På Amber Guest Lodge har de helt ok familjerum och frukosten är riktigt bra!




Pris på Amber Guest Lodge: R430 per person inkl frukost.


Vi åkte självklart upp till utsiktsplatsen vid Knysna Heads men vädret var lite si och så...inga superfina bilder men ändå häftigt att se vågorna slå mot klipporna! Appropå vädret så var det ganska vanligt Garden Route väder..Molnigt med regn i luften...det regnar en hel del längs denna sträcka och det bidrar såklart till att området är lite grönare än andra delar av Western Cape.

På kvällen åt vi inhandlade ostar från Cheese Man, en ostbutik strax utanför Sedgefield och för en gångs skull smakade ostarna. I vanliga fall brukar jag nästan alltid bli besviken för att ostarna är smaklösa och alldeles för milda men här hade de ett 40-tal olika ostar att välja mellan och varenda ost vi provade, var jättegod...

Nästa dag var det dags för Inkas stora prov... Världens högsta Bungy jump!






Hon såg väldigt rädd ut när hon stod ute på kanten men hoppade gjorde hon!

 Så modig!

Innan Bungy hoppet gjorde vi även ett besök på Tenikwa Rehabilitation Centre utanför Plettenberg Bay som har massa olika kattdjur. Där fick vi komma väldigt nära geparder, caracal, serval, meerkat m.m

Lemurerna är extra roliga...

Geparderna kommer man otroligt nära.

Ett riktigt kul stopp för såväl stora som små tror jag...

Vårt stopp för natten var i St Francis Bay, en gömd liten pärla mitt ute i ingenstans och här bodde vi på Sandriver Lodge som jag berättar mer om i nästa inlägg.


måndag 11 mars 2013

Garden Route del 1

Nu är vi tillbaka från vår studieresa längs Garden Route.

Sammanlagt drygt 1500km i bil, ett antal hotell-inspektioner, lite vin, strutsar, geparder, världens högsta bungy och både bra och dåligt väder, sammanfattar resan rätt bra...

Personligen tycker jag Garden Route är lite överreklamerad som destination men eftersom ALLA vill åka dit, så måste vi självklart hålla oss uppdaterade.

Är inget fel med Garden Route i sig, men jag tror folk generellt har högre förväntningar på det, än vad det faktiskt är. Själv skulle jag hellre lägga 2 veckor i Kapstaden med omgivning som har betydligt jämnare väder (mer solsäkert) och för att slippa spendera så mycket tid i bil...Men det är bara min egna åsikt och Garden Route har självklart massa intressanta saker att erbjuda också.

För den som vill ha en aktiv semester med mycket vandringar och äventyrsaktiviteter så är Garden Route perfekt!

Men för sol och bad, är faktiskt de östra delarna av Sydafrika el Kapstaden-området bättre.

Anyways... kommer skriva om resan i flera olika delar....

Vi började vår road trip i onsdags och valde att köra N2 österut till Swellendam och svängde sedan av mot R62 och vårt första mål: Joubert Tradauw vinfarm. På vägen körde vi över Tradauw passet.


Joubert-Tradauw är en liten vingård ca en mil utanför Barrydale och här gör man en jättegod blend som heter just: R62 och även en underbar Syrah/shiraz.



 Jag träffade Meyer som driver gården för första gången ca 5 år sedan på en vinprovarkväll i Kapstaden och har sedan dess besökt gården ett antal ggr när jag guidat grupper osv men detta blev Fredrics första besök och inte helt överraskande så åkte vi därifrån med bilen full av vin...Vi ÄLSKAR deras Syrah 2008.

Vinprovningen görs i ett pytterum där man även ställer ut konst och Meyer är oftast själv på plats och gillar att berätta om hur vinet tillverkas och skillnaderna mellan de olika årgångarna osv. Gården ligger verkligen "in the middle of nowhere" och det är fascinerande att de kan göra så himla bra viner här...

På gården finns också en liten deli där Beate, Meyers fru erbjuder fräscha sallader och mackor. Tips: Prova hennes kyckling macka...Sååå god!



Meyer berättade att han ganska nyligen fått en agent i Sverige att ta in hans viner och responsen har varit riktigt bra.... Kul!  Deras Syrah och Chardonnay går att beställas från systembolaget.

Från Barrydale fortsatte vi till Oudtshoorn och en av våra kunders absoluta favoritställen: La Pension.



Detta är ett supermysigt ställe som drivs av Errol & Venita, ett par som får alla gäster att verkligen känna sig som hemma.
 Oudtshoorn kan vid en första anblick verka rätt trist (och själva centrum är tråkig), men det är för mig en stad som växer varje gång jag är där och det finns massor att sysselsätta sig med, så jag tycker absolut att man kan spendera 2 dagar i detta område.

Puss Fredric!


Då har man tid att besöka grottorna, strutsfarm osv MEN också att köra lite norrut över Swartbergspasset, ett område som är bedårande vackert! Och vill man avvara en dag för sol och bad, har de en jättemysig pool på La Pension och deras enorma och välskötta trädgård med alla fåglar är en underbar liten oas...

Pris på La Pension: R470 per person inkl frukost.

fredag 1 mars 2013

Skumt väder?

Igår var jag ute och guidade ett par från Finland. Vi gjorde bl a en Cellar tour på Simonsig och sedan också besök med provningar på Glen Carlou och Thelema.






Lunch-stoppet blev i Franschhoek denna gång (French Connection) och för en gångs skull var det ganska lagom temperaturer...Vi har generellt haft mycket svalare här i vindistrikten än tidigare år.

I vanliga fall brukar vi vid denna tid på året ha gott och väl närmare 40 grader i skuggan nästan varje dag, men senaste veckorna har det istället legat runt 25-26 med en och annan regnskur???

Skumt, men vi klagar inte!

Nu väntar jag på att alla gäster på guesthouset ska få skjuts till kvällens amazink show och sedan ska jag hem och ta ett glas rött och slöa framför några avsnitt av "Suits".

I helgen är tanken att vi ska vara lite lediga. Skööönt!

Fler nya restauranger i Stellenbosch

Här nere är det ofta restauranger som stänger ner, och nya som öppnas....Vi försöker prova så många olika restauranger vi kan men ofta behöver man ge de lite tid att etablera sig och få in sina rutiner osv.

Ett nyöppnat ställe i Stellenbosch som vi testat några ggr men som vi ännu inte vågat rekommendera våra gäster, är Oppie Dorp.



Denna restaurang ligger på Dorp Street och har tagit över lokalerna som Cognito låg i.
Cognito var en personlig favorit för oss förra säsongen men det var aldrig direkt mycket folk så vi anade att de skulle tvingas slå igen...

Oppie Dorp har jättebra mat, men servicen är lite av en "hit and miss". Ingen ordning alls och personalen springer mest omkring och ser förvirrade ut. Dessutom tar allt ganska lång tid och pågrund av att de inte har några menyer, utan bara hovmästaren som personligen berättar om de olika maträtterna...så tar även den biten tid... Men som sagt...Maten är riktigt, riktigt bra och det är fullbokat nästan jämt så vi hoppas de får ordning på servicen tillslut...

En annan nyöppnad restaurang som vi testade för några veckor sedan är Coopmanhuis Hotel & Spa mitt inne i centrum. Märktes tydligt att de bara hade haft öppet i några dagar men det kan man ha överseende med. Däremot tyckte vi båda att själva atmosfären inne i matsalen var ganska trist och maten i det dyraste laget. Sitter man ute på framsidan som vätter mot Church Street så kanske man får en helt annorlunda upplevelse men vi kommer nog inte gå tillbaka dit i första taget...

Just nu är några av våra favoriter bland restaurangerna inne i Stellenbosch dessa:

Hussar Grill- Bästa köttet i stan! Tips: Madagascan Pepper fillet och en Choklad vodka till dessert.

Dorp St Deli- Tapas och enklare rätter.

Umami- Fine Dining av hög klass

Slug & Lettuce- Pub med bra burgare, ribs osv...Goda räkor med aioli. lite hög ljudvolym så be gärna om ett bord ute om det går..

Big Easy- Klassiker som sällan gör någon besviken, men heller ingen Wow upplevelse..Deras King Prawns med saffrans ris och bea är bra..Fredric tar ALLTID fillet.