torsdag 29 november 2012

Glöm inte att tävla!

Ni kommer väl ihåg att jag kommer lotta ut en bok med tips om restauranger och vingårdar i Kapstaden med omgivning imorgon?



Allt ni behöver göra är att lämna en kommentar här på bloggen och säga att ni vill vara med i tävlingen. Än så länge har vi inte sååå många som anmält sig så just nu är ju chanserna ganska stora :)

Imorgon kväll korar vi en vinnare...

Lycka till!

Magic of Bubbles i Franschhoek

Gillar man Bubbel så ska man se till att köpa biljetter till helgens festival i Franschhoek: "Magic of Bubbles".
Mellan 30 nov-2 dec kan man prova både lokala "MCC" som står för Method Cap Classique ,och franska Champagner.



 Inträde kostar R200 per person och dessa biljetter går att boka via www.webtickets.co.za . Betalar man med sitt Mastercard så får man dessutom 10% rabatt då de är med och sponsrar eventet. Förutom vinprovningar så kommer även flera av gourmet-stadens restauranger vara representerade.





onsdag 28 november 2012

Boende i Oudtshoorn runt jul och nyår

Det börjar bli EXTREMT uppbokat överallt över jul och nyår och vi kan i dagsläget inte ta på oss några fler bokningar för denna tid....

MEN här kommer ett tips på ett mysigt B&B som fortfarande har ett fåtal rum kvar. Kanske kan passa er som tänkt köra längs Garden Route.

I Oudtshoorn (ca 4-5 timmars körning från Kapstaden) ligger det ett litet pensionat som heter just det: La Pension B&B och de har fått en avbokning som gör att de har rum kvar runt 27 & 28 dec och också den 2 jan....Pris R470 per person och natt inkl frukost.



Detta B&B drivs av ett supergulligt par: Errol & Venita och här har många av våra kunder spenderat tid på sin resa mellan Kapstaden och Garden Route.

Här kan man grilla, sola och bada och bara vara, samtidigt som det finns många aktiviteter i området.

Ca 30 km norr om Oudtshoorn ligger Cango Caves: jättevackra kalkstensgrottor där man kan göra en guidad tur. (bör förbokas).

Oudtshoorn är också känt för sitt stora antal strutsfarmar och det är ganska intressant att lära sig mer om dessa underliga djur.



Förresten måste ni ju alla prova strutskött när ni är i Sydafrika. Ostrich på engelska.

Finns ofta som burgare, kebab el fillet. Gott (smakar som biff) och framförallt nyttigt kött.

Reser man med barn så kan även ett besök på Cango Wildlife Ranch vara intressant..En djurpark och är man över 14 år gammal så kan man klappa geparder och ibland även vita lejon..


Bor man mer än en natt i området så tycker jag även det är värt att köra Prince Albert passet el boka in sig på en guidad tur...Vackra bergsområden och många fina vadnringsleder att välja mellan.


Fira nyår på Amazink!

Appropå nyårsfirande.

Kommer ni befinna er i Stellenbosch området över nyår så kan vi varmt rekommendera Amazink Live som kommer ha en nyårsshow inkl middag och ett glas bubbel vid tolvslaget.



Pris: R650 per person.

Gäller att boka i tid!

Kommer garanterat bli en hejdundrande fest och transport går att boka till och från showen..

Hör av er till oss så hjälper vi med bokningen.

Fira nyår i Kapstaden

För er som kommer vara i Kapstaden över nyår så kommer här några tips på restauranger som erbjuder speciell nyårsmiddag.

Det gäller att boka i tid och de flesta restauranger kräver förbetalning via kredit kort för att slippa sista minuten avbokningar.
Vill man inte äta en stor middag så är ett annat kul alternativ att man tar linbanan upp på taffelberget och firar tolvslaget uppe på toppen.

Här är några av de restauranger som erbjuder nyårssupé:



Den Anker - Belgisk restaurang nere vid Waterfront


Pierhead – V&AWaterfront

Tel: +27 21 419 0249

Email: Denanker@mweb.co.za

Nyårsmeny

R1200 per person

Start ca 19.30 med canapeér på terassen, följt av middag.



La Mouette Restaurant- Trevlig restaurang i Sea Point.

78 Regent Road

Sea Point

Tel: +27 21 433 0856

Email: reservations@lamouette.co.za

Nyårsmeny

R795 per person

Start kl 18.00



Rick’s American Café- Vill man ha lite mer drag, så är detta ett bra alternativ inne i centrum.

Park Road 2

Gardens

Tel: +27 21 424 1100

Email: info@rickscafe.co.za

New Years Eve


Cover charge is R145 per person - which includes an Appetizer platter consistingof:
spicy Tuna tartar, Prawncheviche, chilliCrabparcels, Moroccan Chicken skewers and Lamb koefte with a shot of chilled Smirnoff Vodka as welcome drink and a glass of Pongracz at midnight



Savoy Cabbage- Populär restauarng bland våra tidigare kunder

101 Hout Street

Tel: +27 21 424 2626

Email: info@savoycabbage.co.za

Nyårsmeny

R995 per person

Vill man göra något annorlunda så kanske maskerad lockar? Är Five Flies som kommer hålla i detta:


Ja, det är några förslag men det finns ju massa alternativ att välja mellan.

Ett ställe som jag INTE kan rekommendera är Quay 4 nere vid Waterfront. Hade ett flertal kunder där förra nyår som blev besvikna då servicen och maten var dålig :(

Vart kaos och personalen och köket hann helt enkelt inte med...

Själva jobbar vi hela jul och nyår och kommer leka chaufför efter tolvslaget så det blir en lugn kväll hemma...


måndag 26 november 2012

Årets topp-10 restauranger i Sydafrika

Nu har årets topp-10 restauranger korats av Eat Out. Och inte helt oväntat så var det Test Kitchen som knep första platsen, följt av The Tasting Room på andra plats. Årets kock blev Margot Janse som jobbat på just The Tasting room i många år och här är resten av listan:


The Top 10 restaurants:


1. The Test Kitchen

2. The Tasting Room

3. Jordan Restaurant

4. Overture

5. Rust en Vrede

6. DW Eleven-13

7. La Colombe

8. The Greenhouse

9. Terroir

10. Hartford House

Mer om detta och fler utmärkelser kan ni läsa om HÄR och vill man ha många bra tips på restauranger i Sydafrika så kan jag rekommendera att ni köper tidningen så snart den kommit ut...   eat-out-awards-winners.jpg

fredag 23 november 2012

Att åka buss i Kapstaden

Allmänna transportmdel som tåg och buss funkar sisådär i Sydafrika. Jag pendlade med tåget från Kapstaden ut till Fishhoek i nästan ett halvår och det fungerade jättebra, men annars har det inte funnits speciellt stort utbud...

...tills nu.

Under det senaste året har flera nya busslinjer introducerats i Kapstaden och fler nya rutter planeras inför nästa år. Systemet kallas för MyCiti och att åka från säg Gardens (centrum) till Waterfront kostar ynka R5.30



För att kunna åka buss, krävs ett sk "My Connect" kort som man laddar med valfri summa och scannar på bussen. Dessa kort kan köpas antingen på ett antal större buss-stationer, el hos utvalda återförsäljare. Kostar R23.
 När man tankar kortet tillkommer dock en "load fee" på ca 2.5-3.5 % av summan så håll detta i åtanke när ni planerar hur mycket ni behöver ladda med... My Connect kortet går även att använda i vissa affärer för summor upp till R200...

Dessa bussar går även från Flygplatsen in till Civic Centre i centrum. Kostar R57.00 och en positiv nyhet är att man planerar att utöka den linjen så att man ska kunna åka från flygplatsen direkt till Waterfront.

Hoppas verkligen att folk kommer använda dessa bussar för detta är något Kapstaden och Sydafrika väntat på!

torsdag 22 november 2012

Tillslut så...

fick jag efter 10:e besöket el så, tillslut igenom alla papper för försäljningen av vår gamla bil och köpet av den nya...Puh!!!!

Först fick vi ombesiktning pågrund av att ett av dimljusen inte fungerade...så vi tog helt enkelt bort det andra ljuset också och då sa de inget??? och sedan var det nåt vajsing med handbromsen som mekanikern fixade på ett litet kick..så inga större problem där...MEN här kan inte vem som helst ta bilen genom besiktning så det dög inte att Fredric åkte dit, utan jag var tvungen att personligen betala, eftersom den står i mitt namn..Konstigt?

Sen när jag skulle registrera bilen i mitt namn och betala skatten så visade det sig att försäljaren satt fel datum för köpet så då gällde inte mitt kvitto...En och en halv vecka och ett antal ilskna samtal senare, mailade de tillslut över ett nytt kvitto och idag kunde jag alltså avsluta registreringen..Herregud..Har aldrig varit med om ett så krångligt  system!

Förutom möjligtvis hos Home Affairs...

Ja, ja..nu är alla papper iordning iallafall...

Så vad hände med Pierre? Jo, honom sålde vi superbilligt till en bilmekaniker som tänker fixa motorn och sälja vidare igen, så han är inte skrotad än.

Fira nyår i Sydafrika

Har varit lite tyst på bloggen senaste veckorna och det beror helt enkelt på att jag jobbar i snitt ca 12-14 timmar om dagen och helt enkelt inte har tid el ork att blogga...

MEN..jag vet att det är många som uppskattar våra tips om restauranger, aktiviteter m.m så jag lovar att uppdatera och skriva lite mer framöver..



Däremot kommer jag inte ge ALLA tips här, utan mycket är ju sånt som våra kunder får av oss, just för att de bokat en resa via oss..hoppas ni förstår...

Men här kommer tips till er som befinner er i Sydafrika över nyår. Jag brukar alltid skriva en lista över ställen som erbjuder något speciellt på nyårsafton i Kapstaden och vi samlar för tillfället info för detta (vissa ställen har fortfarande inte släppt sina nyårs menyer) så denna kommer snart...men restaurangerna i vindistrikten har vi kartlagt och även om mycket redan nu är uppbokat så finns det en del trevliga alternativ kvar.

Tokara erbjuder exempelvis en 7-rätters nyårs-supé för R950 per person.

Och sedan har fortfarande Clos Malverne där vi firade nyår förra året, ett fåtal platser kvar för sin 8-rätters meny inkl 8 viner till + deras premiär för Rosé Brut vid tolvslaget..Pris: R468 per person.

Generellt sett så handlar nyår om att man bokar in sig på någon restaurang...alternativt middag hemma i goda vänners lag...Här nere får man inte ha fyrverkerier pågrund av brandrisken så detta har man bara i Kapstadens Waterfront..

Ett annat populärt sätt att fira in det nya året, är att ta linbanan upp till toppen av taffelberget...

Mer info om nyårs-firande i Kapstaden kommer snart...

Tävling!

För några veckor sedan så fick jag denna bok av kunder som reste med oss en andra gång och jag tycker detta är en så himla bra bok att jag nu bestämt mig för att köpa ett exemplar till någon av våra läsare.



Jag har en tävling på vår Facebook-sida som man kan vara med och tävla på fram till på fredag HÄR, men denna gång ville jag även ge alla andra en chans som kanske inte använder sig av Facebook.

Så vill ni vara med i utlottningen av ett exemplar av Wines & Tables med massa bra restaurang och vingårds-tips i Kapstaden området, så ska ni lämna en kommentar här nedan att ni vill vara med och tävla.

 Nästa fredag den 30 Nov kommer jag lotta ut en bok här via bloggen...Jag kommer skriva ett inlägg om vem som är den lyckliga vinnaren men det gäller att hålla utkik på bloggen och sedan höra av sig till mig...

LYCKA TILL!

onsdag 21 november 2012

Hjälp Eunice få ett ordentligt boende

Ni som följt bloggen sedan starten för 5 år sedan kommer kanske ihåg min förra städerska Eunice?

Här nere anlitar de flesta någon som kommer och städar 1-2 dagar i veckan så när jag flyttade in i mitt första lilla hus jag hyrde på egen hand så knackade en tjej på hemma hos mig och frågade när hon kunde börja jobba...?
Jag som inte var van vid upplägget visste inte riktigt vad jag skulle säga men det visade sig att Eunice som kvinnan hette, hade jobbat för familjen som bodde i huset innan mig och nu var hon således arbetslös.

Självklart vill man kunna hjälpa till så trots att jag var mestadels ute och guidade..ibland borta flera veckor i sträck, så kom Eunice och städade hos mig några dagar i veckan.

En städerska tjänar ca R100-150 per dag.

Jag blev snabbt vän med Eunice och tyckte dessutom att hon var duktig så när svenska familjen Kruger skulle flytta ner från Sverige, så var jag snabb med att rekommendera Eunice till dem och där jobbar hon fortfarande kvar :)

Nu har Gabriella och Harald som det svenska paret heter, bestämt sig för att försöka samla ihop pengar så att Eunice ska kunna köpa sig ett större boende (idag bor hon i ett skjul med sin 6 åriga dotter och 7 månader gamla son). Och naturligtvis vill vi hjälpa till om vi kan!

Mer om deras projekt kan ni läsa HÄR och nu har jag och Fredric bestämt att vi under nästkommande månad kommer bidra med 100kr från varje ny bokning vi får + att vi också kommer lägga en egen donation. Eunice och hennes barn är värda en förändring och ett ordentligt boende och med många bäckar små, så är detta ingen omöjlighet.



Fredric hemma hos Eunice förra året

Så om någon av er läsare vill vara med och bidra kan ni antingen sätta in pengar på mitt Nordea konto: 1141 206 2292 så sammanställer vi alla bidrag om en månad och gör en gemensam donation från den här bloggen, eller så kan ni sätta in pengar direkt till familjen Kruger på följande konto:

SEB konto 5681-29 088 35

Använd Eunice som referens.



STOOORT TACK på förhand!!!

lördag 17 november 2012

"Bara vara" dag...

Haft en härlig "skrotar" dag då man inte gör så mycket alls, men på något sätt ändå får en massa gjort...

Jag och Inka åkte in till Kapstaden tidigt imorse för att fixa med hennes visum, och inte helt oväntat så var det något papper som fattades...el, vi hade alla papper, pengar m.m men nu skulle de ha 2 kopior av allt istället för en som sist jag var dit..Ja, alltid är det något nytt..Suck!

Efter besöket hos Home Affairs åkte vi hem och hämtade upp F som haft sovmorgon och sedan åkte vi till Dorp Street Deli, ett ganska nyöppnat Café / Restaurang där de har jätte-fräsch mat och mysig liten innergård man kan sitta i.



Det blev Eggs Benedict för oss alla tre och denna hamnade helt klart bland favoriterna...Sedan Café Dijon stängt så har vi liksom inte hittat någon höjdar Eggs Benedict...Men nu så!

Sen kikade vi runt i min favvo-klädaffär (Big Blue) och för en gångs skull gick jag faktiskt därifrån tomhänt, även om jag kikat på några plagg som jag vet att jag vill ha och kommer köpa så småningom..

Eftermiddagen har spenderats på balkongen...Har bl a planterat nya växter i en av våra Steenberg vinlådor, och även sått massa tomatplantor och chilli plantor..



Sen blev det fika med kanelbullar och pepparkakor...Mums!



Imorgon blir det guidning i vindistrikten med en mindre grupp och vips så är det måndag igen!

onsdag 14 november 2012

Hög tid...

Att boka hyrbil över jul och nyårs-perioden om man inte gjort det än.

Speciellt större bil-klasser som minibussar är redan nästan helt uppbokade.

Hyrbil kan man boka via vår sida HÄR så stöttar ni även vårt lilla företag och det kostar självklart inget mer än om ni bokade via de vanliga hemsidorna.

Tycker man det är krångligt att boka, el inte vet vilken typ av bil man bör boka, hör av er till oss så hjälper vi er...



måndag 12 november 2012

Underbar helg i Montagu

Haft en alldeles magisk helg!

I lördags åkte jag och Fredric på en kortare road trip, till Montagu, som ligger dryga 2 timmar från Kapstaden.Vårt mål för dagen var att inspektera ett guesthouse i Montagu, men på vägen stannade vi till för lunch på en av våra favoriter: Fraai Uitzicht.



Fraai Uitzicht är en pytteliten vingård med tillhörande restaurang och guesthouse som jag och Fredric av en slump hittade för snart 3 år sedan. Den gången åt vi en supergod lunch och nu ville vi kolla om det är lika trevligt som vi kom ihåg det....

Och om det är!



Gården ligger mellan Robertson och Montagu, ett par km från stora vägen och här har man skapat en oas med helt fantastisk trädgård och mysigt boende. Men det bästa av allt, är ändå restaurangen.

Gården ägs av ett tyskt par: Karl Uwe och Sandra där Karl Uwe sköter servering och Sandra står i köket.




Annorlunda rätter som räkpasta smaksatt med vanilj

 Maten var himmelsk (Fredric åt den bästa biffen på lääänge och jag syndade med pasta) och efteråt fick vi en guidad tur i den lilla vinkällaren med provning av alla Karl Uwes små "experiment" som han kallar det.

Hur trevligt som helst och verkligen en gömd liten pärla som inte får missas! Boendet på Fraai Uitzicht kostar från R550 per person men här är det värt att lägga några extra hundralappar och bo i något av de större rummen med utsikt... Här har vi haft många nöjda kunder!

På kvällen bodde vi inne i Montagu på ett litet B&B som heter Somerset Lodge. I veckan fick jag nämligen reda på att Four Oaks som vi använt en hel del tidigare, bommat igen.. :(

så nu behövde jag hitta ett bra alternativ till våra kunder som behöver bryta av resan mellan Kapstaden och Garden Route och kanske har en lägre budget än Fraai Uitzicht.

Somerset Lodge är precis det...Ett perfekt övernattnings ställe med helt ok rum och ett supertrevligt värdpar: David och Michael.



Somerset Lodge, Montagu


Vi stupade i säng redan innan kl 22.00 och jag lyckades sova hela 9 timmar..rekord!

Boendet på Somerset Lodge kostar R350 per person inkl frukost.

Så igår kom vi hem till Stellenbosch, riktigt utvilade och med härliga upplevelser och möten i bagaget...Tänk vad ett dygns semester kan åstadkomma...

söndag 11 november 2012

Nya sedlar i Sydafrika

På de sydafrikanska sedlarna har man sedan 1992 haft "Big Five"...alltså Elefant, Lejon, Buffel, Noshörning och Leopard....Tills nu...

Nu har man tryckt nya sedlar och gissa vem som finns på ena sidan???

Självklart är det Nelson Mandela el Madiba.

Många har börjat kalla dessa nya rand (Sydafrikas valuta) för "Randelas".

Jag fick min första sedel i handen igår när jag och Fredrik stannade vid en bensinmack och nu idag fick vi en annan valör i handen...




Känns helt rätt att han ska få pryda våra sedlar :)

Världens "Most Humble Man " om du frågar mig.

fredag 9 november 2012

Jobbig vecka

Haft en lite småjobbig vecka... Varit massa småsaker som krånglat, flygbolag som gått i konkurs, flera vändor till Traffic Department för att registrera nya bilen, ett guesthouse som slagit igen portarna utan någon som helst förvarning och nu krånglar mailen :(

Är problem hos Binero och vår server funkar inte som den ska...kan inte tekniska detaljer mer än att hemsidan funkar sisådär och mailen fungerar bara sporadiskt..Så frustrerande! Så ni som väntar på svar från oss...håll ut!

Ber så mycket om ursäkt för detta men hoppas som sagt att de löser problemet snabbt.

Och ett tips till alla: Ladda upp med massa TÅLAMOD om ni ska köpa en bil i Sydafrika. Man trodde det skulle gå lite enklare nu när man redan har alla papper iordning sedan vårt förra köp...men nehe..Har varit till ett flertal olika kassor och fått fylla i massa olika papper för att ändå tillslut vara tvungen att åka hem tomhänt eftersom bilförsäljaren fyllt i fel datum...Grrrr!

Och om det fortfarande är någon där ute som bokat biljetter med 1 Time Airlines och inte medveten om att de konkat, se till att boka nya flyg illa kvickt..priserna går upp hela tiden och i dagsläget verkar det för många helt kört att få tillbaka några pengar för sina gamla biljetter :(

Var personer som lyckades boka biljetter 3 timmar innan pressmeddelandet kom ut för en vecka sedan!!!..Hur är det möjligt?

Enligt några av kreditkortsbolagen i Sverige så täcker de inte konkurs av flygbolag så nu har vi ett antal kunder som förlorat tusentals kronor..och det värsta av allt är att 1time inte ens informerat sina kunder...Inte ett knyst har det kommit via mail el telefon. Dåligt!!!

Usch vilket negativt inlägg det här blev men ibland måste man ventilera..Jag får försöka fokusera på det bra istället...

Det är strålande sol ute med ca 27 grader i skuggan och helgen ser lovande ut :)

 Imorgon drar jag och Freddan till Montagu...God mat och vin och kvalitetstid väntar..Det blir bra det!

onsdag 7 november 2012

Billiga flygbiljetter till Sydafrika

Ännu en gång så är det Lufthansa som erbjuder billiga flyg till Sydafrika.

Denna gång gäller det resor mellan 1 jan och sista feb och biljetterna behövs bokas innan tisdag.

Dessa flyg går till Johannesburg och sedan bokar man separat inrikesflyg om man vill vidare till Kapstaden, Port Elizabeth, el kanske Durban och Sydafrikas östkust?...

Perfekt för er som vill göra safari och kombinera det med några dagar i en av världens vackraste städer (Kapstaden).














Kolla in deras erbjudande HÄR och vill man åka på safari kan man exempelvis kika på vårt "Kruger paket", och har man gott om tid kanske man vill göra vår "Stora Sydafrikaresan".

 
Själv fick jag napp på en gång och nu har min goda vän AK bokat resa ner hit i Januari...Kul!!!

tisdag 6 november 2012

Fira Nyår på Clos Malverne

Förra året firade vi in det nya året på vårt stammisställe: Clos Malverne. Och nu har de börjat ta bokningar för årets brakmiddag och firande vid tolvslaget.

De kommer erbjuda en 8-rätters middag med deras egna viner till. Och vid tolvslaget kommer gästerna få skåla in det nya året med Clos Malvernes nya Brut Rosé som inte släpps förrän i början av 2013.



Generellt så går nyårsfirandet här i Sydafrika ganska lugnt till...De flesta väljer att boka in sig på en finare restaurang men ofta stänger restaurangen innan tolvslaget och förutom i centrala Kapstaden, är det inte mycket fyrverkerier m.m på grund av brandrisken...



Förra året vart det lite drag på Clos Malverne och även om vi sänkte medelåldern ganska markant, så hade vi riktigt roligt och maten var bra.

Middagen kostar R468 per person inkl mat + dryck och det gäller att boka i god tid då dessa platser bokas upp snabbt. För bokning kan man maila: info@closmalverne.co.za

Jag kommer även tipsa om andra restauranger i Kapstaden med omgivning som kommer erbjuda nyårs supé...Om ett par veckor borde de flesta restauranger släppt sina menyer...

1 Time airlines har gått i konkurs

I fredags blev det klart att lågprisbolaget 1 Time Airlines gått i konkurs :(

För några månader sedan gick ett annat lite nyare bolag också i konkurs, så det är hårda tider för flygbolagen vad det verkar...

Har ni bokat flyg via 1 Time, är det nog bäst att börja leta nytt flyg och se om ni kan få några pengar tillbaka, förmodligen via ert kreditkortsbolag.

Trist!


Inspiration från Sydafrika

Som många av er vet, så äter jag LCHF så gott jag kan.. (Förutom de ggr någon har med sig Ostbågar från Sverige)...Och det är inga som helst problem här i Sydafrika, även om det inte alls är ett lika kännt begrepp som hemma i Sverige...

En av Sveriges största profiler inom LCHF är Monique Forslund, som själv är från Sydafrika och just nu befinner hon sig här nere.
Jag brukar läsa hennes blogg eftersom hon själv är bosatt i mina gamla hemtrakter i Karlstad och ger många bra tips om LCHF...Självklart har hennes blogg väldigt mycket fokus på just LCHF men hon tar ofta många bra bilder och fullkomligen ÄLSKAR sitt hemland så kika gärna in på hennes blogg om ni vill bli inspirerade och läsa om Kapstaden med omgivning. Hennes blogg hittar ni HÄR.

En annan känd profil inom samma ämne är Kostdoktorn, (som också bor hemma i Värmland :) ) och även han kommer ner hit för att föreläsa om LCHF..Kul!

söndag 4 november 2012

Efter mycket om och men...

Så köpte vi tillslut en ny bil igår...Eller ny och ny är väl fel att säga, men en nyare bil än den vi hade tidigare.

Som jag skrev tidigare så visste vi att vår gamla Merca inte skulle hålla så mycket längre till så under de senaste 2 veckorna har vi åkt runt i hela Kapstaden-området på jakt efter en ersättare.  Att köpa begagnad bil här i Sydafrika är en djungel. Minst sagt!

Vi var nära ett köp vid två olika tillfällen.. men både jag och Fredric fick lite ont i magen när vi åkte för att skriva på pappren etc så vi vände helt enkelt om.

Men efter mycket om och men slog vi igår till på denna:


En Mercedes E240- 99

Jajjemen, det blev en Mercedes igen. Enligt vår egna tradition har han, för visst är det en gubb-bil, fått namnet Stig.

Anledningen till att vi valde att fortsätta med Mercedes är ganska enkel...Man sitter bekvämt och den har stort bagage...ett måste när man hämtar och lämnar kunder.

Helst skulle vi ha en kombi, men de existerar knappt här nere och sedan måste man tänka på att man köper en bil som helst tillverkas i Sydafrika, el som det finns gott om, så att det blir billigt att hitta reservdelar m.m

Körde en Volvo kombi för många år sedan och den kostade mig en hel förmögenhet varje gång något gick sönder..

Nu återstår problemet med att få vår andra bil: Pierre, såld. Hoppas det finns någon som behöver reservdelar...

fredag 2 november 2012

Guidning i Sydafrikas vindistrikt

Haft en hektisk men kul vecka!

Förra fredagen landade familjen Prytz som reser med oss för andra gången. Med sig hade de massa godsaker från Sverige. Gissa om vi blev glada! Vilken underbar överraskning sent en fredagskväll :)


Efter sina dagar i Kapstaden bodde de några nätter på Guesthouset som vi jobbar på i Stellenbosch och då hade de bokat in 2 dagar med mig som guide i vindistrikten. Vi hade tur med vädret och även om det blåste en del var det soligt och blå himmel.


Vergelegen


Vi hann bl a med vingårdar som: Meerlust, Zeevenwacht, Uva Mira, Vergelegen, Morgenster, Rust En Vrede och självklart också en lunch på Clos Malverne.

Olivprovning på Morgenster



I onsdagskväll fick vi följa med familjen till Delaire Graaf för middag och det blev en riktigt kul kväll med super god mat och trevligt umgänge.

Familjen Sköld-Prytz


Hela familjen har ett stort intresse för mat och mamma Jessica jobbar extra på Systembolaget när hon inte jobbar som lärare på Hotell och Restauranglinjen. Dessutom är hon biodlare och har precis avslutat arbetet med en bok om honung som kommer släppas snart...

Av Jessica fick jag också boken Wines & Tables 2012 där man har listat 54 vingårdar och 62 restauranger i Sydafrika. Riktigt fin bok och många bra tips tycker jag så den kan jag varmt rekommendera!



Stort tack till Jessica, Micke och William för att ni återigen valt att resa med Sydafrikaexperten, och hoppas vi ses snart igen!