onsdag 29 februari 2012

Jag borde inte gått upp ur sängen idag

Haft en sån där dag.

Då precis allt man tar för sig går käpprätt åt skogen.

Gick upp tidigt för att försöka jobba ikapp, bara för att inse att hemsidan + mailen av någon anledning låg nere. Som om vi inte haft nog med internet problem den senaste månaden :(

Så inga av de mail som skickats till oss senaste dygnet har kommit fram!

Sen skulle jag betala brådskande fakturor via internet, men då fungerade inte online banking. Och när klockan hunnit bli 10.30 och jag insåg att jag var döhungrig eftersom jag glömt äta frukost mitt i all min uppgivenhet, så var kylskåpet tomt....

Och sådär har det fortsatt.

Lika bra att radera den här dagen ur minnet.

Bäst att fokusera på något positivt istället.

Ja just det! Har ju alldeles glömt bort att berätta om Fredrics födelsedags present.

Lite lagom försenat (han fyller i början av feb) så fick Fredric äntligen sin blåa, supernördiga/coola scooter häromdagen och jäklar vad glada vi är för den!



Scooterboy

Nu kan vi lösa av varandra på Guesthouset och på scootern kan man köra förbi nästan all trafik på morgonen så den kommer spara en himla massa tid.

Har skrivit tidigare om att bilar och speciellt begagnade bilar är väldigt dyra i Sydafrika så medan vi sparar ihop till en minibuss, så fick detta bli vårt andra fordon...

Lite ful/snygg... eller vad tycker ni?

Tillbaka till rutiner

I måndags åkte vår vän Chrille hem, efter ett femveckors besök och detta är första gången på väääldigt länge som vi inte har några som helst inplanerade besök från vänner el familj.

Känns....konstigt!

Iochförsig ska det bli skönt att komma in i sina vanliga rutiner igen. Dra ner på vinet, börja träna och äta lite bättre och ha lite mer vardag.

Men visst är det alltid kul med besök också. Chrille var ju här för att jobba men vi hann ändå med en hel del trevliga restaurangbesök, vingårdar, lite sightseeing osv.

I helgen hann vi bl a med en trevlig middag nere i Kalk Bay ihop med goda vänner och nästa dag körde vi Chapman´s peak in mot Kapstaden och sedan vidare till Paarl.



Polana, Kalk Bay


Vackra Noordhoek Beach

vinprovning på Nederburg
 

I Paarl stannade vi till på Nederburg, som många svenskar känner igen och där gjorde vi deras ost och vinprovning. Tyvärr var ostarna inget vidare men det är alltid trevligt med tilltugg till vinet.

Gillar man riktigt söta dessert viner så kan jag rekommendera Nederburgs Noble Late Harvest som finns på Systembolaget hemma. Art 2741 och kostar 79kr för en flaska på 375ml.

Lite för sött för min personliga smak men ett helt ok alternativ för godisråttan...


Noble Late Harvest

tisdag 28 februari 2012

Någon som vill jobba med resor till Sydafrika?

Fortfarande alldeles för lite tid över för att blogga...
Jobbar frenetiskt med alla nya förfrågningar som kommer in för jul och nyårs-resor och har nu fått införa en väntelista!
Verkar finnas ett enormt sug efter resor till Sydafrika. Känns tråkigt att inte kunna hjälpa alla på en gång, men jag tar hellre ett mindre antal bokningar som jag kan fokusera 100% på, än att bara börja spotta fram resor på löpande band...

Däremot har jag under de senaste månaderna insett att det är dags att expandera.

Timmarna räcker inte till och jag vill kunna lägga min fokus på produktutveckling och det jag fortfarande tycker är roligast: kundkontakten.

Så...
Om någon är intresserad av och tror sig passa för ett jobb som lärling på ett reseföretag med fokus på Sydafrika, så får ni gärna höra av er till oss.

Vi ser helst att det är någon med tidigare erfarenhet från turistbranschen som kan prova på en säsong till att börja med.

Arbetet kommer mestadels bestå av administrativa uppgifter på kontoret och vi hoppas hitta en person som har ett genuint intresse och passion för just Sydafrika. Är man intresserad av, eller har tidigare erfarenhet av att jobba som guide så är detta ett plus.

Det är långa, tuffa dagar och inte speciellt bra betalt, men i gengäld erbjuder vi en annorlunda livsstil och tillfälle att vara med och utveckla ett nytt, spännande företag i en rolig och avslappnad miljö.

Självklart skulle det bästa vara om vi kunde hitta någon som redan finns på plats här i Sydafrika, men är öppna för förslag och det handlar ju om att hitta rätt person, vart nu han/hon än befinner sig...

Tanken är att denna person kommer starta hos oss i September. Arbetsplats och kontor ligger i Stellenbosch.

Om ni är intresserade av att börja jobba hos Sydafrikaexperten, el vet någon ni tror skulle passa: Hör av er till mig på:

minna@sydafrikaexperten.se



http://www.sydafrikaexperten.se/


torsdag 23 februari 2012

Safari i Kruger inkl transfer från Johannesburg

Om man planerar åka på safari i Krugerparken men inte vill köra själv el ta flyget, så erbjuder vi paket där t/r transfer från Johannesburg ingår.
Man bor på ett 3-stjärnigt lodge i ett av de privata reservaten i det som kallas för "Greater Kruger National Park" och här görs safari både inne i själva krugerparken, och i det privata reservatet.


Lejon i Greater Kruger area

Är en bra blandning och kul att få uppleva båda delarna.

 Man gör inte bara safari i öppen jeep, utan man får också följa med på en spännande "bush walk" en av morgnarna. Är en häftig känsa att till fots komma nära massor med djur och framförallt få lära sig lite mer om de mindre djuren som är svåra att se från jeepen, och guiderna brukar också berätta lite mer om de olika växterna som finns.

Mer om våra Krugerpaket inkl transfer kan ni läsa om HÄR.

onsdag 22 februari 2012

Vädret i Sydafrika

Februari har varit en väldigt konstig månad...vädermässigt alltså.

Detta är i vanliga fall en av Sydafrikas varmaste månader på året och jag har bävat för de riktigt heta sommardagarna med temperaturer över 40 grader. Här i vindistrikten är det alltid några grader varmare än säg i Kapstaden, som brukar ha runt 30-35 grader..

Men i år har det varit närapå kallt..eller ok, svalt.

Idag har vi 22 grader och duggregn. Och dessa låga temperaturer har vi haft i snart två veckor. Riktigt konstigt!



grått och trist hos oss just nu

Anyway..varför jag tar upp väder är att jag såklart får många frågor om vädret och vilka delar av Sydafrika som är bäst att besöka om man vill ha så mycket sol som möjligt.

Här i Kapstaden och resten av Västra Kapprovinsen har vi medelhavsklimat vilket ger oss torra, heta somrar och blöta, kalla vintrar. Generellt sett har vi varmt väder mellan Okt-April och under vintern får vi en hel del regn, men även fina dagar som liknar svensk sommar... En midsommar för några år sedan hade de 18 grader hemma i Sverige och vi firade med 28 grader :) Men man ska inte åka till Sydafrika under svenska sommaren och tro att man kommer få massa sol och bad...

Uppe i de norra delarna är det tvärtom. Där får man sommarregn och helt torra (men kalla) vintrar. Så ska man på safari i Kruger nu, ska man räkna med att det är varmt (30+) men att det kommer en liten regnskur då och då. På östkusten nära Durban och St Lucia har man ett mer tropiskt klimat med varmt väder och hög luftfuktighet. Även där kan det regna en del på sommaren.

Kan vara bra att tänka på vädret när man planerar sin semester i Sydafrika. Speciellt under jul och nyår. Vill man till Kruger och områden som St Lucia (som verkar bli mer och mer populärt för varje år), får man vara förberedd på en del regn.

Samma sak med Garden Route. Denna sträcka längs sydkusten heter ju inte Garden Route för intet. Ligger en hel del berg precis norr om Garden Route och detta gör att det regnar ganska ofta längs kusten och det är också därför det är betydligt grönare där. Jag får ofta många kommentarer om detta eftersom folk ser Garden Route som sol och bad resmål och sedan blir besvikna när 3 av deras 4 dagar i Knysna regnar bort!

Mitt tips är...vill man ha mest chans till sol så ska man hålla sig i Kapstaden med omgivning. Förutom i feb 2012 då :(

Vädret är självklart inget man kan rå på men man MÅSTE vara förberedd på att även vi har molniga och tråkiga dagar.

måndag 20 februari 2012

Nytt bankkonto

I lördags fick jag tummen ur och åkte till First National bank för att skaffa ett nytt bankkonto.

 Något som jag skjutit på ALLDELES för länge. Har tyvärr väldigt dåliga erfarenheter av allt som har byråkratiska inslag här nere, och speciellt banker, men nu kändes det tillslut som ett måste. (Hade tidigare Standard bank som jag absolut inte ville ha igen..men det är en annan väääldigt long story)

Gissa om jag var förvånad när jag bara ca 40 min senare kom ut med allting fixat. Wow!

I Sydafrika är det nämligen inte bara att gå till banken och öppna ett bankkonto hursom helst. Dels gäller det att ha läst på och jämfört olika bankers avgifter för det är något de är VÄLDIGT bra på att ta ut här nere och sedan måste man ha en "Proof of residence" för att bevisa att man bor där man bor.

Detta kan i många fall bli väldigt krångligt eftersom de vill se en räkning av något slag och många (inklusive oss) inte får några räkningar hem. Elen köper vi som "prepaid", man fyller på el på samma sätt som man fyller på sitt kontantkort till mobilen och idag är det ju sällan man har en hemtelefon heller så att man får räkning på den... Jag har ju vårt hyreskontrakt så det fungerar ju... men blir svårt för dem som hyr i andra hand..

För fem år sedan när jag först kom hit och skulle öppna bankkonto hamnade jag i ett catch 22 läge. Inget bankkonto = inget hyresavtal, och utan hyresavtal el proof of residence så kunde jag inte få bankkonto. Tog mig nästan 5 månader den gången innan jag fick allt fixat och det var enbart för att mina dåvarande chefer kände bank managern och kunde dra i några trådar...

Men i lördags fick jag alltså för första gången kanonbra och snabb service utan några frågor el utan att behöva komplettera med något alls.

Jag var mållös!

Nya priser för nästa Sydafrika-säsong

Är superkul att få massa mail redan nu från familjer och större sällskap som planerar sin jul och nyårs resa till Sydafrika. Är viktigt att vara ute i god tid för att få plats på de mindre B&B och guesthouses.


Många reser längs Garden Route under jul och nyår

Enda problemet är att vissa ställen fortfarande inte släppt sina priser för nästa säsong så det kan ta lite tid att komma med fullständiga förslag..men vi jobbar på så snabbt vi bara kan och hoppas ha uppdaterat alla priser på vår hemsida inom ett par veckor...

Stora Sydafrikaresan som snabbt blivit en storsäljare, kommer få lite annorlunda upplägg och efter att ha satt ihop ett oräkneligt antal bröllopsresor senaste året, så kommer vi även lägga mer fokus på romantiska paket..Så håll utkik!

lördag 18 februari 2012

Vardagslyx

Som ni vet så jag jobbar alldeles galet mycket. och jag älskar´t! Jag skulle bli snabbt uttråkad som lyxhustru el liknande. Men jag och F har två uttryck som jag älskar: Vardagslyx & "Quality of life".

Vi träffar massor med gäster från hela världen som undrar varför vi valde just Sydafrika som boplats?

Och vi brukar alltid svara med just dessa två uttryck! Vi lever gott och får så mycket till ett pris man inte kan jämföra med i Sverige.

Idag var ett typiskt exempel...Efter ett antal timmars jobb på en lördag bestämde vi oss för att "lufta oss". och vart hamnade vi? Jo, nästgårds på Asara Wine Farm som även har 5-stjärnigt hotell och ett flertal olika restaurang alternativ- Servicen var lite si och så sent på eftermiddagen men maten var helt ok och utsikten är ju helt underbar!




Wines for Life

Just nu är det väldigt bråda dagar hos oss med massa kunder utspridda över hela Sydafrika och ett stort antal förfrågningar inför nästa säsong så bloggandet hamnar ganska långt ner på prioriteringslistan...tyvärr...men lovar att bättra mig framöver.

I onsdags var vi på Wines for Life, ett fantastiskt initiativ från Sydafrikaresor som arrangerade en stor "vindag"  med ca 300 svenskar på Rustenberg vingård här i Stellenbosch.

Alla pengar från eventet gick till Star for Life, en välgörenhetsorganisation som jobbar mot spridningen av HIV bland unga i södra Afrika. Wines for Life dagen bestod av massa vinprovningar och sedan en stor Braai (grillfest) med kända svenska artister som Triple & Touch, The Real Group, Måns Zelmerlöw och även delar av den underbara kören från Star for Life.

Blev rejäl fest och på slutet var alla uppe och dansade!

Hoppas verkligen att detta kan bli ett återkommande event, och att vi isåfall kan bli ännu fler. Har inte tid att gå igenom mina bilder just nu men både Gabriella och Samira och Björn har lagt upp massa fina bilder på sina bloggar så titta in där :)

fredag 17 februari 2012

Kanonerbjudande hos Villa Cape Adventures

Just nu erbjuder Anna & Kenneth som driver mysiga Villa Cape Adventures i centrala Kapstaden, 15 % rabatt till alla som bokar direkt via dem för bokningar i mars.



Kontakta dem via mail till: kenneth@capeadventures.se.

Normalt pris: R425 per person inkl frukost.

Detta lilla B&B har perfekt läge för allt som Kapstaden har att erbjuda. Gångavstånd till massa bra restauranger, fantastisk utsikt mot taffelberget från frukostbalkongen, A/C på rummen, och en pyttepool att svalka sig i under heta sydafrikanska sommardagar! What more does one need?

Missa inte om ni planerar en tripp till Kapstaden nästa månad :)

torsdag 16 februari 2012

Bra restaurang i Kapstadens Waterfront

I helgen var vi helt lediga pågrund av internetproblem och hade inte mycket annat val än att slappna av och bara vara.

På lördagmorgonen åkte vi in till Kapstaden för att äta frukost på Maddes marknad: City Bowl Market on Hope . Detta är en lördagsmarknad med fokus på mat och här hittar man allt från fräsha sallader, till nybakat bröd, sushi, ett grönsaksstånd, slaktare, goda choklader, blommor, kaffe, ost, m.m


Kanonfräscha sallader gjorda av "Salad lover"


Själva lokalen är i en gammal historisk byggnad och hela stället känns väldigt intimt och personligt. Supermysigt ställe!

Senare på dagen gick vi på bio och på kvällen avnjöt vi en fantastisk köttbit på Belthazar nere vid Waterfront.

Själv är jag inget jättefan av Waterfront. Tycker det är på tok för turistigt och alltid för mycket folk, plus att restaurangerna vet verkligen hur man tar betalt... MEN det finns några undantag som jag ändå gärna besöker och ett av dem är Belthazar.

Supergoda kötträtter och en imponerande vinlista el vad sägs om 200 vin "by the glass". Löjligt höga mark ups på vinerna..såklart... men ändå kul att det finns och på det stora hela är det en riktigt trevlig restaurangupplevelse!

tisdag 14 februari 2012

I´m back!

Efter mycket om och men så tror de sig ha fixat vårat internet. Får se hur lång tid det tar innan vi har nästa break down, men nu håller vi tummarna.

 Orkar inte ens gå in på vad som varit problemet eftersom hela grejen är så jäkla korkat, men nu försöker jag jobba ikapp så snabbt det bara går...

Happy Valentines allihopa!

Själv är jag inget stort fan av påhittade helgdagar och tycker man ska vara mån om sin kärlek och skämma bort varandra i vardagen, men hoppas ni som gillar Alla hjärtans dag, verkligen får en supermysig dag/kväll.

För vår del blir det "take away" middag och en flaska rött :)

måndag 13 februari 2012

Internet nere

Varit helt utan internet hela helgen och fortfarande problem så jag ber så hemskt mycket om ursäkt till alla er som väntar på mail och förslag. Just nu har jag bara min Iphone att läsa mailen på men hoppas vara tillbaka online senare under dagen....

fredag 10 februari 2012

Vart tog sommaren vägen?

Fredagkväll och jag tänkte ta mig ett glas rosé och sitta ute på balkongen och titta på de vackra bergen...Men så såg jag termometern som visade på 18.4 grader????

 Från att ha haft 44+ i skuggan förra veckan till det här!

Nej, det får nog istället bli ett glas rött och några avsnitt av Greys Anatomy med en filt över sig...

Högsäsong i Sydafrika

Feb månad har och fortsätter vara en av de mest hektiska perioderna på året för oss. Många svenskar väljer att resa till Sydafrika denna tid på året, plus att familjer med god framförhållning börjar planera sin jul och nyårs resa.

I år har jag fått extremt mycket sista-minuten förfrågningar från resenärer som redan befinner sig här nere i Kapstaden som vill ha hjälp med boende längs Garden Route osv, och tyvärr har jag varit tvungen att tacka nej till många. Jag vill och försöker självklart hjälpa så många jag kan, men bokningar på plats är endast något jag kan hjälpa till med i mån av tid. Kunder som tagit kontakt med mig via mail och vill ha förslag på hela paket måste gå före. (Annars blir det lite "jumping the queue").

Jag har förklarat tidigare hur det fungerar med vårt företag. Vi som researrangör får nästan alltid lite bättre pris än det allmänheten får hos hotell, turistattraktioner etc och den lilla rabatten vi får, blir vår vinst.

Vi lägger inte på ett öre för att boka.

MEN för att jag ska få rabatterat pris så betyder det också nästan alltid att jag måste förbetala hotellet och ringer man då till mig när man är på plats och söker boende samma natt, så tjänar vi inga pengar på att göra en bokning. Självklart försöker jag hjälpa till när jag kan och har tid men som ni säkert förstår så måste jag i första hand se till att vi kan betala räkningar, hyra m.m



http://www.sydafrikaexperten.se/

Jag älskar att tipsa om olika B&B´s, Guesthouses, Safari , Restauranger m.m och är bara glad ifall folk hittar hit och har nytta av bloggen, men jag kan tyvärr inte agera Turistbyrå på plats.

Aktiviteter däremot är en helt annan sak. Det bokas OFTA sista minuten (man bokar vithajsdyk el dagsafari ett par dagar innan) och där fungerar det lite annorlunda. Kunden betalar själv på plats och vi får vår commission separat. För detta får man gärna ringa mig när man väl befinner sig i Kapstaden, så hjälper vi gärna till och bokar.

Hoppas detta förklarar det hela och att många som läser den här bloggen, också väljer att stötta oss genom att göra någon slags bokning genom oss, om det så är ett boende el en aktivitet...

Oj...blev ett långt inlägg det här...

 I helgen ska vi åka in till Kapstaden en sväng och bl a terrorisera bästa Madde som driver en jättemysig matmarknad i centrala Kapstaden:  http://www.citybowlmarket.co.za/   Befinner ni er i Kapstaden en lördag- Missa inte!

torsdag 9 februari 2012

Bickley House byter ägare

Så nu är det officiellt.
 Bickley House i Kapstaden är sålt. Jag har tidigare tipsat om både Antrim Villa och Bickley House som ägts av svenska entreprenören Jonas Sandström. Två Fräscha Boutique Guesthouse i Green Point/Sea Point området som många av våra kunder bott på och verkligen gillat.

Nu vill Jonas lägga allt krut på Antrim Villa och har en hel del spännande planer framöver och bestämde sig således för att sälja Bickley, som köpts av tyskar.


poolområde Bickley House

 Kommer säkert ta ett tag innan man märker någon märkbar skillnad och det blir även kul och se vad de nya ägarna har för visioner med Bickley.

Men mest spännande såklart med framtida projekt på Antrim :)

Ostbricka i solnedgången

I förra veckan fick vi akut sug efter en god ostbricka så det blev ett besök på Dornier. Mysig vingård med trevlig restaurang där man sitter utomhus med vacker utsikt över omgivningarna.

 Var en sån där perfekt kväll med magiskt fin solnedgång, alldeles lagom varmt i luften och supergod mat och vin.... Ahhh vad vi är lyckligt lottade ändå! Att få bo så här!

Sydafrika är hemma. Inget snack om saken.



Bergen blir alldeles röda i solnedgången







måndag 6 februari 2012

Grattis Fredric!

Igår fyllde min bästa vän och älskade sambo Fredric år och enligt födelsedagsbarnets egna önskemål så tog vi det jättelugnt.
Varit en ganska slitig vecka så vi bestämde oss för att träffa våra goda vänner nere på kaphalvön och bara vara.


Födelsedagsbarnet

Först svängde vi förbi Steenberg vingård och gjorde en provning och köpte lite vin.




Sen åt vi en enkel lunch i Westlake följt av lite häng vid poolen hemma hos M & A och på kvällen åkte vi till Noordhoek beach för att se på solnedgången samtidigt som Freddan lekte med våra vänners hundar.



  Hans största önskan är att kunna skaffa hund igen men så länge vi bor i lägenhet så är det tyvärr inte aktuellt.

Istället fick F en fisk av Madde och Alistair. En vacker röd "Siamese Fighting fish" som F döpt till Frank :)

Solnedgången var fantastisk och visst finns det stunder man saknar att bo nära havet men det tar ganska exakt 45 min att köra hem när det är lite trafik så det känns ju inte alltför långt borta.


Underbar solnedgång vid Noordhoek Beach

lördag 4 februari 2012

Franschhoek, Sydafrika

Ca 30 min från oss med bil så ligger en liten vinby som heter Franschhoek. Eller franska hörnet om man översätter från Afrikaans...

Och det märks på gatunamn, vingårdar, restauranger m.m...allt klingar franskt!
 Det var de franska hugonotterna som flydde europa under 1680-talet som fick en hel del mark här i Sydafrika och valde att bosätta sig.
Idag åkte vi hit med ett bröllopspar och även om vi bara hade några få timmar på oss så tror jag de gillade det.

Vi stötte bl a på en babianflock och de är helt klart mer avslappnade här än nere på kaphalvön där de bara stjäl och attackerar....

Den här familjen bara låg och njöt och satt och plockade lite lus..

Lite lunch-jumpa

Och Franschhoek är bara så vackert!

Franschhoek valley
Sedan blev det vinprovning och lunch också men det berättar jag om en annan gång...

Delaire Graff

Igår åt vi middag på Delaire Graff, i mina ögon sett en av de mest spektakulära vingårdarna i hela Sydafrika.



Gården som ligger högt uppe på Helshoogte passet strax utanför Stellenbosch, ägs av Laurence Graff, som i "Graff Diamonds" och detta har varit ett av hans hobby projekt. Han köpte upp gården för snart 10 år sedan och har skapat en modern vingård med helt fantastisk design, två riktigt bra restauranger, boende för folk med väldigt tjocka plånböcker och mitt i allt detta, en display av underbar konst.



Boende för dem som kan tänka sig betala ca R8000 per natt och uppåt

Vill man inte lägga pengar på en i sydafrikanska mått, riktigt dyr middag, så är mitt tips att man ändå åker dit för lunch el en vinprovning. Det är ett läckert ställe med en "view to die for" och trots den höga lyxfaktorn så känns stället väldigt avslappnat.


torsdag 2 februari 2012

Supertrevlig lunch på Terroir

Igår var vi ute och åt lunch med Peter och Katarina som äger guesthouset som vi jobbar på. Är sällan vi hinner träffas nu under högsäsong men gårdagens lunch var planerad sedan länge och intogs på välkända restaurangen: Terroir. som ligger på den populära vingården Kleine Zalze.

Vi har alla tidigare haft lite varierande upplevelser där och kände att vi borde testa det igen för att uppdatera oss och se om det är värt att rekommenderas el ej.



Underbart god Sparris-soppa

Jag måste säga att mina tidigare dåliga erfarenheter är totalt bortblåsta för vi hade en kanonfin lunch!

Servicen var superbra och servitören gick igenom hela menyn för oss och kunde varenda ingrediens innantill och sån´t gillar jag. Maten var fantastisk och till det drack vi vingårdens egna viner som är riktigt ok.

För en lunch så är det i dyraste laget.

En förrätt kostar knappt under hundra rand och huvudrätterna ligger runt R160-200, men gör man som oss och sitter där en hel eftermiddag och vill äta och dricka riktigt gott, så tycker jag ändå det är värt ett besök.

Klart godkänt!

onsdag 1 februari 2012

Internet problem

Här nere fungerar ju inte internet alls som hemma i Sverige och vi har nästan vant oss...Men den här veckan har det varit mer än frustrerande. Jag har hur många bokningar och förfrågningar som helst...men inget internet!

Det kommer och går...och efter ett tag ger man upp..

Jag ber så hemskt mycket om ursäkt om jag inte svarat på era mail men nu vet ni varför.

TIA = This is Africa

Ett uttryck man snabbt lär sig.....

Vintips från Sydafrika

En vinblogg som jag brukar titta in på med jämna mellanrum är: http://hd.se/mat/uppkorkat/ och i förra veckan var Magnus Ericsson här i Sydafrika på en studieresa där de besökte flera av mina egna favoritgårdar.

Nu hoppas vi på flera intressanta inlägg om Sydafrikanska viner framöver :)