torsdag 29 april 2010

Cykla i Soweto

Vill man göra ett lite annorlunda besök i kåkstäderna ska man boka in en tur hos Soweto Bicycle Tours.
Ett trevligt, miljövänligt alternativ där man utforskar Soweto på en cykel. Besök Hector Pieterson Memorial, cykla ner längs gatan Nelson Mandela bodde på tidigare och besök en lokal pub. Finns flera olika turer att välja på med allt från 2 timmar till en heldag.

Pris från R300 per person och bor man på Lebo's Backpackers får man rabatt. Annars hämtar de upp er från ert Guesthouse el hotell i Johannesburg.

onsdag 28 april 2010

Exempel på en resa till Sydafrika

För att ni som letar resor till Sydafrika ska få ett hum om hur det kan se ut och vad folk generellt vill se så kommer här ett exempel på en av de resor jag nyligen satt ihop till ett par som ska åka i slutet på Januari 2011.


Dag 1-3 Ni landar i Kapstaden där ni får transfer till ert boende: Villa Cape Adventures beläget i trevliga området Tamboerskloof med närhet till flertalet restauranger och gångavstånd till centrum. Här bor ni 3 nätter inkl frukost. Under dag 2 & 3 utforskar ni Kapstaden med en runda på sightseeingbussen, linbana upp till Taffelberget, Camps bay, Waterfront, kåkstäder, Robben Island m.m

Dag 4 & 5- Idag plockar ni upp er hyrbil och kör ner mot Kaphalvön där ni ska bo på hemtrevliga Clovelly Lodge i 2 nätter inkl frukost.
På vägen stannar ni till I Hout Bay, kör supervackra kustvägen: Chapman's Peak, tar ett dopp i havet vid Fishhoek beach och äter en sen lunch på någon av restaurangerna i Kalk Bay. Nästa dag besöker ni Boulders pingviner, Godahoppsudden, Cape Point och mycket mer
Dag 6 & 7- Från Kaphalvön fortsätter resan mot vindistrikten där ni bor på en av de minsta vingårdarna i Stellenbosch området: Lovane. Här bor ni i 2 nätter inkl frukost och dag 7 besöker ni flertalet av gårdarna i området genom att ta hop on-hop off bussen Vinehopper.




Dag 8-10- Nu fortsätter resan genom ett fantastiskt vackert landskap när ni kör på R62-världens längsta vinrutt vidare mot Garden Route. På vägen stannar ni bl a till i Oudtshoorn på en av många strutsfarmar i området för att lära er lite mer om detta märkliga men fascinerande djur.








Ni kommer fram till Hildesheim, strax utanför Wilderness, sen eftermiddag för ett par avkopplande dagar vid Garden Route. I området finns flera vackra vandringsleder, man kan prova på aktiviteter som kloofing, absailing, dyka med vithaj, bada, surfa och mycket mer!


I Wilderness som bara ligger några km bort finns dessutom flertalet superba restauranger att välja på.



Dag 11& 12- Dags för Safari! Ni fortsätter längs Garden Route mot port Elizabeth. En bit norr om staden ska ni checka in på Schotia Safari för ett 2 nätters safari paket. I detta ingår boende i enkla hyddor, 2 game drives per dag och måltider. Safarin blandas med besök i Addo National Park och Schotias egna reservat.

Dag 13- Efter morgonsafari checkar ni ut och kör den korta sträckan till Port Elizabeth för att lämna av hyrbil och ta ett inrikesflyg till kapstaden för vidare flyg hem till Sverige.

I detta paket ingår följande:
  • Transfer från Flygplatsen
  • 3 nätters boende på Villa Cape Adventures inkl frukost
  • 2 nätters boende på Clovelly lodge inkl frukost
  • 2 nätters boende på Lovane winery inkl frukost
  • 3 nätters boende på Hildesheim Guesthouse inkl frukost
  • 2 nätters Safaripaket på Schotia Safari
  • 10 Dagars bilhyra. Toyota Corolla el liknande inkl Standard försälring och fria mil.
  • Informationsfolder med vägbeskrivningar kartor och nyttiga tips innan resa
  • 24 timmars jourtelefon under resans gång

Pris: ZAR 9690.00 per person


Eftersom dessa gäster kommer köra enkelväg mellan Kapstaden och Port Elizabeth tillkommer en sk "One Way drop off fee" som kostar ca R550 och inrikesflyg från Port Elizabeth till Kapstaden kostar från R550 och uppåt och kan enkelt bokas på http://www.saflights.co.,za/


Ja, så kan alltså en resa se ut så om ni precis som A & C vill ha hjälp att sätta ihop något liknande så kontaktar ni mig på: info@sydafrikaexperten.se


Och kom ihåg, det kostar inget extra!

Lägenhet till salu i Stockholm

Eftersom jag har en hel del folk som följer bloggen tänkte jag passa på och hjälpa min kompis med att tipsa om lägenheten som han ska sälja. Är en kanonfin etta i Stockholm som han totalrenoverade bara för några år sedan. Den ligger centralt på Kungsholmen och mer information hittar ni här

tisdag 27 april 2010

Bo på vingård i Sydafrika

Här kommer tips på ytterligare en mysig vingård att bo på i vindistrikten: Tempel Wines.



Denna gård ligger mittemellan Paarl och Wellington och drivs av supertrevliga svenska paret Alf och Marie Ljungqvist som förälskade sig i Sydafrika och flyttade ner för några år sedan.
Tempel Wines specialiserar sig på Pinotage viner och har fått ett flertal fina utmärkelser genom åren.

Gården erbjuder 5 olika rum att bo i som alla har luftkonditionering (som nästan är ett måste under de varma sommarmånaderna) från R350 per person och natt. En riktig pärla och perfekt ställe för avkoppling såväl sommar som vinter.

lördag 24 april 2010

Guesthouse i Centrala Kapstaden

Vill man bo centralt i Kapstaden fast inte mitt i smeten, rekommenderar jag super-fräscha Dunkley House


Denna lilla oas ligger på gångavstånd till flertalet restauranger och är en bra bas för allt Kapstaden har att erbjuda



Här kan man bo B&B el hyra deras Self-Catering lägenhet med lite större utrymme.

Pris: Från R425 per person och natt.

Tillbaks till Sydafrika i September

Nu är vi ett steg närmare en flytt tillbaks till Sydafrika i höst :)

Fredric har fått klartecken att han kan ta tjänstledigt och följa med mig ner så nu har visum processen satts igång och det är bara att hålla tummarna...

Jag har tackat ja till en del guide uppdrag och sen har vi redan massa förfrågningar från familjer och par som planerar en resa till Sydafrika under vintern och vill ha lite hjälp med bokningar, så i dagsläget jobbar jag heltid med Sydafrikaexperten och har även börjat träna upp personer som ska hjälpa till så nu är vi igång på riktigt!


Fredric kommer leva "lyxhustru" liv och planerar surf-lektioner, lata dagar i solen och ren avkoppling men jag har en hel del projekt för honom så vi får väl se hur slappt hans nya liv i Sydafrika verkligen blir..ha ha. Kommer iallafall bli oerhört spännande att han följer med eftersom han aldrig bott utomlands och jag själv blivit ganska hemma blind där nere så blir nog nyttigt för mig att se allt genom hans fräscha ögon.



Just nu sitter jag barnvakt åt min underbara brorson Liam som redan hunnit bli 4 månader. Bor bara ett par gator ner från min bror och hans familj så det blir massa "quality time" med de nu när man är hemma och redan nu svider det i hjärtat att man ska bosätta sig så långt bort igen men Sydafrika är hemma för mig så jag har liksom inget val...

Planen är att vi kommer tillbaks till Sverige runt den här tiden nästa år så sommar i S.A och sommar i Sverige.,.Kan väl inte bli bättre?

onsdag 21 april 2010

Clovelly Lodge, en pärla nere på kaphalvön

Här kommer ett tips på supermysigt boende i Clovelly, strax utanför Fishhoek nere på Kaphalvön, Clovelly Lodge.

Här har de både B&B och Self-catering alternativ. Self-catering betyder att man inte har någon frukost inkluderat utan att man istället har fullt utrustat kök, vilket kan vara rätt skönt emellanåt då det kan bli rätt tradigt att äta ute varenda dag.
Jag brukar rekommendera mina kunder att kombinera sin resa med några nätter på Guesthouses och B&B's och vissa nätter boka Self Catering. Dels för köket men också för att få lite mer plats. Brukar oftast vara en liten stuga som förutom kök även har ett litet vardagsrum och ute/grillplats. En del ställen har dessutom tvättmaskin som ju kan behövas om man är ute på en längre resa.






I vilket fall som helst så är Clovelly Lodge ett toppen ställe vilket som. Man kan alltså boka in sig i ett av deras B&B rum, eller hyra någon av deras lägenheter. Kostar från R380 per person och natt.

Det ligger i lugna, mysiga lilla området Clovelly mellan Kalk Bay och Fishhoek nere på kaphalvön. Tar ca 5 min att gå ner till stranden och härifrån tar det bara ca 15 min att köra till Boulders pingvinerna och ytterligare ca 30-45 min ut till Cape Point och godahopps udden. I Kalk Bay hittar man massor med trevliga restauranger och ca 15-20 min från Clovelly, hittar man dessutom Sydafrikas äldsta vindistrikt, Constantia.

För golf intresserade finns inte bara clovelly golf club som ligger på gångavstånd men även bra banor som Steenberg och Westlake ligger knappa 15 min bilväg. Så man kan lätt tillbringa 3-4 dar i detta område..om inte mer :)

lördag 17 april 2010

Vinehopper


Om man befinner sig i Stellenbosch så tycker jag ett fantastiskt sätt att utforska vindistrikten på är att hoppa på Vinehopper .

Detta är en liten "hop on, hop off" buss som kör runt till 6 olika vingårdar per dag. Mån, ons och fre kör de den sk södra rutten med besök på : Vredenheim, Van Ryn's Brandy cellar, Spier, Bilton, Alto och Kleine Zalze.
Tis & Tor körs norra rutten med besök på: Bergkelder, Beyerskloof, Simonsig, Delvera, Muratie & Delheim.
En endags biljett kostar R170.00 och 2 dagars biljett: R300
Om man provar vin på alla 6 vingårdar får man räkna med att betala ca R80.00 totalt för vinprovningarna.

Flera av gårdarna har restauranger som man kan äta lunch på och visst är det ett bra sätt att ta sig runt så slipper en person köra?

De plockar upp er från ert guesthouse el hotell och man kan kontakta mig så gör jag enkelt en bokning åt er. Alternativt kan man själv ta kontakt med Stellenbosch Adventure centre som driver Vinehopper. De har sitt kontor vid tursitinformationen i Stellenbosch.


fredag 16 april 2010

Thornhill Safari Lodge

Fått ett trevligt mail från min första Amerikanska kund som precis varit iväg på en safari resa till Sydafrika :)

Eftersom han och hans dotter bara hade en vecka i landet så bestämde de sig för några dagar i Johannesburg och sedan Safari för resten!

Resultatet blev ett 5 dagars safari paket på Thornhill Safari Lodge, ett mycket prisvärt lodge som ligger i Thornybush game reserve som angränsar till Krugerparken.
Kör man dit själv så kostar det ca R1100 per person och natt att bo på Thornhill och då ingår alla måltider plus 2 game drives per dag och vill man inte köra själv så kan man köpa 3,4 el 5 dagars paket med transfer från Johannesburg, stopp längs panorama rutten, game drives, boende, måltider, parkavgifter m.m från R5000 per person.

Value for Money!

Det som är bra med dessa paket är att de kombinerar Thornybush med Kruger så man täcker ganska stora delar och ser väldigt mycket djur, samtidigt som man får se skillnaden mellan de olika parkerna och typen av safari.

Jag rekommenderar verkligen detta till alla er som är ute efter safari upplevelsen och inte vill lägga för mycket pengar på lyxigt boende. Det är rent, fräscht och har allt man förväntar sig av en lodge.

Hör av er till mig så hjälper jag att boka.

fredag 9 april 2010

Hyra hus i Kapstaden med omgivning

Nu har jag äntligen fått till en bra databas på hus som man kan hyra i Kapstaden med omnejd.

Får fler och fler mail från familjer som istället för att flänga runt från guesthouse till guesthouse, väljer att bo på ett och samma ställe i 2 veckor och göra diverse dagsutflykter från denna bas. Verkligen att rekommendera!

Finns massa trevliga små samhällen inom en timmes radie från Kapstaden med närhet till allt. Badstränder, storstad, vindistrikt, natur reservat och mycket mer. Och är man fler än 4 personer så blir det framförallt billigare att hyra ett stort hus än att bo i flera rum på ett hotell el guesthouse. Och man behöver inte packa upp och ner hela tiden.

Flesta av husen jag har i min databas ligger nere på kaphalvön, ca 45 min med bil från Kapstaden men ett annat område som också blir mer och mer populärt och även det på lagomt avstånd från Kapstaden är Gordons Bay. Titta exempelvis på Villa Favour ett 3 rums hus med pool, fantastisk havsutsikt och modern inredning.

Pris: R 2600 per natt


Vill man ha ett hus med bra standard och pool så får man räkna med R1850 och uppåt ungefär, beroende på storlek och läge förstås.


Vill man vara i glassiga området Camps Bay får man självklart lägga till ungefär tusenlappen per natt och uppåt enbart för läget.


Oftast får man betala ca 25% i deposition och resterande summa minst 30-35 dagar innan ankomst och det brukar även tillkomma "breakage deposit" motsvarande en dagshyra som man får tillbaka när man checkat ut.


Vill man ha hjälp med att hitta hus att hyra så kontaktar man mig lättast på:


Och som alltid så kostar det inget extra att boka genom Sydafrikaexperten utan blir snarare billigare eftersom man slipper göra dyra banköverföringar till Sydafrika.

Vi räknar om priset från Sydafrikanska rand till svenska kronor enligt Forex växlingskurs och sedan får ni helt enkelt en faktura på posten som man smidigt betalar in till vårt plusgirokonto.

Enklare kan det inte bli!

måndag 5 april 2010

Förberedelser inför nästa säsong

Tillbaks i Sverige och har spenderat påskhelgen tillsammans med min underbara familj och min kära sambo. Har flyttat ur min gamla lägenhet och fixat till vårt gemensamma bohag och jag har t om fått ett eget litet kontor. Är hur lycklig som helst!

Nu kommer jag spendera många timmar i nya kontoret med förberedelserna inför nästa Sydafrika säsong...

Har fortfarande några enstaka bokningar kvar nu under sydafrikanska hösten och vintern men det mesta sätter igång igen i Okt-Nov.

Har haft en helt fantastisk första säsong och jag som inte hade planerat att ta några bokningar första året utan förbereda mig för säsongen efter fotbolls-VM, har redan haft ett 30-tal kunder :)

Supernöjd!

Så om ni planerar en resa till Sydafrika, kontakta mig så sätter jag ihop ett paket till er med hyrbil, hotell, safari, aktiviteter och mycket annat, utan att det kostar någonting extra!

Sydafrikaexperten ställer fullständiga garantier till kammarkollegiet och innehar självklart f-skattesedel.

maila mig på info@sydafrikaexperten.se