torsdag 30 april 2009

Ytterligare en lång helg

Valborgsmässoafton. Inget man firar här nere men vi får iallafall en ledig dag imorgon...igen..tycker inte jag varit annat än ledig under hela april och även om det varit superskönt så ser jag fram mot att saker och ting återgår till det normala på måndag.

Känner att jag vill jobba.

På måndag ska jag ta tag i designen av hemsidan. Känner mig riktigt motiverad faktiskt och kul att glädjen är tillbaka.

onsdag 29 april 2009

Blast from the past

Yes det är äntligen vinter! Hur vet man det? Jo för jag tog ut en semester dag idag :)
Nackdelen med att jobba inom turism är att jag har på tok för mycket att göra när "vanligt" folk har semester så för mig är Maj-Aug semestertider och detta blev således början på min.

Har besök av en gammal skolkompis från Australien tiden som jag dessutom bodde ihop med i London back in the days (Typ år 2000) och bestämde mig helt enkelt för att ta ledigt och faktiskt ha lite quality tid..och det ångrar jag verkligen inte. K är också bosatt i Sydafrika men bor i Pretoria, där hon jobbar som konsult inom turism så vi har ju hur mycket som helst att prata om just i jobbsyfte men också massor av trevliga minnen, gemensamma bekanta, skvaller etc som man försöker uppdatera varandra med. Dessutom otroligt kul att byta historier om diverse vardags problem som man stöter på, med någon med liknande bakgrund och erfarenheter som man själv har.

Blev naturligtvis en hel del vin igår kväll så idag har vi tagit det lugnt, strosat runt i Simons Town, hälsat på pingvinerna och bara slöat på soffan. Och nu är planen att åka till någon vingård för att förhoppningsvis ladda upp mitt sinande vinförråd.

lördag 25 april 2009

Shantaram = perfekt höstläsning

Hade hoppats på en fin helg så att man kunde njuta av långhelgen utomhus men icke sa nicke!



Istället har jag spenderat HELA dagen i sängen med en bok. Tror inte jag haft möjlighet till nåt liknande sen typ..student tiden. Läser Shantaram av Gregory David Roberts och ni som läst den är säkert alla avundsjuka över att jag fortfarande har nöjet av ca 300 sidor kvar och till er som inte haft nöjet än: LÄS! Jag började läsa boken för snart ett år sedan men helt enkelt inte haft tillräckligt med ro i kroppen att ge den en riktig chans förrän nu.





Oerhört svårt att förklara riktigt vad boken handlar om men författaren Gregory, heroinmissbrukare och bankrånare, rymde i början på 80-talet från ett fängelse i Australien och flydde till Indien och Bombay. Där bodde han bl a i slummen, jobbade inom maffian, träffade sitt livs kärlek, jobbade inom Bollywood och mycket mer.

Shantaram är hans egna berättelse och den är klockren.

Lite långdragen i början eftersom han beskriver allt i minsta detalj men har man väl betat av de första 100-200 sidorna är man fast!

Som ni kanske förstått är boken tegelstenstjock (935 sidor) och inget man läser på en kafferast men helt klart mitt hetaste boktips på länge.

Om man inte orkar läsa boken så kommer filmen med Johnny Depp i huvudrollen förhoppningsvis ut snart..skulle ha släppts 2008 men har skjutits fram och nu ser det ut som att den inte släpps förrän om ett par år...

fredag 24 april 2009

Fredag kväll hemma på soffan

Var verkligen inte igår som jag tillbringade en hel fredagkväll hemma. Och oj va skönt jag haft det. Har inte spenderat alls mycket tid hemma de senaste veckorna så ser faktiskt fram mot en lugn långhelg hemma.

För vi har ju nämligen 2 långhelger på raken nu :) På måndag är det Freedom Day till minne av första demokratiska valet som hölls 27 April 1994. Och sen nästa fredag är det 1:a Maj.

Plus att jag tänkt ta ledigt nästa ons då jag får besök av en gammal kompis som bor i Pretoria :)

Hoppas på lite fint väder i helgen så att vi kan ha en sista braai innan vintern kickar in ordentligt...Så ok, om det blir fint väder lär jag ju hänga med kompisar men kommer förhoppningsvid hinna med lite slapp hemma oxå.. Åhhhh va det är skönt att säsongen är över!
Igår natt sov jag nästan 10 timmar så antar att allt tillslut hunnit ikapp mig och att detta är mitt sätt att ladda batterierna.

Så hur gick det då?

Med valet menar jag. Jo, visst kommer ANC vinna rätt stort men man har fortfarande inte räknat färdigt alla röster. No hurry in Africa liksom.

Men som det ser ut just nu kommer alltså ANC hamna runt 70% med majoritet i alla provincer utom Västra Kapprovinsen (som Kapstaden är del av) där DA, Democratic Alliance med Helen Zille hoppas på majoritet...
Så vi får väl helt enkelt hålla oss till tåls ytterligare några timmar. Och hur har det gått för COPE, nya partiet som bildades i höstas efter splittringen i ANC?..Jodå, de ser ut att blivit oppositions partiet i flera provinser som Eastern Cape och Limpopo och snappat åt sig åtminstone ett 20-tal platser i palamentet.

Det folk varit mest oroliga över är att ANC kommer få 2/3 majoritet vilket skulle betyda att de kan ändra grundlagen..men det återstår som sagt att se.

tisdag 21 april 2009

Valet i Sydafrika

Ingen kan väl ha undgått att det ska hållas val här nere imorgon. Trots att det har stormat rejält runt ANC senaste året så är det egentligen inte en fråga om de kommer vinna imorgon utan snarare med hur mycket (el lite).

Tyvärr är den allmänna attityden att man inte kan vara med och förändra, att ens röst ändå inte räknas och därför kommer många strunta i att rösta överhuvudtaget. Det är synd.

Det jag själv reagerat över mest under valkampanjen är att flesta partiers valbudskap är baserade på att hacka ner på ANC och smutskasta deras kampanj snarare än att koncentrera sig på vad de skulle förändra el göra bättre. Fast visst har de rätt.

Detta är ett av ID's slogans: Put criminals in jail, not in government!

Klockrent.

måndag 20 april 2009

Någon med gästvänliga kontakter i Norge?

Känner ni någon i Norge som skulle vara villig att ge upp sitt gästrum el soffa för ett par nätter till en ung Amerikansk tjej som studerar valar?

Ni som följt min blogg under en längre tid kanske kommer ihåg att jag signade upp för couchsurfing förra året. Detta är en sida på nätet där man kan erbjuda resenärer sitt gästrum el soffa gratis. Ett superkul sätt att träffa nya människor på och Gemina var min första gäst. Hon är en oerhört trevlig, smart ung tjej som rest runt i snart ett år och studerat valar och framförallt bakgrunden till valjakt. Hennes blogg kan man läsa här och nu är det alltså dags för hennes sista etapp, nämligen Norge. Vi vet ju alla vad dyrt vårt kära grannland är och tyvärr har min väns stipendie pengar börjat sina...

Därför hoppas jag kunna hjälpa henne med att hitta gratis sovplats i åtminstone några nätter så hojta till om ni känner någon som kan tänka sig öppna upp sitt hem.

Vart fan är mina raggsockor?

Bara att inse. vintern är här. Så bara. Pang!
Påsken var fortfarande helt ok och jag tog förmodligen säsongens sista dopp. För nu är det herremigjävlar kallt. El, alltså, det är ca 15 grader med friska vindar, småskurar men även en del sol. Helt ok om man bodde i ett varmt, isolerat hus hemma i Sverige med centralvärme. Funkar inte riktigt så här. Här sitter jag istället under 2 filtar, 2 par strumpor för att jag inte kan hitta mitt andra par raggsockor (första paret finns redan på kontoret för där är det banne mig ännu kallare) en varm kopp Oboy (ÄLSKAR OBOY) med fossingarna på den lilla elekriska heatern och nästan längtar tills det blir kväll och man kan lägga sig under varma täcket. Är det ok att lägga sig redan kl 20.00?

Nu ska jag iofs inte klaga alltför mycket då jag faktiskt gillar vintern och den friska luften, men skulle gärna ha fått en liten förvarning först så att man hade kunnat förbereda sig, mentalt alltså. För råheten och kylan inomhus, den vänjer man nog sig aldrig vid fysiskt...Men, men.

söndag 19 april 2009

En helg i vindistrikten

Kommit hem efter en helt underbar helg i Vindistrikten tillsammans med min tjejkompis M. Vi drack en hel del vin, käkade massa god mat och bara umgicks. Visst, jag inspekterade några hotell och gjorde mentala anteckningar om vad som skulle kunna funka för grupper, men syftet var ändå att ladda batterierna och det lyckades jag definitivt med. Jag somnade redan innan midnatt och sov ända till kl 08.00. Måste vara rekord!

Blev dock lite frustrerad då jag skulle ha velat köpa med en del vin men snopet upptäckte att mitt nya bankomatkort inte fungerade. Hade knappt några kontanter på mig så tillskillnad mot sista vändan till Franschhoek då jag kom hem med 43 flaskor vin, blev det denna gången bara 4..kanske lika bra det..


Nu ser jag fram mot en kort vecka igen. På onsdag hålls det nämligen val här i Sydafrika och det betyder "röd" dag och likadant nästa vecka då "freedom day" faller på måndagen och 1 Maj på fredagen så det blir ytterligare 2 dagar..
Älskar April!

Så vilket vin gillade jag bäst denna helgen? Moreson's Pinotage tror jag. Och Solms Delta var ganska trevligt oxå och köpte med en flaska av deras Shiraz Reserve 2005 som ska lagras...

fredag 17 april 2009

Blivit dyrare i Sydafrika

När jag kom ner hit första gången var Sydafrikanska randet hyfsat starkt mot svenska kr och låg på ca 0.9, alltså 10 rand var ca 9 kr. Förra året gick randet plötsligt ner rejält och det blev väldigt billigt för svenskar att komma ner hit. som lägst hamnade den strax under 0.7 vilket ju var toppen för alla resenärer ner hit men oerhört jobbigt för en annan som har banklån som ska betalas i Sverige och alltså skickar över pengar härifrån och försöker leva på en genomsnittligt sydafrikansk lön som är väldigt mycket lägre än en lön i Sverige.






Nu ligger randet återigen högt på 0.95 och även om det ju inte gynnar oss i turist branchen så måste jag erkänna att det kom mycket lägligt för mig som har CSN avbetalning i Maj :)


Men sen kan den gott få sjunka lite igen så att folk hemma känner att Sydafrika är ett prisvärt resmål igen.

Eller, det låter ju kanske lite dumt när en öl fortfarande kostar under 10 kr...men ni förstår vad jag menar.

torsdag 16 april 2009

löne förmåner

Ok, allt känns mycket bättre nu.

Lyckades sova en hel natt och helgen är i antågande och då ska jag och M åka till vindistrikten över helgen. Jag jobbar för tillfället med att designa en vinresa för en av Sveriges största vinresor arrangörer (inget spikat än så kan tyvärr inte ge namnet på arrangören) och vill göra detta till en speciell resa.
Därför ska jag nu dra med mig min underbara väninna M på en liten Road trip där vi ska inspektera vingårdar, hotell etc samtidigt som vi får lite quality time tillsammans...Ska bli askul. Planen är följande: Vi kör längs med R44 till Helderberg området där vi ska kolla in en del vingårdar plus göra en inspektion på Kleine Zalze Lodge för att sedan fortsätta vidare till Franschhoek där vi ska bo på La Fontaine Guesthouse. Mysigt!
Man kan säga vad man vill om att jobba för korvören i den här industrin men sen ska man också komma ihåg löneförmånerna man får. Jag har sagt det förut men det tål att sägas igen: I've got the best job in the world.

tisdag 14 april 2009

ok, jag ger helt enkelt upp...

Ingenting som funkar som det ska för tillfället. Internet har krånglat hela dagen både på jobbet och hemma. Mitt bank konto ekar skrämmande tomt, magen vill inte, har återigen drabbats av insomnia, mullvaden har tagit över trädgården...för gott verkar det som, städerskan ringde in sig sjuk, volvon fick bärgas för tusende gången och nu är jag sugen på varm oboy men har ingen mjölk hemma. Enough!

Går fanemig och drar täcket över huvudet...

Vet att detta är höjden av i-lands problem men tycker ändå att livet suger ibland..så de så..

måndag 13 april 2009

hur många flaskor vin kan ett sällskap på 10 dricka egentligen?

Blev en riktigt trevlig påsk i år. Fick besök av en gammal jobbarkompis från Kanada och hennes 2 vänner och sen på påskdagen hade jag bjudit hem ett gäng kompisar för en Braai och som vanligt fullkomligen frossade vi i massa mat och
ännu mera vin. Känns nästan pinsamt att ställa ut min säck för flaskreturen imorgon bitti.


På söndagsmorgonen var det dags för mina kanadensiska gäster att köra tillbaks mot Johannesburg och jag tyckte ärligt talat riktigt synd om dem.


Kände mig ändå hyfsat pigg redan vid 7 tiden så jag och en annan morgonpigg vän mötte upp för frukost på Dixies och tillbringade resten av morgonen med att köra runt på kaphalvön och bara slappa. På eftermiddagen åkte jag tillbaks hem till mig och sen slog baksmällan till med buller och bång och jag tog mig inte ur sängen på resten av dagen..så kan det gå...

Resten av helgen har varit lugn och jag har definitivt hunnit ladda batterierna och redo för att gå tillbaks till jobbet igen. Dessutom är april en supernice månad på så vis att vi har röda dagar nästan varje vecka..nästa vecka är det dags för freedom day och ytterligare en långhelg...och kanske braai igen?

torsdag 9 april 2009

när man kör fast

Har en sån där jobbig, oproduktiv "dagen före långhelg" dag på jobbet idag. Har egentligen hur mycket som helst att göra och jobbade hårt hela förmiddagen men har den senaste timmen kommit på mig själv med att googla massa strunt. här är några exempel: border collie (japp, tänker fortfarande skaffa valp), påskmat, mullvadsfällor, Public holidays, flygbiljetter till sverige (fast att jag inte har några som helst planer på en resa till Sverige) osv osv.

är vanligtvis inte den som smygsurfar på jobbet av den enkla anledningen att jag aldrig har tid men idag så...

Alla andra har ledigt, det är en fantastiskt fin höst dag ute och jag tycker helt enkelt synd om mig själv. Bäst jag går ut och tar en lunch promenad innan jag blir en riktig bitterfitta och börjar ösa ur mig massa oförskämdheter. Har faktiskt 4 dagars ledighet att se fram mot så va fan klagar jag på?

Va? Påsk redan?

Har hamnat i nåt slags ultra rapid... Ni vet när livet bara tickar på...lite för snabbt och man känner att man inte riktigt hänger med...vart är paus knappen, någon?

Har svårt att hålla reda på dagarna som det är och blev rent av snopen när någon frågade mig om påsken och om jag har några planer... Va? Påsk redan? Sist jag kollade så firade vi ju in nya året...

Ok, så påsken..vad göra? Får besök från en gammal arbetskamrat i Kanada och hennes 2 kompisar och sen har jag lovat ha en sk "bring n braai" grillfest a la knytkalas...och sen har jag köpt massa nya blommor som ska ersätta sommar blommorna eftersom det bara är att inse: hösten är här... Ja, jag tror det får räcka..orkar inte planera mer än så...

onsdag 8 april 2009

Absailing off Table Mountain

I söndags hade vi säsongsavslut med jobbet. Sista gruppen har åkt hem och för att fira detta var planen att vi skulle absaila 112 m från Table Mountain, åka Jet boat och avsluta med en helikopter tur och lunch :)

De hade varnat om regn och rusk så vi var alla glada över att kunna genomföra både absailingen och båt turen men sen drog tyvärr dimman in över Kapstaden och detta gjorde att helikopter turen ställdes in :(


Jag måste erkänna att även om jag hoppat världens högsta Bungy jump så är jag faktiskt ganska höjdrädd och blev ganska nervös precis inann man skulle luta sig bakåt från kanten på berget för absailingen...Men det var en fantastisk känsla när man väl hängde där med hela Kapstaden under sig och fantastiska vyer så detta rekommenderar jag alla er som vill ha en liten adrenalin kick! Ett absail kostar ca R500.00, tar ca 30 min men sen måste man ju även ta sig tillbaka upp till toppen igen (promenad på ca 20 min) el ner så räkna med ungefär 1.5 timme för hela upplevelsen om man tar linbanan upp och ner. Ni kan läsa mer om detta och andra trevliga dagsutflykter här.
Efter absailingen åkte vi således ut med jet båtar som helt klart var de snabbaste jag någonsin åkt i. Killarna fegade inte med gasen och gjorde massa roliga tricks och det blev en riktigt kul upplevelse! Sen avslutade vi dagen med att möta upp chaufförerna för lunch på Wakame i Green point där vi frossade i sushi och gott vin. Helt perfekt dag med andra ord...

fredag 3 april 2009

Bröllop i Kapstaden den 15 Augusti

Någon som befinner sig i Kapstaden den 15 Augusti?

Fick nämligen ett jättegulligt mail från en L igår där hon berättar att hon och hennes blivande make ska gifta sig här nere i Augusti och skulle tycka det var kul om jag och mina vänner kunde vara närvarande så att de slipper vara ensamma.

Helt Fantastiskt!

Har aldrig träffat L el hennes blivande make utan hon fann helt enkelt min blogg på nätet..Men självklart kommer jag försöka vara där...Och uppmanar alla andra som råkar befinna sig i Kapstaden under denna tid att höra av sig till mig så kan vi alla gå tillsammans!

I vilket fall som helst L, så har du och N valt bästa stället att gifta er på och kan jag hjälpa till på nåt vis för att göra er dag extra speciell så ställer jag självklart upp...

torsdag 2 april 2009

Book club..som blev supperclub

Igår var det dags för månadens "supper club". Jag och en tjej kompis startade en bok klubb förra året men då många av oss har svårt att hinna läsa en bok mellan varje "möte" så har vi nu skippat bok ideen och koncentrerar oss idag istället på lite god mat och dryck och trevligt umgänge.

Så en gång i månaden är vi 5-6 tjejer som träffas hemma hos någon och den som håller i "mötet" fixar huvudrätten medans de andra alla tar med sig t ex dryck, dessert etc. så ett slags knytkalas.

Igår var det min tur att vara hostess och i vanlig Minna stil så blev jag sen med förberedningen och det hela slutade med att lasagnen kom in i ugnen i samma veva som gästerna kom genom dörren..men strunt samma..hade även gjort lite guacamole och bruschettas (avocado priserna har äntligen sjunkit lite) och ihop med lite vin så verkade alla glada och nöjda ändå.

En av tjejerna var på besök från England där hon gör sin doktorand i något som kallas: Waste Management of technological products" m a o vad som händer med alla datorer och all annan elektronisk utrustning efter att folk slängt bort det...Mycket intressant och en statistik Alison nämde var att i England förbrukar varje person ca 4.5 kg elektronisk utrustning per år!

Man lär sig som sagt något nytt varje dag!