fredag 27 februari 2009

Att skaffa jobb i Sydafrika

Har fått massor med mail från folk som hittat min blogg när de gjort research för att kunna flytta ner hit och jobba och tänkte därför försöka ge lite tips och råd.

För det första så är det oerhört svårt att få arbetsvisum i Sydafrika.

Som svensk får man automatiskt ett 90- dagars turistvisum när man landar men detta visum ger ingen rätt till att utföra arbete.

Sydafrika använder sig av ett kvoterings system så som utlännning måste man kunna argumentera och bevisa att det inte finns någon annan i landet som kan utföra det jobbet man anställs för. Det betyder att såvida man inte har en special kompetens i ett visst område så kan det många ggr verka helt hopplöst.

Har iochförsig sett en del Au Pair platser där svenska familjer vill ha en svensk Au Pair som kan hjälpa till att hålla uppe språket. Då betalar familjen för flygbiljett, mat och husrum och ca Zar1500/månaden i fickpengar.

Men annars gäller det alltså att man måste ha ett erbjudande från en arbetsgivare här nere som är villig att "sponsra" arbetsvisumet.

När jag skulle söka mitt arbetsvisum så fick man först gå igenom alla läkarundersökningar, lungröntgen etc, företaget som skulle anställa mig var tvungen att annonsera ut min position i de lokala tidningarna ett antal månader och endast om inga kvalificerade arbetssökande hade hört av sig så kunde processen för mitt visum sättas igång. Sedan fick jag åka in på intervju i Sthlm på ambassaden och sen tog det ytterligare några veckor innan beslutet gick igenom...

Nu har jag ett 2 års visum som kan förlängas ytterligare några år men det betyder att jag är "bunden" till företaget som tog hit mig.

Så har ni funderingar på att flytta hit, kolla upp det ordentligt för man kan alltså inte bara åka ner och hoppas få jobb.

Jobbar man för ett svenskt företag med kontor i Kapstaden så är det självklart annorlunda
och har man gott om pengar och kan investera i Landet el öppna upp ett eget företag så är det också en helt annan femma så jag säger inte att det inte går.

Och är man ung och vill studera så rekommenderar jag verkligen Kapstaden som en universitets stad!

Vill man ha mer info så kan man kolla in Ambassadens hemsida här.

Sen sommar i år

I vanliga fall brukar vi ha några riktigt varma veckor här nere redan i Jan men de uteblev i år och verkar istället komma nu. Har haft temperaturer över 30 grader hela veckan och på söndag varnar de för så varmt som 35 grader...

Jag älskar vanligtvis värmen och skulle inte byta bort den mot kylan i Sverige för något men när bilen är sönder (the never ending story om min stackars Volvo) och man måste promenera till jobbet och upptäcker att det redan hunnit bli ca 25-27 grader vid 07.30 så är det inget kul längre...

Här nere på kaphalvön fläktar det åtminstone nästan jämt men tror definitivt att det lutar mot en lugn helg på stranden el på altanen i skuggan med en god bok.

Förresten, har inte så mycket val utan bil heller..

och på söndag ska jag gå och se Musikalen "Beauty & the Beast" med småkillarna och A...

tisdag 24 februari 2009

Just Sushi

För er som följt min blogg under en längre tid så vet ni att jag är helt tokig i sushi och det är inte ovanligt att det blir sushi en, två och även ibland 3 ggr/veckan. Kanske kan verka konstigt att Sydafrika av alla ställen skulle ha bra sushi men så är det alltså.

Och t om här nere på kaphalvön är jag bortskämd med inte mindre än 7 olika sushi ställen inom en 30 min radie.

Och nu har det hänt. Jag kan kalla mig själv stammis på min absoluta favorit: Just Sushi.

Just Sushi är precis som det låter en restaurang som endast serverar sushi och ligger i Simons Town. Litet ställe med väldigt gott rykte så borden tar snabbt slut så det gäller att boka i förväg.

Jag och min chef har en liten ritual då vi äter lunch där varje fredag och sedan brukar jag och en annan kompis äta där ons kvällar så vid det här laget kan personalen mitt namn, vet min order utantill och ser alltid till att det står en kall black label och väntar vid ankomst. Är sådana små detaljer som gör att jag känner mig hemma.

Börjar helt enkelt känna mig som en "local" och jag gillar det skarpt!

söndag 22 februari 2009

Sydafrikansk nyhet på bolaget

Som ni vet tycker jag om att kolla vilka sydafrikanska viner man hittar på systembolaget och blev glatt överraskad när jag såg att Lomonds Conebush Syrah nu kommit till Sverige.

Lomond är en trevlig liten gård i närheten av Cape Agulhas, Afrikas sydligaste udde.
Drack deras 2005 Syrah bara för ett par veckor sedan och tyckte det var riktigt gott så hoppas 2006 årgång visar sig vara lika bra. Art: 969 88 Pris: 149 kr flaskan

lördag 21 februari 2009

Rond 3- Minna Vs Mulle mullvad

Min eviga kamp mot min värsta fiende här nere: Mulle mullvad, har nu kommit in i ett nytt skede. Tidigare har jag haft fullt sjå med att skyffla bort all sand som han gräver upp utan att kunna hitta hålen och nästan kännt hur han suttit nere i sina gångar och hånskrattat åt mig.


Men så idag vände det plötsligt då jag hittade inte bara ett utan två av hålen!
Så beväpnad med en hel ica kasse full av hundhår (sponsrat av Sun Valley dog parlour) har jag nu krupit på alla fyra och försökt täppa igen dessa hål och samtidigt fixa till gräsmattan något sånär.


Än så länge står det typ 10-0 till Mulle men kanske att Minna tar revansch..el?
And so the saga continues...

tisdag 17 februari 2009

Återvinnning i Sydafrika

Något man som svensk ju har med sig sen barnsben är att allt ska återvinnas. Under de senaste 10 åren jag bott utomlands så har detta ibland varit ganska frustrerande då många av länderna jag bott i varit rent av usla på detta. (Jag menar bara en sådan sak som att panta burkar existerar knappt utanför europa)

Sydafrika är definitivt inte bäst men heller inte sämst...Här är det väldigt olika beroende på vilken kommun man bor i och hur det ser ut med återvinnings stationer och liknande. Här nere på South Peninsula har det varit si och så. Det finns gott om ställen att dumpa glas på men lite klurigare med plast och papper. Många av förskolorna har projekt där de samlar in det de kan och sen får de ersättning för det men inte alltid det bekvämt el smidigt för den som vill återvinna..

Men nu ska äntligen ett nytt system införas från och med 2 Mars då jag ska kunna sortera plast, glas, kartong, papper och aluminium hemma och sen tar sopgubbarna det samtidigt som mitt andra skräp. Fick ett informationsblad idag tillsammans med genomskinliga säckar som man ska använda till det som man sorterat och sen läggs dessa säckar högst upp i tunnan.
I bladet står det också att 7 fler jobb skapas om folk återvinner än om allt dumpas på tippen.

Hoppas verkligen att folk åtminstone kommer försöka!

måndag 16 februari 2009

När man själv ska ha semester

...så är jag helt tom på ideer.

Säsongen börjar så sakteliga gå mot sitt slut (el, njae...fortfarande 2 mån kvar men ändå) och efter Indaba i Maj (Stora turistmässan) så är det alltså dags för oss inom turist branchen att få ta ut vår efterlängtade semester :)
I vanliga fall åker jag tillbaks till Europa el Kanada och guidar, men har i år av diverse skäl bestämt mig för att strunta helt i detta och helt enkelt använda semestern till vad den är till för: Ladda Batterierna.

Så nu återstår den stora frågan, vad göra?

Har ingen större budget att röra mig med men hoppas kunna få till några mindre resor i jobbsyfte men sen vill man självklart bara stänga av och göra sånt jag själv tycker är roligt också.

Så just nu lutar det mot Safari men vi får väl se.. Någon som har andra förslag el är på väg ner hit under vintern (Maj-Aug) och vill hänga på??

söndag 15 februari 2009

Garden Route

Ok, nu har jag knåpat ihop något om Garden Route. Blev tyvärr ett mycket långt inlägg men so be it!

Vad är Garden Route för något?

Garden Route är ett område som sträcker sig längs med sydafrikas södra kust från Mossel bay till Port Elizabeth. Mossel bay ligger ca 40 mil öster om Kapstaden och anledningen till att området mellan Mossel Bay och Port Elizabeth fick namnet Garden route beror helt enkelt på vädret.

När man lämnar Kapstaden bakom sig och börjar köra österut så reser man först genom ett ganska bergigt område som sedan förvandlas till öppna landskap med enorma vidder.! Detta område kallas för Overberg och är ett farmar område med mestadels vetefarmar men även en hel del fårfarmar.


Landskapet är ganska torrt och kargt och inga hus alls i sikte. När man sedan når kusten igen vid Mossel Bay, ändras landskapet återigen till ett mycket grönare och frodigare område och detta är vad som kallas Garden Route. Detta ”bälte” har ett unikt klimat med väldigt mycket regn jämfört med andra delar av landet som ju naturligt bidrar till grönskan.


Är också längs med Garden Route som man hittar en del av urskogen som finns kvar. Enorma, vackra träd som Yellow wood, stink wood, milkwood, blackwood etc kantar vägarna och påminner om hur det måste sett ut för flera hundra år sedan. Sydafrika ar bara täckt av ca 1 % skog så för dem är urskogen mycket speciell och träden väldigt värdefulla.



Det som gjort Garden Route så populärt bland turister är ändå stränderna. Finns oräckneligt antal milslånga vita sandstränder och ofta är man alldeles ensam utan en kotte i närheten. Sydafrika är bra på att bevara sin natur och alla stränder är skyddade och allmän egendom så inga stora hotell, skyskrapor etc kan byggas och det tackar vi för.







Hur mycket tid behöver man längs med garden route?


Jag tycker att en lagom längd på resa till Sydafrika är ca 16 dagar. Då hinner man med Kapstaden, Garden Route och även Safari. Har man 3 veckor så är det självklart ännu bättre.
Ska man köra fram och tillbaka från Kapstaden och hinna med lite Safari utanför Port Elizabeth så rekommenderar jag minst 10 dagar till det.
En ganska vanlig rutt och ett hyrbilspaket som jag ofta säljer till våra kunder ser ut ungefär så här:
4 nätter Kapstaden
3 nätter Wilderness
2 nätter Cape St Francis
2 nätter Safari
2 nätter Plettenberg Bay
2 nätter vindistrikten


Då kör man längs med National väg 2 (N2) till Garden route, och tar sedan R62 (världens längsta vinrutt) tillbaka.
Vill man och har man råd så är ett annat bra alternativ att köra R62 upp och göra en enkel resa, droppa hyrbilen i Port Elizabeth och flyga tillbaks till Kapstaden el Johannesburg el vart man nu ska. En flygresa mellan Port Elizabeth och Kapstaden brukar kosta ca Zar600.00-person.


http://www.kulula.com/ http://www.flysaa.com/







Boende



Det finns ett myller av olika hotel, B&B, Guesthouses, Backpackers etc och det är ofta det folk tycker är svårast... Att veta vart man ska stanna. De mest kända ställena är Mossel Bay, Knysna, Plettenberg Bay och Tsitsikamma. Personligen tycker jag Knysna är oerhört överreklamerat och tycker istället att man ska välja mindre ställen som Wilderness, Plettenberg Bay el Cape St Francis. Men visst är Knysna väl värt ett besök under dagen.




Får ofta frågan om det går bra att bara köra runt utan bokningar och hitta beonde längs med vägen och även om jag haft kunder som lämnat vissa dagar öppna så kan det, speciellt under högsäsong (Dec+Jan), vara fullbokat flera månader i förväg just för att detta är tiden på året då sydafrikanerna själva har sin semester. Därför rekommenderar jag alltid att man lagt upp en reserutt innan och bokat om inte allt boende, åtminstone majoriteten.

Så vad kostar hotell, guesthouse etc?

För ett 3 stjärnigt hotell får man nog räkna med minst Zar400-500/person, medan ett Guesthouse brukar ligga runt Zar350.00/person. Backpackers brukar ligga runt Zar80.00/person.

Transport

Absolut bästa sättet att resa runt i Sydafrika är att hyra en bil och köra runt själv. Sydafrikas vägar är av mycket hög kvalitet och det är oftast väldigt bra skyltat. En liten bil brukar kosta ca Zar300.00/dag och bensin priset ligger för tillfället på Zar 6.73.
Ett annat alternativ om man t ex reser själv el backpackar är Baz Bus. Det är ett bussbolag som har flera linjer utspridda över landet och man kan antingen köpa biljett för ett visst antal dagar, viss rutt osv.osv..Man kan oftast hoppa av och på hur många ggr man vill och har en hel del flexibilitet på detta viset. Ett prisexempel Cape Town- Port Elizabeth enkel väg: Zar 1150.00 http://www.bazbus.com/


Nu har dessutom Premier Classe alldeles i dagarna lanserat en tågresa mellan Kapstaen och Port Elizabeth. Hoppas själv få prova på detta snart så kan egentligen inte uttala mig om det än men tåg är ju alltid trevligt färdmedel. Tågresan tar ca ett dygn med alla måltider inkl så detta kan ju definitvt vara ett alternativ för resa tillbaks till Kapstaden. Pris: ca Zar: 1250/ person http://www.premierclasse.co.za/


Aktiviteter

Förutom sol och bad så finns det hur mycket som helst att göra längs med garden route. För den äventyrslystne finns bl a världens högsta bungy jump vi bloukrans bron (har själv gjort det) absailing, kloofing, paragliding etc, etc. Tycker man om att vandra så har Tstsikamma National Park och likaså Wilderness national Park många fina vandringsleder.

I Knysna kan man göra ”the Featherbed experience” en vacker vandring ute på ett privat natur reservat. I Mossel bay kan man dyka med vithaj, åka ut på valsafari under säsong, el åka ut på djuphavsfiske.

För den golfintresserade finns det massor med bra golfbanor till mycket rimliga priser. Många av hotellen har även spa anläggningar och massörerna är oftast mycket duktiga.

Safari

Garden Route slutar officiellt i Port Elizabeth och när man ändå är här tycker jag definitivt att man även ska göra lite safari innan man återvänder till Kapstaden. Detta är ett Malaria fritt område och även om det inte är alls i samma storlek som t ex Kruger Parken så finns det ändå en hel del djur och flera privata Game lodges har ”big five”.


Addo Elephant National park ligger bara ca 40 min från Port Elizabeth och här finns förutom flera hundra elefanter, resten av ”Big five”. För safari så finns flera olika alternativ. Man kan antingen boka in sig på ett lodge och då brukar måltider + game drives ingå, el så bokar man in sig på ett B&B el liknande, kör runt själv inne i parken el bokar in sig på separata game drives.

Allt beror ju på budget. T ex Pumba Private game reserve kostar ca Zar4000/person per natt!

Medans inträde till Addo kostar ca Zar 110.00/ person och där kan man göra game drives med deras rangers för ca Zar: 190.00 / person.


Inne i parken finns det också boende i stugor med självhushåll för ca Zar 350.00/person


Pumba anordnar också sk ”day safari” då man gör först en eftermiddags safari, sen middagsbuffet och avslutar med ytterligare en kvälls safari. Kostar ca Zar: 800.00 /person.

Hoppas detta har gett er lite hum om vad Garden route egentligen är och vill man ha hjälp med bokningar etc så nås jag lättast på info@sydafrikaexperten.se

Guide till Kapstaden

Har under de senaste åren skrivit en hel del på resesidan backpacking.se och mitt senaste bidrag: Guide till Kapstaden hittar ni här.

Inte alls en så grundlig artikel som jag skulle vilja skriva men ideen är ju att folk ska få lite grund information och sedan göra in egen research, fråga frågor etc så man får helt enkelt ta den för vad den är.


Däremot har jag som jag nämnde tidigare i veckan bestämt mig för att lägga ner lite mer energi på saker som kan vara intressanta att veta om Kapstaden och Sydafrika för resenärer. Först ut kommer bli lite tips om Garden route...

fredag 13 februari 2009

som barn på julafton

Har fått en ny blackberry (mobiltelefon med inbyggd email och internet etc) och måste erkänna att jag verkligen njuter av att upptäcka nya funktioner som min gamla inte hade tidigare. Är verkligen en prylbög i många avseenden och sitter här nu lycklig som ett barn på julafton.

Löjligt men åh vilken glädje!

torsdag 12 februari 2009

Att jobba som Travel Producer

Ok, jag erkänner att jag blev lagomt uppretad på grund av Robben Island tidigare idag och tog ut mina aggressioner mot fel folk och det skäms jag för.

I vanliga fall älskar jag mitt jobb och även om man självklart inte älskar alla delar av sitt jobb så får man ta det goda med det onda. Och precis efter att jag ventilerat ut min ilska tidigare så damp det ner ett mail från en av mina kunder som ville tacka för en fantastisk resa och som vill komma tillbaks igen nästa år. Puts väck så hade jag världens roligaste jobb igen!

En del av mitt jobb är att överse alla gruppbokningar, se till att allt flyter på och är ansvarig för charter bolagets resor. Men det är ändå de individuella hyrbilspaketen som är kärnan i företaget och som också ger mest. Jag skräddarsyr ihop folks drömresor och även om det emellanåt kan vara frustrerande att försöka få allt att flyta som man vill, hitta något som passar just deras önskemål etc så är det ändå en otrolig känsla att få dessa tack mail samtidigt som jag lär mig massor om Sydafrika hela tiden..Så skitsamma om vissa attraktioner får mig att svära..Jag gillar fortfarande mitt jobb. Skarpt!

Robben Island suger...

Vet att detta utlåtande kommer väcka många arga kommentarer men so be it!
Fullkomligen kokar av ilsa just nu och detta på grund av Robben Island.
Har tidigare varit ganska försiktig med att ge mina personliga åsikter när det gäller politik, turistattraktioner som denna etc, etc men nu har jag helt enkelt fått nog.

Företaget jag jobbar för har bl a hand om ett av sveriges största charter bolags program i Sydafrika där ett av programmen har Robben Island inkluderat.

Robben Island har under senaste året ständigt hamnat i blåsväder på grund av korruption där det bl a uppdagades att för varje Zar 1.50 som kommer in via turister så har de utgifter på ca Zar 3.00??? Ledningen har under de senaste 3 åren höjt sina löner med ca 300% (!) och bara från biljettintäkterna så har det försvunnit ca 19 millioner rand på mindre än en månad. Detta säger en hel del.
Som researrangör tampas jag dagligen med telefon samtal, fax fram och tillbaka för att se till att allt är förbetalt och sedan ringer ändå alltid min guide el reseledare på dagen och säger att vi inte har någon bokning! Jag skulle blivit miljonär vid det här laget om jag fick en krona för varje samtal till Robben Island.

Så idag när min reseledare ringde och sa att vår grupp inte får plats på kl 14.00 turen som bokat utan måste vänta en timme så var det helt enkelt något som brast.
Jag har nu skällt ut varenda stackars biljett ansvarig, manager etc och även om jag vet att detta inte är deras fel så kan jag inte låta bli. Jag hatar Robben Island with a passion. Så enkelt är det.

onsdag 11 februari 2009

Veckans Vintips: Shiraz

Min favoritdruva har alltid varit Shiraz fast måste erkänna att jag inte är lika förtjust i Sydafrikansk Shiraz som t ex Barossa Valley Shiraz från Australien. Men ändå, finns många bra Shiraz här också och tänkte tipsa om några av de ni kan hitta hemma på bolaget.







Först ut är Groot Constantia, Shiraz 2006. art: 99343 136 kr.

Groot Constantia är Sydafrikas äldsta vingård och grundades 1685. Men första vinet i Kapstaden tillverkades långt innan dess och Groot Constantia var de som hade hand om firandet av 350 år av vintillverkning i Kapstaden nu i Februari.


Och kommer ni ner hit så är gården väl värd ett besök och har förutom bra viner, jättebra restauranger att besöka och även en stor picknick del där man kan njuta av de vackra omgivningarna med några av landets bäst bevarade byggnader i Cape Dutch stil.

De flesta känner nog annars igen Groot Constantia som en Port tillverkare och det är dessert vinerna som gjort de kända. Var inte för intet som Napoleon bad om ett Constantia vin på sin dödsbädd...


Andra Shiraz väl värda att prova:


98160 Glen Carlou Syrah 2005 183kr


12341 Kumkani Shiraz 89 kr


96276 TMV Swartland Syrah 2006 169 kr



Mina personliga favoriter bland Shiraz här nere annars och som jag ofta dricker till vardags är:


Naughton's Flight 2004 el 2005


och Joubert Tradauw Private cellar Syrah 2006. Riktigt gott!

Vad vill ni veta om Sydafrika?

Får massor med mail från Er som planerar en resa ner till Sydafrika men också från folk som vill göra praktik, köpa hus etc och jag ber så hemskt mycket om ursäkt för att jag inte svarat på alla era frågor så snabbt som jag önskat.

Har varit en minst sagt hektisk säsong men nu börjar jag äntligen se ljuset i tunneln och känner mig oerhört inspirerad till att börja skriva mer rent generellt men framförallt fokusera på tips om Sydafrika såsom aktiviteter, restauranger, boende etc när vi så sakteliga börjar gå mot vinter här nere och mycket av tiden kommer tillbringas inomhus.

Detta är en personlig blogg som just handlar om hur det är att bo I Sydafrika snarare än att vara turist och kommer därför alltid ha inlägg om mitt humör, vardag och en del annat som inte alls är intressant för en resenär. Men har med tiden insett att jag sitter på en hel del kunskap om landet som kan vara svår att hitta på nätet så varför inte dela med sig?

Vad vill ni ha tips om? Vilka områden i Sydafrika planerar de flesta av er att besöka? Vore kul om ni kom med lite förslag.

måndag 9 februari 2009

Trodde aldrig det skulle kännas så här

Precis kommit hem efter att ha guidat och finner mitt lilla hus helt tomt och tyst. Något jag för två veckor sedan trodde skulle ha kännts som himmelriket.

Min familj har åkt hem.


Och istället för att fyllas av ren lättnad över att äntligen få vara ifred (jag är lite av en ensamvarg på det viset) så har jag faktiskt en liten klump i magen och en känsla av: "nej, men vart tog ni vägen?"


Vi hade en fantastisk tid tillsammans och jag är så oerhört glad och tacksam över att ni alla (tillsammans) valde att komma ner hit och förgylla min tillvaro. Och det menar jag verkligen. Precis vad jag behövde. Lite Nilivaara hysteri och kärlek i stora doser och nu mår jag hundra ggr bättre igen.


Älskar er hela bunten och hoppas vi ses snart igen!

fredag 6 februari 2009

Tips på Boende i Addo National Park

Appropå min brors förlovningstripp till Addo National Park tidigare i veckan så har jag redan fått mail från folk som undrar ang boende, kvalitet på safari etc och jag lovar återkomma med ett ordentligt inlägg om detta inom snar framtid.



Men stället jag hade bokat in lillebror på heter Elephant House och är perfekt för en romantisk getaway. En liten Lodge med bara 9 rum och väldigt personlig service. Nära till national parken, 2 swimmingpooler, privat massös som ger gratis behandlingar, bra mat etc, etc.



Kostnad: Ca Zar 1500.00/person per natt el om man vill ha ett billigare rum så boka en av deras Stable cottages för ca Zar 600.00/person. Oxå helt ok.

Från Elephant House kan man lätt boka in sig på olika Safaris el helt enkelt köra runt själva i parken om man vill det. Fördelen med Addo är att det är Malariafritt jämfört med t ex Kruger.

Jag valde att ge dem en dags safari upplevelse på Pumba, en av de privata Game reserves i området och ett ställe som vi använder mycket på jobbet och som jag varit till ett oräkneligt antal ggr. För en eftermiddags safari på ca 2.5 timme med middagsbuffet inkl dryck + ytterligare en kvälls safari betalar man ca Zar 720.00/person

Men som sagt, återkommer med mer tips om safari i Sydafrika snart.

Ewa + Janne = sant

Brorsan har förlovat sig!


Vi i familjen och Ewas mor hade fixat en liten "getaway" till kärleksparet då de flög till Port Elizabeth, checkade in på ett mycket trevligt hotell, åkte på safari och helt enkelt fick tid för sig själva, vilket nog är sällsynt för vilka småbarnsföräldrar som helst.


Resan var en stor succe och turturduvorna kom hem förlovade :)


När jag frågade min bror hur han friade så tittade han bara konstigt på mig och sa: vaddå fria? Jag frågade bara om vi inte skulle förlova oss och så blev det!


Eller som min sydafrikanska vän som bott i Sverige ofta säger: "Så är det"

Varken mer el mindre.

torsdag 5 februari 2009

bilder från semestern

Här kommer det lite bilder från mina lediga dagar ihop med familjen.






Mamsen och Papsen




Faster och Lucas




Charmtrollet själv




Stranden vid mig



sitter fint med en kall cider efter ett dopp i havet



Uppe på Table Mountain


Table Mountain med Kapstaden nedanför

onsdag 4 februari 2009

Babelas!

Mitt nya favoritutryck på Afrikaans: Babelas!

Betyder att man är bakfull och jag måste erkänna att det används frekvent här nere...

Annars har jag inte lärt mig så mycket av språket hitills men vissa saker fastnar som sagt.

måndag 2 februari 2009

Tillbaka på jobbet

Och det känns väl faktiskt bara sisådär måste jag erkänna... Aldrig haft något emot att gå till jobbet och inte en av de som har måndagsångest men idag var det tungt att ta sig dit och få någonting produktivt gjort...

Har varit fantastiskt skönt med lite ledighet.
ätit gott, druckit gott (och lite för mycket) umgåtts med familjen och goda vänner och helt enkelt bara njutit. Livet känns bra just nu. Mycket bra t o m.